Ако на човек понякога му се случва по-трудно да заспи, или да се буди през нощта – това може да е резултат от временен дискомфорт или струпани повече вълнения около важни за него събития – и в това няма нищо притеснително. Когато обаче безсънието е редовно и продължително като честота, тогава определено е следствие от по-дълбоки, нерешени конфликти.

Безсънието може да бъде съпътствано от нервност, тревожност, натрапливи мисли. Сънят – е време за почивка, отпускане, презареждане, време, в което оставяме всичко, пускаме контрола, оставяме работа, отговорности, задължения, доверяваме се и потъваме в удоволствието на почивката. Времето за сън – независимо дали е през деня или през нощта – е време, което е за нас, време в което оставаме със себе си. Ако връзката ни със себе си е пълноценна, ненарушена, тогава няма как да имаме проблем със заспиването, защото така се грижим за себе си, даваме си това, което ни е необходимо. Ако имаме проблем със съня – то със сигурност нещо се случва във вътрешния ни свят, което сме пренебрегнали, подтиснали. Означава, че сме се вкопчили в нещо, което не искаме да пуснем, което не можем да преработим.

Как да се справи човек с безсънието? Да си зададе честно следните въпроси:

  • Какво чувствам, когато не мога да спя – страх, тревожност, гняв, тъга, разочаровние…?
  • Какви мисли нахлуват и се повтарят най-често в главата ми в такива моменти – те израз на приемане или на съдене са към мен самия?
  • Как ме карат тези мисли да се чувствам – справящ се, можещ, ценен, обичан, щастлив… или несправящ се, малоценен, провалящ се, отхвърлен, незаслужаващ…?
  • Има ли в живота ми ситуации, които ми носят неудоволствие, които са ми в тежест, не ме правят щастлив и с които ми е трудно да се разделя?
  • Поемам ли повече от това, с което ми е възможно да се справя?
  • Какво означава за мен почивката, имам ли право, мога ли да се отдам, или съм издигнал/а в култ активността, работата, задълженията, чувствам ли, че изчезвам ако се оттегля в релаксация?
  • Какво е за мен активността, правя ли разлика между външна и вътрешна активност? Обикновено, когато човек прекалява с външната активност, означава, че вътрешно е спрял.
  • От какво имам нужда в момента и давам ли си го?

Честните отговори на тези въпроси могат да ни дадат много информация и да ни помогнат да се справим не само с безсънието, но и с много други проблеми. Това означава, че е невъзможно човек да се раздели със симптома, в случая безсънието, без преди това да отстрани причинита, да промени и преосмисли нещата от живота му, които са неестествени и против човешката му същност.

Не малко хора са споделяли с мен, че преди заспиване пият хапчета на билкова основа, други по-тежки лекарства, трети пък си пийват няколко чашки алкохол. Т.е – онова, което сами не могат да си дадат, го търсят отвън, търсят подкрепа в приспивателни и алкохол, вместо да я потърсят в себе си и в контакта с други хора. Да, човек може да си помогне сам, необходимо е желание, мотивация и усърдие, вглеждане навътре и търсене и виждане на истинките конфликти, и най-вече готовност да ги разреши, да поиска да се погрижи за себе си, да си даде.

Неща, които могат да помогнат да се почувстваме добре и да ни подготвят за отпускащ сън, са нещата, които ни носят наслада на тялото и душата – всеки ще си намери своето – приятна музика, свещи, масаж, топъл душ, вана, четене на любима книга, чаша вино в приятен разговор с любим човек, неща, които ни откъсват от отговорностите и ежедневните задължения, които ни напомнят, че животът е удоволствие (ако случайно сме го забравили).

Източник: vladislavad.blogspot.bg

Facebook Twitter Google+

0 Коментара