… и лекар не ти трябва

от деня, в който проходих, в паметта ми се е врязал незаличим спомен: всички ги беше страх да не хвана пневмония, понеже тичах навън в дъжда

всъщност и преди това си изпълзявах блажено навън

все ме предупреждаваха…

„сто на сто ще хванеш пневмония“, само дето го произнасяха изопачено, да ме разсмеят, и години наред казвах „пе-не-мония“

„сто на сто ще хванете пенемония“, предупреждавах си куклите и им се заканвах с пръст.

******

Това момиченце и неговите кукли бяха жертви на силно прилепчива епидемия – страха от болести. Астрологията учи с абсолютна достоверност (това е един от множеството примери), че ако в момента на раждане няма наранен асцендент и (или) шестият дом на здравето не е в Риби и Близнаци, а също ако няма наранена планета в Риби или Близнаци (Близнаците управляват белите дробове, а Рибите са свързани чрез кръста на подвижните знаци със симпатичните органи), просто е изключено да ви повали пенемония и дори пневмония. На непосветените в астрологията тези думи могат да звучат като на патагонски, но бъдете сигурни, че са абсолютно верни.

Ако нямате наранени Риби или Близнаци в рождената карта, можете чак до сутринта да си спите на дъжда или да бъдете застигнати от снежна буря и пак да не се разболеете от пневмония. По същия начин, ако нямате в рождената си карта наранени планети в сектора на Рибите и Близнаците (тук онези приятелчета от Американското дружество по ракови заболявания ще подскочат като ужилени),

каквито и да са аспектите във вашия хороскоп, няма да се разболеете от рак на белите дробове,

ако някой пуши в близост с вас (последното злокобно предупреждение на боговете в бели престилки от въпросното Дружество). Единственият начин, по който може да ви повлияе така нареченото „пасивно пушене“, е да ви стане неприятно от цигарения дим. На някои той им е неприятен, на други – не. Лично аз не обичам да ми мирише на алкохол, но е сигурно, че от това няма да стана алкохоличка. За белите ни дробове е смъртоносен въглеродният окис, отделян от автомобилите и автобусите и съчетан с промишления смог, но виж, онзи човек, запалил през една маса цигара, няма да ви поболее от рак на белите дробове. Това, че мнозина вярват в тези небивалици, е поредният пример колко лесно човешкият мозък бива промиван и хипнотизиран, ако непрекъснато му се повтаря някаква лъжа.

Дума да няма, пушенето в никакъв случай не влияе благоприятно върху белите ви дробове и другите органи, които са слабо звено във веригата на вашия организъм, и ако искате да се радвате на добро общо здравословно състояние, е най-добре да не пушите, а ако пушите, да избирате цигари с ниско съдържание на никотин и да не вдишвате дима, ала пак няма да се разболеете от рак на белите дробове, ако в рождената ви карта отсъстват гореспоменатите положения на планетите. Но дори и да имате наранени планети в Риби или Близнаци, няма да ви стане нищо, ако някой пуши в стаята, точно както не ви става нищо от вонящите алкохолни изпарения или – ако сте вегетарианец, от смрадта на заклано животно, което някой готви наблизо.

Всяка професия си има своите недостатъци… и черни овце. Медицината не прави изключение, макар и хората, които отговарят за добрата й репутация, биха искали да сме на друго мнение. От половин век, че и повече съвременната медицина, точно както съпругата на Цезар, е „непогрешима“.

Не винаги е било така. Махалото се мести. По време на Гражданската война в САЩ чак до началото на нашето столетие (XX в.) човек, меко казано, не е могъл да разчита особено на медиците. Лекарите са помествали огромни реклами по вестниците и са разлепяли крещящи обяви (вероятно сте ги виждали възпроизведени върху тапетите в някои ресторанти), предлагащи панацеи, които уж лекували едновременно изкълчени палци и хронични болки в кръста, спирали кръвотечението от носа, правели така, че върху голото ви теме да поникне лъскава коса, помагали при запек, премахвали уртикарията и мазолите, лошия дъх и хъркането – и решавали семейните ви проблеми. Не можем да отречем, че ако някой еликсир е бил в състояние да свърши всичко това,

всички са щели да се чувстват много по-щастливи в брака си.

Пациентите са били подлагани на кръвопускане – върху телата им са били слагани прилични на Дракула пиявици, които да изсмучат нечистотиите, и когато един самотен и предан на професията си лекар – доктор Игнац Земелвайс, се престрашава да изкаже предположението (и да го докаже), че по-малко жени ще умират от родилна треска, ако гинеколозите и акушерките просто си мият преди израждането ръцете с хлорен разтвор, той моментално се превръща в парий сред колегите си. Умира в лудница – няма що, добре са му се отблагодарили, задето е допринесъл да бъдат спасени толкова много животи.

После е основана мощната Американска медицинска асоциация (убедена съм, от онези, които първи са започнали да си мият ръцете), чиито членове не след дълго обединяват усилията си със Службата за лекарствени средства към американското правителство, за да прогонят некадърниците от своята професия и да променят образа на лекаря, по онова време наподобяващ клоун, който импровизира на карнавал, и на аптекаря, който досущ алхимик бърка церовете, предписвани от първия. Създадени са медицински училища със строги академични изисквания, наложени са високи критерии за етика и… абракадабра! Немарливостта изчезва яко дим, изместена от хигиеничната медицинска практика и правила, които заблестяват още повече в стерилните хромирани лаборатории и операционни на новопоявилото се, толкова вълнуващо поприще: медицинските научни изследвания.

Бавно, ала неотклонно

медицината получава статут едва ли не на религия,

подкрепяна от цели енории пациенти, благоговеещи пред облечените в бели престилки първожреци, нетърпящи и най-малката критика към себе си и към професията и изискващи уважение, граничещо едва ли не с преклонението. Кой ще дръзне да противоречи на човек, подхванал разговора с: „Моят лекар пък ми каза, че…“ Малцина.

Сега махалото се движи в нова, различна посока. Пак има неподкупни лекари и лекарки, отдали се с цялото си сърце на лечителството. Но има все повече дела, заведени срещу лекари и надлежно отразявани в печата, и обществеността вече си дава сметка, че помненият с толкова обич семеен доктор от картините на художника Норман Рокуел вече е изчезнал точно както динозаврите. Живеем във времето на тесните специалисти.

Медиците, които наместват счупени кости, зашиват крайници, откъснати при злополуки, възвръщат нормалния вид на обезобразени лица, лекуват тежки изгаряния, правят така, че спрели сърца отново да затуптят,

заслужават уважението и поддръжката ни, дори нашата обич.

Наистина още има такива изпълнени със състрадание професионалисти, които вършат същински медицински чудеса, например доктор Джеймс Хюпърик и доктор Реймънд Уонг, сестра Кармен Соса и главна сестра Сай Шнайдър от Презвитерианския медицински център в Холивуд, истински лечебен рай за болните. Изброявам само хората, с които лично съм общувала, макар че има, естествено, и много други като тях. В Презвитерианския медицински център тези хора спасиха в буквалния смисъл на думата живота на моя син Майкъл. Въпреки това от година на година става все по-трудно да намериш лекар, който да е искрено отдаден на професията си.

Научаваме прекалено много факти за пациенти, починали и осакатени от представители и на лекарската, и на фармацевтичната професия, та пак да се прекланяме както едно време пред първожреците на медицината.

В резултат все повече хора се обръщат към хомеопатията, холистичната медицина, революция, отприщена от популярността на книгите за „спящия пророк“ Едгар Кейси и засилвана от децата цветя и движението „Назад към природата“ от 60-те години, което не само че не е забравено, а от година на година привлича нови и нови последователи.

Не искаме да загубим добрите доктори, нито пък махалото на историята да ни върне всички вкупом към еликсирите и пиявиците от миналия век. Предпочитаме златната среда, стига това да е възможно – промяна в насоките на медицината, така че тя да ни даде онова, което винаги е обещавала и никога не е постигала:

добро здраве, като приоритет имат профилактиката и диагностиката, а не самото лечение,

както е при хомеопатията и медицинската астрология. (И до ден днешен лекарите нямаше да признават, макар и с половин уста, акупунктурата, ако бившият президент на САЩ Ричард Никсън не се бе разболял по време на официално посещение в Китай и не се бе убедил в нейната ефикасност.)

Не, не искаме да се връщаме към медицинския подход от XIX век, но сигурно няма да е зле да се върнем още по-назад във времето, в Древен Китай.

Там е имало три вида лечители. Първите просто са лекували болестта и са стояли най-ниско в йерархията. Вторите са умеели да поставят диагнозата на дадено заболяване, и то не след като то се е проявило, а малко преди това. Те са били едно стъпало по-високо в медицинската йерархия. Най-опитни, почитани и тачени са били лекарите, които са съумявали да опазят пациентите си здрави, идеалът на даоистите. Тази „кастова“ медицинска система е повече от логична.

А тя не се ограничава само с това. Лекарят в Древен Китай (хайде да върнем колелото на историята!) е получавал възнаграждение едва след като пациентът му е оздравеел – в някои области лечителите са били задължавани дори да връщат парите, ако въпреки грижите им състоянието на болния се е влошавало или той не е оздравявал, защото се е смятало, че щом не са опазили пациента си здрав, той се е разболял по тяхна вина.

А ако някой от болните е починел, пред кабинета на лекаря е бивал окачван фенер с определена форма, а доктор, пред чиято врата са се люшкали прекалено много фенери, губел пациентите си. Лекарите, които днес се вайкат, че в дела за нанесени телесни повреди трябва да плащат луди обезщетения, трябва да са доволни, че не са живели в Древен  Китай, където лечителите са били обвинявани (несправедливо) за всичко, а пациентите не са носели отговорност за духовната си нагласа, заради която болестта им се е превръщала в хронична. Но на кого са притрябвали такива крайности?

Не е ли по-добре и лекари, и пациенти да носят еднаква отговорност за доброто здраве?

При цялото ми уважение към медицинската професия ще си позволя да кажа, че лекарите и хирурзите само ще спечелят, ако обърнат малко повече внимание на бащата на медицината – Хипократ, основавал познанията си върху астрологията. Когато получава своята диплома по съответната специалност и се нагърбва с авторитетната роля да се разпорежда с нашите тела (които безспорно са си наше безценно достояние), всеки лекар дава Хипократова клетва. Нима искам много, като настоявам медиците да уважават и следват мъдрите съвети на първооснователя на своето професионално поприще?

Замислете се над мъдростта на Хипократ, който пише в дневниците си, че „е глупак онзи, който практикува медицина, без да се съобразява с движението на звездите и планетите“. Цитирам го дума по дума, без недомлъвки и двусмислици в превода от гръцки. По-нататък Хипократ предупреждава категорично:

„Не докосвайте с желязо онази част от тялото, управлявана от знака, чийто сектор е прекосяван от Луната.“

Този съвет вероятно се нуждае да бъде разтълкуван на медиците, пренебрегвали астрологичната мъдрост на бащата на своята професия толкова дълго, че нямат и представа как да преведат думите му.

Те означават следното: не се правят операции със скалпел (желязо) на части на тялото на пациента, управлявани (или свързани) с астрологичния знак, чийто сектор в този момент е прекосяван от Луната. Луната изминава отделните сектори, горе-долу, за два и половина дни и тази информация може да бъде лесно намерена в Ефемеридите, изчислени от астрономите, или в Селскостопанския календар.

Това твърдение на Хипократ е доказвано непрекъснато в хирургическата практика и ако законът не бъде спазван, всяка операция, извършвана в неподходящо време, неизбежно завършва с провал:

  • с усложнения, включително с инфекции
  • с необичайно бавно и мъчително зарастване на раната и възстановяване
  • със смърт

Последният от трите възможни резултата, следствие от неспазването на закона, е в дъното на толкова честото прословуто обяснение на лекарите, че „операцията беше успешна, но пациентът почина“. В третия случай смъртта може да е настъпила по най-различни причини, включително от анестезията. Първият и вторият случай се срещат много по-често, а третият – рядко. Въпреки всичко най-мъдрият подход е хирурзите да се вслушват в предупреждението на Хипократ.

Няколко примера: когато Луната е в сектора на Телеца, управляващ врата и гърлото, не бива да се вадят сливиците. Ако Луната прекосява сектора на Скорпиона, управляващ половите органи, не се подлагайте на операция на простатата или хистеректомия (изваждане на матката, тръбите и яйчниците). Ако ли пък Луната е в Козирог, управляващ зъбите и костите, или в Овен, управляващ главата като цяло, не бива да се правят операции на зъбите или на други части на главата. По-нататък в главата съм приложила списък с различните части на тялото, управлявани от всеки от дванайсетте знака на зодиака.

Лично аз никога не се съгласявам на нещо, преди първо да го проверя най-старателно, включително и да се допитам до съвета на Хипократ – във всички случаи той се оказва прав. Ще ви приведа само няколко от множеството примери, които съм проверявала.

Джеф Чандлър, кинозвезда от 50-те години, влиза в болница, за да му оперират разместен прешлен на гръбначния стълб. Операцията е най-обичайна и сравнително проста и изисква само няколко дни хоспитализация. Чандлър издъхва върху операционната маса по „неустановени причини“. Въпросния ден Луната е прекосявала сектора на Лъва, управляващ сърцето, кръста и гръбначния стълб.

Бърта Тод, първата съпруга на Майкъл Тод, продуцент на екранизацията на Жул Верн „Около света за осемдесет дни“, който по-късно се оженва за Елизабет Тейлър, си порязва пръста на счупена чаша. На другия ден решава да отиде в спешното отделение на една болница в Лос Анжелос, та дежурният интернист да зашие раната – дребна работа от гледна точка на хирургията. На път за болницата Бърта се отбива заедно със своя адвокат в едно кафене. Когато отиват в спешното отделение, Бърта се изплашва, че може да я боли, и моли да й бият упойка. Първите две инжекции не й действат. Третата извежда Бърта веднъж завинаги от света на болката. Тя издъхва за броени минути. Същия ден Луната преминава през сектора на Близнаците, управляващи раменете, ръцете и пръстите. При Бърта Тод и Джеф Чандлър

„операциите са успешни, но пациентите умират“.

Една моя близка приятелка от Питсбърг прати по препоръка на лекаря и двете си деца в болница, та едновременно да им извадят сливиците. Едното имаше тежка ангина, другото – по-лека. Бе не много отдавна, по времето, когато лекарите препоръчваха да се махат всички сливици (едва наскоро се обявиха срещу подобна интервенция). Ако имахте, да речем, четири деца, можехте да ги вкарате всичките в болницата за операция от сливиците. Докторите смятаха, че дори онези, при които в момента ваденето на сливиците не е наложително, по-късно също ще опрат до оперативна намеса. Едва по-късно отсъдиха, че сливиците си имат свои функции и трябва да бъдат вадени единствено в крайни случаи. В ония години обаче препоръчваха те да бъдат махани. Било по-ефикасно и практично. Освен това правеха отбив от цената, ако пращахте на операция не само едно, а всичките си деца. В деня, когато двете деца влязоха в болница, Луната прекосяваше сектора на Телеца, който, както вече споменах, управлява врата и гърлото. След операцията едното дете получи тежка инфекция и се измъкна на косъм, когато започнаха да му дават антибиотици. Второто дете – момиченце, се възстановява тежко и дълго – цели пет седмици в болницата, и се оказа, че е останало късче от едната сливица, та се наложи да я оперират отново.

 

Лекарите признават без заобикалки, че най-малко пет на сто от хората, починали в болниците, са издъхнали по „неустановени причини“. Дали обяснението не е в астрологичния съвет на Хипократ? Така и няма да разберат, докато не положат усилия да го установят. Не е наложително докторите от един път да станат астролози, за да прилагат мъдростта на Хипократ. Не бива да сме крайни в исканията си към (тях. Но все пак са дали Хипократова клетва и биха могли ако не друго, поне да прегледат внимателно епикризите на бившите си пациенти и операциите, които извършват сега, за да видят какви са резултатите. Необходими са им всичко на всичко Ефемеридите или Селскостопанския календар, както и кратки напътствия от вещ астролог.

Както вече отбелязах, Луната прекосява отделните зодиакални сектори само за два и половина дни и не се налага неотложните операции (а повечето не са такива) да бъдат протакани дълго от хората, зачитащи Хипократ. Ако лекарите откажат да пазят пациентите, пациентите биха могли да се опазят сами, като определят деня за собствената си операция и изтъкнат пред хирурга някаква правдоподобна причина, например: „Не изляза ли тази седмица в отпуск, ще го изгубя до края на годината. Ще отложим операцията само с три дни, докторе“, или: „За мен и семейството ми е по-удобно да се оперирам следващия петък, а не във вторник“. За да се пребори със системата, пациентът има нужда само от правдоподобно извинение, от Ефемеридите или календара- както и от здравословното уважение към собственото си тяло, което принадлежи на него, а не на медиците, та те да си правят с него, каквото им отърва. Няма да е особено разумно да искате отлагане на операцията с думите: „Моят астролог, докторе, твърди, че…“ Като цяло лекарите все още не са чак толкова просветени. Но и това сигурно ще стане скоро.

Ако ви провърви и откриете доктор, който поне отчасти се съобразява с мнението ви за дните, когато в никакъв случай не бива да се подлагате на операция, той вероятно ще ви попита за причината. Отново опираме до основното в съвета на Хипократ: „Не докосвайте с желязо онази част от тялото, управлявана от знака, чийто сектор е прекосяван от Луната.“

Дори най-тесногръдите учени вече съзнават и признават, че Луната направлява приливите и отливите в океана, както и времето, когато стридите се отварят и затварят. Всеки полицейски шеф ще ви каже как в управленията изтръпват,

наближат ли нощите с пълнолуние, когато се отприщва истински „порой“ от престъпления

и полицаите се занимават с два-три пъти повече закононарушения, отколкото през останалото време. Луната влияе и върху месечния менструален цикъл при жените. И тъй като е всепризнато, че Луната има силата да движи всички обширни водни площи, например океаните, на Земята, а също и че течностите съставляват над осемдесет и пет на сто от човешкото тяло, излиза, че Луната влияе върху тялото и чувствата ни в много по-голяма степен, отколкото повечето хора подозират.

Хирургичната намеса прекъсва все още неоткритите приливни течения вътре в нас чрез насилственото отваряне на тялото, в което прониква въздух. Ето защо онези части от тялото, управлявани от знака, през който в този момент преминава Луната, са особено чувствителни и уязвими. Това би трябвало да обясни съвета на Хипократ дори на най-назадничавите лекари, а камо ли на докторите и хирурзите, които не страдат от предразсъдъци.

Медицината открай време лекува болестта, от която страда пациентът. Медицинската астрология и хомеопатия – лекуват пациента, който страда от някакво заболяване – разликата е съществена. Индивидуалната ни рождена карта (хороскоп) посочва още в мига, в който сте поели първата си глътка въздух на Земята, слабите звена във веригата от реакции във вашето тяло. Ето защо медицинската астрология обръща повече внимание на диагностиката и профилактиката на заболяванията, а не на тяхното лечение. Ако при раждането от хороскопа на новороденото личи, че е силно предразположено например към диабет, родителите биха могли да хранят малкото човече така, че когато то порасне, да не развие захарна болест. Както гласи старата поговорка, профилактиката е хиляди пъти по-добра от лечението.

Не забравяйте, че звездите показват само към какво сте предразположени, а не го предопределят.

С други думи, рождената ви карта, или хороскоп показва за какви заболявания и злополуки са податливи отделните части на вашето тяло. Ако вземете съответните предпазни мерки, астрологичното предупреждение в хороскопа ще изпълни своето предназначение и изобщо не е задължително да се разболеете от онова, към което според рождената ви карта е предразположено вашето тяло. Но не вземете ли тези предпазни мерки (например защото не знаете за предупрежденията на хороскопа си), тялото ви ще е склонно да отвръща на електромагнитните „притегляния“ и онова, което в началото е било само вероятност, ще се превърне в реалност.

В астрологията няма нищо фаталистично.

Хората просто носят отговорност за предсказаните им трагедии – от тях зависи дали ще се вслушат в предупрежденията в рождената си карта и в астрологичните съвети и ще предотвратят всички неприятности, отразени в хороскопа, засягащи при това не само здравето.

Медицинската астрология предоставя на лекарите (стига те да я приемат и признаят) информация за истинската първопричина, предизвикала заболяване в някой орган на конкретния човек. Абсолютно всички физически заболявания без изключение са плод от определено душевно и емоционално поведение. Ще приведа само два примера: емоционалните корени на артрита са в омразата, обидата и потисканата тъга, на които не даваме воля. Бъдете откровени, казвайте какво ви тежи на сърцето, инак се сърдете на себе си, че ви наболява тук и там.

Сърдечносъдовите заболявания и сърдечните удари са причинени от:

  • самотата и отчаянието, че не ви обичат
  • неспособността да обичате и да бъдете обичани
  • неспособността да обичате самите себе си. Чувството любов и човешкият орган сърце са неразривно свързани

Гневът има смъртоносно и светкавично въздействие.

Ядосате ли се много на някого или на нещо, изтървете ли си нервите било с повод, било без повод, дори и да дадете воля на яда си, той неизбежно създава жлъчна течност, която се трупа и най-късно до няколко месеца, а в някои случаи – и до няколко седмици се проявява. Как? С изключително болезнен жлъчен пристъп или с появата на камъни в жлъчката. Наистина ужасна и болезнена цена за това, че се ядосваме. Великодушието е не само практично, .а и здравословно, понеже не само укрепва душата, но и не подкопава физическото здраве. Ако някога сте получавали жлъчен пристъп или сте имали камъни в жлъчката, запитайте се на кого или на какво сте се ядосвали няколко седмици или месеци преди това. Споменът за гнева (независимо дали сте си го излели или сте го преглътнали), толкова силен, че да създаде жлъчна течност, не се заличава толкова лесно. Замислете се сериозно върху това. Ще се изненадате, а освен това ще си извлечете важна поука за необуздания гняв. Той влияе и върху далака.

Рождената ви карта разкрива безпогрешно не само податливостта ви на някои болести и злополуки, не само органите, образуващи слабите връзки във верижните реакции на вашето тяло, но и духовното и емоционалното поведение, заради което някои части от тялото ви сякаш „привличат“ злополуките и инфекциите. Освен това от хороскопа ще разберете и времето, когато е най-вероятно да се разболеете или да попаднете в злополука – той показва кога сте най-уязвими за едното или другото, така че да ги избегнете и преодолеете, като промените душевното си и (или) емоционално поведение, посочено в рождената карта като евентуална първопричина.

Ако вече сте боледували или сте претърпели злополука, хороскопът ще ви посочи какво в душевното и емоционалното си поведение трябва да промените, за да обърнете развитието на болестта или да ускорите възстановяването на органите, пострадали при злополуката. Понякога инстинктите ви могат сами да предизвикат подобен обрат, наричан от докторите „спонтанна ремисия“, медицински термин, използван, когато няма видима причина за възстановяването. Астрологията много точно определя характера, личностните особености, физическата сила и слабости и какво ли още не – но може да помогне и когато трябва да се определи времето на една или друга случка.

От „Звездни знаци“ на Линда Гудман

Facebook Twitter Google+

0 Коментара