Всяко момиче с досада следи нестихващите „кръвопролитни“ битки на майка си с майката на баща си. Като постави брачната халка, от собствен опит разбира, че глава боли не само от съпруг, но и от свекърва. Повечето мили и добри жени се превръщат в свадливи интригантки, когато свидната им мъжка рожба изрече с меден глас: „Мамо, запознай се. Ние решихме да се оженим.

Бихме могли обаче да бъдем и идеални свекърви.

Снимка Profimedia
Снимка Profimedia

Първо правило

Идеалната свекърВа не се меси в скандалите на младото семейство, освен ако специално не я помолят. Смята, че синът и снахата са възрастни хора, способни сами да уредят отношенията си. Знае, че когато младите се помирят, непременно ще оценят жеста й. Понякога обаче намесата й е необходима. Ако свекървата застане на ваша страна в домашните скандали, не търсете по-добър съюзник. Но и не губете чувството си за мярка.

Второ правило

Идеалната свекърва с готовност помага в решаването на всекидневните житейски проблеми. Тя дава пари, когато закъсате, пазарува, прави подаръци, от които имате страхотна нужда, помага при отглеждането на децата, изобщо винаги е зад гърба ви. Не поливайте с вряла вода ентусиазма й, но не позволявайте той да ви удави. Деликатно поставете чертата за допустимото.

Трето правило

Идеалната свекърва никога не натрапва мнението си. Не се опитва да налага в дома ви нейните семейни правила. Не иска да сервирате, да възпитавате децата, да почитате сина й, както тя прави. Дори ако види, че сготвеното от вас не е по вкуса на скъпото й чедо, мълчи и не ви припомня любимото му ядене. Не е лошо обаче все пак да я попитате кое е.

Четвърто правило

Идеалната свекърва е уверена, че снаха й е най-добрата партия за сина й. Или поне така твърди пред близки и съседи. Не дава воля на естественото спонтанно чувство, че още не се е родила жената, която би могла да гледа сина й така добре като нея. Покажете й, че го обичате и че мислите за него повече, отколкото за себе си.

Пето правило

Идеалната свекърва живее отделно. Тя знае, че в кухнята има една стопанка и една майка на внуците и. Не си разрешавайте да я забравите. Звънете й по телефона поне два пъти в седмицата. Канете я на гости. Все пак вие сте смисълът на живота й.

Шесто правило

Идеалната снаха има идеална свекърва. Отношенията снаха-свекърва са двупосочни. Опитайте се да споделяте със свекърва си, искайте от нея съвет, затваряйте очи за недостатъците й, по-често й се усмихвайте и й казвайте, че е най-добрата, най-умната и най-разбиращата. И скоро ще разберете, че това е самата истина.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара