13 проекта бяха отличени от журито на програма VIVACOM Регионален грант. Допълнително двама от кандидатите бяха изненадани със специални награди.

С програмата VIVACOM подпомага развитието на регионите в България и стимулира участието на местните общности, като предоставя грантово финансиране на граждански организации, читалища, училищни настоятелства и настоятелства на детски градини от цялата страна, за да осъществят проекти на местно ниво. Инициативата е в партньорство с Български център за нестопанско право.

Общата сума, отпусната за реализацията на проектите в третото издание, е 60 000 лв., а максималният грант за проект е 5000 лв. Инвестицията на VIVACOM Регионален грант от трите издания е общо 172 000 лв., от които 50 000 лв. са отпуснати през 2015 г. в подкрепа на 11 проекта, 62 000 лв. през 2016 г. в подкрепа на 13 проекта и 60 000 лв. през 2017 г. в подкрепа на нови 13 идеи.

В третото издание на VIVACOM Регионален грант кандидатстваха 329 проекта на граждански организации от 27 области в страната като 59 от тях са посветени на общности в села. Над 200 от проектите са на юридически лица с нестопанска цел в обществена полза, 80 на читалища, а 26 от училищни настоятелства и настоятелства на детски градини.

Отличените проекти

 • Проектът на Сдружение „Метаморфози“ – Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи ще продължи срещите на медицинските клоуни в детските отделения на УМБАЛСМ „Пирогов“.
 • „Мобилна работилница“ на Сдружение Творческа улица за художници и артисти от София ще преобразява и възстановява  занемарени места в градската среда.
 • Проектът Сцената на детските мечти (социализация чрез театър) на Сдружение Избор от Банско, ще реализира благотворителен спектакъл с участието на деца с и без увреждания.
 • Чрез Мост на мотивацията, Сдружение „С идея за бъдещето – спорт, образование, култура“ – Сандански ще даде възможност на младежи да изрисуват главния мост в парка на града с 600 подбрани цитати на велики личности.
 • Сдружение ИДЕА от Варна чрез проекта си Подготвителна менторска програма на Социалната чайна ще реализира 35 ателиета, в различни направления, за деца от институции.
 • Проектът Да спасим кестените на Организация на българските скаути ще оздравява заболели кестенови дървета в Русе, Шумен и Варна.
 • Фестивал „Младежкото екологично и социално предприемачество и ние“ на Сдружение Екосистем Юръп“ от Видин ще постави началото на ежегоден фестивал – борса, на която ученици от цялата страна да представят свои идеи за проекти в сферата на екологичното и социално предприемачество.
 • Проектът Красота, създадена от детски ръце и душа на Сдружение „Любен Каравелов“ – с. Каравелово, общ. Карловоь ще създаде Център на занаятите в селото.

 • Сдружение Туристическо дружество – Приста от Русе ще създаде Вертикални пътеки – туристически маршрути с природни височинни атракции в село Пепелина, общ. Две могили, обл. Русе .
 • „Детска оздравителница“ ще се осъществява от Фондация Национален алианс за работа с доброволци – Пловдив. В нея обучени младежи ще посещават деца – пациенти на лечебни заведения в  малки общини в обл. Пловдив.
 • Училищното настоятелство при 97 СОУ „Братя Миладинови“ ще осъществи проект Заедно да подготвим децата за бъдещето.
 • Проектът Песните на село Дряново – от баба на внучка на Сдружение НИШАН, София ще организира 6-дневно обучение за 10 ученички от професионални музикални училища от област Пловдив за разучаване на автентичните фолклорни песни от с. Дряново.
 • Сдружение „Трудолюбци“ от село Трудовец, общ. Ботевград печели подкрепа за проекта Лятна ваканция в село Трудовец, където ще бъде създадено пространство за културни и творчески дейности.

Допълнителна подкрепа получават още два проекта – 25-ото юбилейно издание на „Международен детски великденски фестивал – Босилеград 2018”, които VIVACOM подкрепя от години и дигитализацията на видео архиви на БАН, съдържащи фолклорни материали, заснети през втората половина на XX в., която ще осъществи от Сдружение „Международен детски фолклорен фестивал София“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара