Мислим си, че с възрастта оставяме зад гърба си разни досадни аспекти на ранната младост: неувереността в общуването с другите и в собствената самооценка, яростното  отхвърляне на авторитети, прическите, които не ни отиват и изнервящите, трудни за скриване пъпки.

Лошата новина е, че въпреки че можем да помъдреем драстично за едно-две десетилетия, от акнето няма как да се предпазим напълно. Все по-чести напоследък са случаите на акне при хора, навършили 30 години.

На какво се дължи тази несправедливост и какво трябва да предприемем, ако животът ни даде втори шанс да сдобием с белези от пъпки?

Ако ни е било писано…

Генетичната предразположеност е един от основните фактори за появата на „възрастното“ акне. Разгледайте лицето си, погледнете и родителите си – типът кожа и склонноста й към омазняване се наследяват.

Каквото си направиш сам…

Истината е, че докъм 30-годишна възраст повечето жени са пробвали и ползвали системно какви ли не козметични продукти, без особено притеснение дали са антикомедогенни т.е. запушват ли порите и добро решение ли са за конкретния тип кожа.

Освен това, диагностицирайки случаите на акне, никога не изключваме възможността гнойната инфекция да е с бактериален причинител, разпространяван с непочистени апликатори за грим например.

Какво мислят колегите?

За ефективното лечение на „възрастно“ акне е необходим консилиум – освен с дерматолог, трябва да се направи консултация и с гинеколог и ендокринолог.

Прегледът и изследванията на функцията на яйчниците и хормоналния статус са ключови. Високите нива на андрогенните хормони („мъжките“ полови хормони – тестостерон, андростендион и дихидротестостерон) предизвикват повишена секрекция на мастните жлези. Лошата новина е, че акнето може да е най-малкия от проблемите ви – нарушеният хормонален баланс може да е свързан с поликистоза на яйчниците, асоциираща се, освен с акне, и с рязко увеличаване на телесното тегло и повишено окосмяване (включително по лицето).

Това лекува ли се изобщо? 

Разбира се, но… Ако не сме установили причините за появата на акнето (понякога те са комбинация от фактори), само ще третираме пъпките.

Продължителността на лечението зависи от индивидуалното състояние и диагностицираните причини. Винаги съветвам пациентите си да имат реалистични очаквания за срока, в който лечението ще даде ефект – в повечето случаи са необходими от 6 месеца до няколко години. Изграждането на правилни навици за поддържане на кожата също има решаващо значение, както за успеха на лечението, така и за запазване на постигнатите резултати от терапията.

Сериозният комплексен подход е единственият начин да излекуваме акнето!

При хормонален дисбаланс се назначават хормонални контрацептиви и антиандрогенни хормонални препарати. Ако липсват индикации за такъв проблем, при по-тежките случаи се използват системни антибиотици или ретиноиди.

Успешното лечение изисква и дициплинирани домашни грижи. Препоръчително е използването на продукти за лице, съдържащи салицилова или азелаинова киселина, бензоил пероксид и др. Локалните ретиноидни препарати и козметиката с антиоксидантни активни съставки оказват страхотен ефект, както върху акнето, така и за подобряване на общото състояние на кожата.

Трябва да е абсолютно ясно, че състоянието на кожата при акне в зряла възраст е напълно различно от това при юношеската кожа. Свръхомазняването, както и черните точки, са по-скоро изключение, кожата е по-чувствителна. Затова трябва да се погрижим да не провокираме драстично изсушаване и да не третираме с препарати, предназначени за младежко акне, които не само няма да помогнат, а могат да влошат проблема.

Адекватното почистване е ключов фактор в грижите за акнетичната кожа. Използването на по-леки измиващи продукти като пяна, тоник или мицеларна вода, деликатната ексфолиация веднъж или максимум 2 пъти седмично, ежедневната хидратация с подходяща медицинска козметика за мазна и акнеична зряла кожа, значително подобряват състоянието. Използването на слънцезащитен, некомедогенен крем или флуид през цялата година е задължително.

Домашните грижи трябва да се съчетават с процедури за лечение на акне. Редовното почистване на кожата от козметик и дермабразиото са задължителна поддържаща терапия.

При по-възпалените форми, лазерните терапии и химическите пилинги са отлично допълнение към комплекса от грижи.

Какво да правим с белезите?

Още една лоша новина –  много често белезите от акне са по-трудно лечими от самото акне.

Целта на лечението им е увредената тъкан да се измести от здрава. Успеваемостта рядко е 100%, но дори и по-скромните постижения значително подобяват самочувствието на пациента. Най-ефективните методи, които използвам в практиката си за лечение на белезите от акне, са лазерният или химическият пилинг. Процедурите са свързани с минимален дискомфорт и кратък период на възстановяване. Важно за лазерния пилинг е да няма прояви на активно акне т.е. лечението трябва да е приключило успешно, преди пристъпим към премахване на белезите.

Д-р Иван Пеев е дерматовенеролог и медицински управител на дерматологична клиника Естелайн. Специализирал е в клиниката по дерматология към Военномедицинска академия, София, където е бил и асистент в периода 2011 г. – 2015 г.

Д-р Пеев е редовен участник в национални и международни конгреси в областта на дерматологията, дерматохирургията и естетичната медицина. Член е на Българското дерматологично дружество (БДД), Европейската академия по дерматология и венерология (EADV), Международната асоциация по дерматоскопия (IDS), Европейското дружество по лазерна дерматология (ESLD) и редакторския колектив на международното издание Journal of Pigmentary Disorders. 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара