Какъв е новият коронавирус?

Коронавирусите са голямо семейство от вируси, които причиняват заболявания, вариращи от обикновена настинка до по-тежки заболявания. Новият коронавирус (COV-19) е нов щам на коронавирус, който не е идентифициран по-рано при хора.

Разпространява се чрез капчици от кашлица и кихане. Можете да получите инфекцията чрез близък контакт с човек, който има симптоми от вируса (предимно кашлица). Симптомите са: треска, кашлица, затруднено дишане, болка в мускулите, умора.

Какво да правите, ако се разболеете?

Ако сте били в засегнат район с риск за експозиция от COVID-19 и в рамките на 14 дни внезапно развиете кашлица, треска или задух:

Останете си вкъщи, ако имате симптоми.

Веднага се обадете на здравния номер на страната, в която сте, за съвет; не забравяйте да споменете, че сте били в район с предаване на заболяването. Номер за България, на който да се обадите, ако имате съмнения за коронавирус: 02 807- 87-57.

Обадете се предварително, ако трябва да посетите вашия лекар или спешна помощ и посочете историята на пътуването си, преди лично да потърсите медицинска помощ.

Как можете да се предпазите от инфекция?

Избягвайте контакт с болни хора, по-специално с такива с кашлица.

Кашляйте и кихайте в свит лакът или в салфетка, НЕ в ръката.

Редовно мийте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте дезинфектант на алкохолна основа след кашлица / кихане, преди ядене и приготвяне на храна, след употреба на тоалетна.

Практикувайте социално дистанциране: Поддържайте поне 1 метър разстояние между себе си и всеки, който кашля или киха. Избягвайте да докосвате лицето и очите си.

Ако пътувате до зони, засегнати от COVID-19

Практикувайте строги хигиенни мерки; поддържайте социална дистанция и следвайте местните здравни съвети.

Не пътувайте, ако сте болен.

Маските не се препоръчват като защита от COVID-19. Здравите хора не е необходимо да носят маски, освен ако не се грижат за човек, болен от COVID-19.

Маските са ефективни само когато се използват в комбинация с често измиване на ръцете със сапун и вода и употреба на дезинфектант на алкохолна основата.

Ако се разболеете докато пътувате

Незабавно информирайте екипажа на превозното средство и потърсете медицинска помощ.

Поддържайте най-малко 1 метър разстояние от други пътници.

Редовно мийте ръцете със сапун ИЛИ дезинфектант на алкохолна основа. Избягвайте, ако е възможно, градския транспорт.

Следвайте съветите на местните власти. Те знаят най-добре епидемичната ситуация в района.

Бъдете информирани. Проверявайте редовно информацията от компетентните органи.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара