Д-р Анелия Здравкова, дерматолог в Jewel skin, разказва кои са най-ефективните процедури и терапии за подмладяване и освежаване на лицето  

Всички знаем, че колагенът е ключов за добрия вид на кожата, а с възрастта производството му намалява. Какви са най-добрите начини да си го набавим  – с хапчета, козметика, процедури?

Много пациенти ме питат дали да приемат колаген перорално. През последните години много нашумяха различните хранителни добавки, съдържащи колаген под формата на хапчета, серуми, лосиони, дори и бира. До момента няма много добри, окончателни данни за  ефективността от приемането на колаген чрез хапчета и прахове.

Много козметични продукти съдържат колаген или колаген стимулиращи съставки като антиоксиданти и пептиди. Те имат спомагателно действие в комплексната грижа за кожата и подпомагат процедурите за стимулиране  производството на колаген. Най-често това са лазерите и инжектиране на хиалуронови филъри. Лазерните процедури  се използват отдавна и непрекъснато се усъвършенстват в посока по-безопасни и ефективни. Лазерното подмладяване на кожата включва  различни видове. Радиочестотният лифтинг също е вид технология, чрез която се цели загряване  в определен кожен слой и стимулиране на клетките, които образуват колаген.

Новите хиалуронови филъри запълват бръчки, възстановяват обем, хидратират и подпомагат синтеза на нови колагенови молекули. Има филъри, които са на друга основа – поликапролактон, калциев хидроксилапатит и др., които водят до производство на млад колаген.

Коя универсална процедура препоръчвате на вашите клиенти, за да изглеждат подмладени и освежени, независимо от възрастта и пола?

Всяко лице е уникално и се подхожда индивидуално спрямо тип кожа, възраст, степен на процес на стареене, загуба на обем или натрупване на мазнини в нежелани области на лицето. Много освежаващо действат различните видове безиглени хидратиращи терапии с кислород, растежни фактори и други. Кожата се освежава веднага след процедурата, но, разбира се, ефектът не е дълготраен.  При загуба на обем и така нареченото „свличане“ на долния лицев контур  предпочитам поставяне на хиалурон в определени точки за повдигане, което има моментален подмладяващ ефект след процедурата.

Какви видове мезотерапии съществуват? И за кого са подходящи?

Мезотерапията е сред най-търсените и популярни процедури в естетичната дерматология. Предпочитана е заради бързия си и добър резултат.

Мезотерапията е неинвазивна процедура (без хирургическа намеса), при която във  втория слой на кожата (дермата) се въвежда специален „коктейл“ от витамини, минерали, аминокиселини, микроелементи, хиалуронова киселина и/или билкови екстракти, които интензивно подхранват и възстановяват. Има широко приложение в естетичната медицина за третиране на различни проблеми – подмладяване и стягане на кожата, подпомагане растежа на косата, намаляване и изглаждане на целулита, намаляване на локализирани мастни депа по тялото.

Според зоните на третиране се разграничават няколко вида: за лице и шия,  при косопад, за тяло. В зависимост от използвания продукт и за постигане на максимално добър ефект, препоръчително е процедурите да се правят в пакет от 2-3 на брой за лицето и 4-10 за тялото. Интервалът може да варира от 7 до 20 дни. Има и мезотерапии,които се прилагат на по-големи интервали – 5-6 месеца. Според типа кожа и  възрастта се преценява какъв тип мезотерапия да се инжектира.

Зоната около очите е най-деликатната и най-много издава възрастта. Кои са новостите в естестичната медицина, които повлияват благоприятно там?

Деликатният околоочен контур може да бъде стегнат, повдигнат, мимическите бръчки да се заличат, тъмните кръгове да се тушират, а  изгубеният обем да се възвърне чрез различни естетични процедури. Най-популярната сред тях е ботулиновият токсин. Инжектирането му в малки количества в зоната около очите  предизвиква нейната релаксация и изглаждане. Така наречените бръчици “пачи крак” са заличени  за около 3 до  6 месеца. Други процедури са мезоконците и филърите.

Мезоконците третират успешно малките, издаващи възрастта бръчици. Методът е неоперативен, като при него с игла се поставя специална тънка монофиламентна нишка. При изваждането на иглата конецът остава подкожно. В рамките на 3-4 месеца конецът се резорбира напълно, а изглаждащият ефект продължава около година.

Филърите са подходящи за запълване на хлътналите участъци под очите, където започва и т.нар. „долина на сълзите“. Продуктите, които се използват, са не така плътни и се поставят в малки количества, за да не се получи “препълване”, ефектът при тях е видим моментално и се запазва от шест месеца до година.

Радиочестотният лифтинг е приятна  процедура, която “работи” като профилактика на бръчките и стяга областта около очите. Известен е още и като лифтинг в обедната почивка, защото може да се направи бързо, без никакви нежелани странични ефекти като зачервяване, подуване и подпухване. Обикновено се препоръчват 4-5 процедури, които се правят през 21 дни. След това на половин-една година се прави по една поддържаща процедура.

Мезотерапията за очи се препоръчва  за намаляване на  тъмни кръгове и торбички около очите поради стрес, генетична предразположеност, нарушения на кръвообращението и други фактори.

Има ли наистина решение за торбичките под очите?

Те са чест проблем, който изисква системна грижа  и налага консултация и с други специалисти. Често не се открива причина за образуването им и  се наблюдават при хронично недоспиване, генетична предразположеност и др.  Торбичките могат да се дължат на натрупване на мазнини в тази област или в резултат от задръжка на течности. За подобряване на естетичния вид  прилагаме често мезотерапии. Инжектират се  различни по състав комбинации, съдържащи   хиалуронова киселина, рускус, витамин С и антиоксиданти, които  подобряват микроциркулацията, еластичността и периокуларния дренаж.
Тези коктейли могат да включват и редица полезни за тази зона съставки като  хексапептиди, екстракт от  краставици, лайка, боровинки, розмарин и други. Периодът на лечение и сеансите се променят в зависимост от индивидуалните особености при всеки пациент, но обикновено се прилагат за 6 -8 седмици с 1 сесия на всеки 2 седмици. Ефектите се виждат от първата сесия.

Прилагането на мезотерапията за околоочната зона  се увеличи  многократно последните години  поради някои предимства в сравнение с останалите методи. В сравнение с ботокса, който релаксира само  бръчиците около очите, но не влияе върху тонуса на кожата, мезото повлиява тургора и уплътнява леко тънката и деликатна зона.

Все повече жени прекаляват с филърите, навсякъде по лицето – не е красива гледка, бих казала. Успявате ли да убедите клиентките си, че патешките устни и лице във форма на щастлива месечинка всъщност не е красиво?

Да, има жени, които постоянно искат да бъдат коригирани, въпреки че вече има достатъчно поставен материал в съответната област. Трудно е да убедиш един човек, че нещо, което смята за красиво, всъщност не е толкова прекрасно. Мога да убедя обаче, че точно това, което иска, не е красиво за него, не е подходящо за неговото лице и форми. Обикновено поставям по-малко материал  и показвам получения ефект веднага в огледалото. По-често жените се харесват и  не продължаваме с процедурата.

От каква възраст е подходящо да се слага ботокс? И има ли някакъв лимит на броя процедури с ботулинов токсин?

Няма правилна или грешна възраст за започване на тази процедура. Ако  при мимика на лицето се появяват бръчки, които не дразнят, то те биха могли да бъдат изгладени чрез инжектиране на ботокс. Има редица публикации, които показват, че поставянето на ботокс предпазва от появата на т.нар. статични бръчки, т.е. бръчки, които вече са образувани и без да извършваме движения.

По-важно е да се спазват показанията и противопоказанията за поставяне на ботокс,  да се поставя на правилното място и с правилната техника, така че да се постигне естествен вид  и да се запазят движенията. Най-често идват пациенти на възраст между 30 и 50 години, но имам и по-млади, и по-възрастни пациенти, които са показани за тази процедура.

Кои са задължителните неща, които всяка жена, независимо от възрастта си, трябва да прави сутрин и вечер на лицето си у дома?

Сутрин е добре да почистим кожата си от себума, произведен през нощта, след което да я тонизираме и освежим. Добре е да нанесем концентриран серум с активни съставки, но ако нямаме – направо нанасяме дневен крем според типа кожа, за да хидратира и защитава лицето. Препоръчва се специален крем за очи, който да осигури защита и грижа за деликатната зона там. Много е важен слънцезащитният крем. Някои дневни кремове включват слънцезащитен фактор (SPF) – обикновено SPF 15 – но в много случаи  кожата  изисква по-висока защита. Слънчевата защита може да се нанася като допълнение към  или вместо обичайния  дневен крем.

Същите стъпки правим и вечерта. Почистването премахва замърсявания, пот, себум и грим. След него кожата е вече чиста и подготвена за усвояване на активните съставки на продукта за нощна грижа. За почистване и защита на деликатната кожа около очите трябва да се използва специален продукт за отстраняване на грим от очите. След почистването и тонизирането на кожата може да поставим серум с активни съставки. Нощната  грижа се състои в  прилагане на  хидратиращ нощен крем за подхранване на кожата и поддържане на нощната регенерация. След това се нанася околоочен крем за деликатната зона около очите. Тези ежедневни грижи отнемат 5-6 минути, но са необходими за здравословния и  тонизиран вид на кожата.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара