Независимо до къде чувстваш, че си стигнал по пътя към щастието си, вероятно си разбрал, че ти си този, който може най-много да си помогне, но ти си и този, който най-много си пречи да бъде щастлив.

Има няколко няколко навика, които те лишават от удоволствието от живота и от усещането ти за хармония със себе си и света.

Не се грижиш достатъчно за себе си

Всяко нещо изисква грижи – саксийните цветя се нуждаят от поливане и ти ги поливаш; домът ти се нуждае от подреждане и почистване и ти го правиш; детето ти изисква грижи и ти му ги даваш; кариерата ти иска да се усъвършенстваш и да инвестираш усилия и ти се стараеш. Но колко често се грижиш за себе си – за тялото, за духа си и за своя ум? Нужно е да положиш макар и минимални усилия в тази посока. Йога, медитация и дихателни техники са един чудесен начин да се грижиш за себе си като единство от тяло и дух.

Искаш да контролираш всичко

Желанието ни за контрол е залегнало дълбоко във всичките ни действия и мисли, то е обаче един от най-вредните ни навици.

Искаме да контролираме всичко – да хванем живота си със всичките му дребни детайли и да го сложим в русло, което съответства на нашите нагласи. Но това е невъзможно и e спорно доколко е добре за нас. Излишно е да влагаш усилия и надежди да контролираш неща, които са извън твоите възможности, понякога е по-добре да се отпуснеш и да видиш накъде ще те отведе пътя.

Не живееш в настоящия момент

Със сигурност си даваш сметка за това, че твърде много съжаляваме за миналите си действия и твърде често се притесняваме за бъдещето, вместо да положим усилията си  в това да изживеем пълноценно настоящия момент и да бъдем щастливи.

Вкопчил си се твърде много в материалното

Ще ти се да живееш по-добре и полагаш усилия да се обградиш с хубави и скъпи вещи, да живееш в по-хубав и по-голям дом, да осигуриш на семейството си всичко необходимо, но не усещаш, че така изместваш фокуса от истински  важните неща. Кариерата ти ограбва времето, в което да играеш с децата си, напрежението от дългия и труден работен ден те изнервя и превръща отношенията ти с най-близките ти хора в нескончаема поредица от скандали и помирявания, умората разклаща здравето ти. Помисли дали това е нещото, което искаш, това ли те прави щастлив.

Имаш завишени предварителни очаквания

Независимо дали става дума за човека до теб и връзката ви или за лятната ти отпуска, предварителните ти очаквания могат да ти донесат много разочарования като просто не се оправдаят. Доказано е, че една от най-честите причини за депресия е именно излъганата надежда. Така че – прави планове и действай, но не очаквай бъдещето да направи с живота ти чудеса, а по-скоро се опитай да приемаш нещата такива, каквито са. Това е една от най-простите рецепти за щастие.

Имаш твърде силна нужда от одобрението на околните

Забелязал ли си, че до толкова сме свикнали с това да съобразяваме действията си с мнението на околните, че дори и насаме със себе си се чувстваме оценявани и преценявани от тях. Не е лошо да спазваме основните обществени порядки, но нужно ли е да се превръщаме в роби на нечии оценки за нас? Така или иначе не можеш да живееш така, че всички да те харесват, затова избери пътя си и го следвай. Тези, с които си струва да се съобразяваш, ще те приветстват, а за другите няма нужда и да се замисляш.

Прекарваш твърде много време в тревоги

Много често, когато си изправен пред сериозен проблем, вместо да впрегнеш усилията си в това да го решиш, ти губиш ценен ресурс в… притеснения.

Така проблемът се превръща в част от многото натрапчиви мисли, които ти пречат да бъдеш щастлив. Както се казва в една молитва: Господи, помогни ми да променя това, което мога, помогни ми да приема това, което не мога да променя, и ме научи да различавам едното от другото.

Твърде много си се устремил към щастието

Интересно е, че твърде силния стремеж към щастие ни пречи да бъдем истински щастливи. Вероятно защото си представяме щастието като едно безметежно състояние, лишено от всякакви проблеми и грижи, а всъщност радостта в живота идва от преодоляването на проблемите, от победата над трудностите. И не трябва да забравяме, че щастието е не толкова цел, колкото начин на пътуване.

Източник: Изкуството да живееш

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара