Думите за Красиво се ожениха за думите за Страшно, а после Страшно ги завладя и нещо престана да ги пуска навън.

font-705667_960_720

Изумително красиво, изключително красиво наричаме вече: Страшно красиво. И чудесно, прелестно, фантастично – също стана страшно красиво. И за Великолепното и денем, и нощем си казваме, то е Страшно красиво.

Всъщност страшно красиво подхожда съвсем на портрет на млад крокодил. Усмихнат. С великолепни бели зъби, здрави от първия до последния, но захапят ли кост, рибена или човешка, хрускат с познат звук.

Красив, но опасен. Това е страшно красив.

Красиви, но и будещи много страх, щом ги погледнеш, са звездните дискове във Вселената – милиони и милиарди звезди бясно се въртят в тях заедно, но само в една плоскост, привличани от огромна черна дупка в центъра на съзвездието. Тя си ги гълта една по една със свой ритъм, но има още милиарди години време, преди да глътне последната и само за няколко мига да смели и нея. Снимките на тези страшни и красиви кътчета от Вселената са фантастични – погледът не може да се откъсне, а дъхът се променя. Човек забравя да диша. А Ескимос, една от десетте най-красиви звездни мъглявини, още повече заслужава нашето увлечение към страшно красивото – така ще изглежда цялата родна галактика, когато Нашето Слънце след 5 милиарда години умре. Ще е като огромен светещ диамант, около него тъмен ореол, а после втори, много по-широк, от неописуемо красиво цветно сияние от червено, преливащо в оранжево, жълто, зелено, и всичко това на фона на вечен черен мрак на Вселената. Страшно красиво.

Dzhendema

Но съвсем, съвсем близо до нас също има нещо страшно красиво за онзи, който го иска тук и сега, на мига  – Джендема, в превод Ад, Преизподня, дълъг каньон в Стара планина. Признат за

една от най-красивите страхотии и най-страховитите красоти

Слънцето осветява дъното на каньона само за час на деня. Скалите са необикновено красиви, нечовешки стръмни, причудливи, обрасли с над 200-годишни гори, внезапно се сриват до разсичаща ги бясна река и до безброй неочаквани пропасти. Малцина алпинисти, преминали през целия каньон, го определят като най-красивото зловещо място или най-страховитата красота. С други думи, като красив, но и страшен – е, да, точно Страшно красив.

Но щом хората решат да използват някоя дума за нещо друго, никой не може да ги спре. Езикът поначало е негласен договор между хората. Това ще наричаме така, а това – иначе. И когато една промяна се затвърди, застои твърде дълго, дори речникът се предава. И затова в момента срещу Страхотен, което пък означава страшно голям, плашещо висок, вече дори примиреният речник е вписал, че това е остаряло значение и че сега той също означава прекрасен.

Увлечени от създалата се възможност да се преместят от една група в друга, думи, които могат да ни накарат не само в тъмно целите да настръхнем, също се пристроиха успешно в групата на най-хубавите. Те някак се самоклонираха и хем останаха на своето място, та да продължи да ги ползва Съдът, за да съди престъпници, хем придобиха смайващо обратно значение – убиец, разбий ги, смазвам…

Най-вълнуващият момент от вълшебната приказка „Спящата красавица“ с тях може да изглежда даже така:

Красотата на Спящата принцеса на мига му изби абсолютно целия въздух. Принцът я целуна, тя скочи след 100-годишния сън и възкликна:

„Имаш целувка направо убиец!!!“

Пробудени, придворните скачаха, крещяха от благодарност:

„Принце, ти ни разминира! Разби ни! А сватбата ви ще е направо адска – ще избиете цялата риба, всичките ще размаже!!!…“

Някой неподготвен може да звънне веднага на 112. Но само ако не е разбрал все още, че тези думи са нов начин да предадеш горещата смес от изключително много красота, огромна любов, радостна изненада и всичко останало красиво накуп.

Езикът се променя както си иска

Най-много се е специализирал в това да промъкне в него уличния жаргон. Удобно се вмества в езика на младите, а с филмчетата – и на най-малките, оттам и на всички останали и не си тръгва обратно. Жаргонът е цветист, по-рязък, някак си по в карате стил и дава на всяко ново поколение чувството, че с него веднага успяваш да се отделиш от предишните. Звучи даже като жизненост. Но факт е, че децата, дори в първи клас стават по-агресивни.

fist-bump-933916_960_720

Езикът следва промяната в отношенията на хората, но после започва успешно и сам да ги допроменя.

Може би, защото дълго живяхме в мир, а в човешката ДНК има заложено определено количество агресия – за да може да ходи човека на лов, да си брани племето, като няма в какво да се прояви по истинското си предназначение, тя ползва езика.

Е, щом думите желаят така… Но тънкото цивилизационно покритие и дългият мир в отношенията с различните от нас са постигнати бавно и то с други думи. С които са написани и правилата за мирно съвместно живеене.

freedom-of-speech-156029_960_720Но независимо колко е богат един език, във всекидневието обикновено говорим с 200 – 300 думи. А sms-ите и e-mail-ите ни карат дори да сме още по-кратки. Останалото огромно множество от думите е в книгите.

И след като в една спокойна неделна утрин с време за слушане на радио в продължение само на 5 минути, чух как с една и съща дума се говори за съвсем различни хубави неща: Довечера ще има страхотен концерт. И певецът е страхотен… И веднага след това реклама за скрити на поляна страхотни награди и как ще е страхотно да ги открием, последвана от рекламата какво готвиш, мирише страхотно и напомнянето, че довечера ще видим най-страхотните участници в едно състезание, почувствах как се надига

протестът на затворените думи за красивото

и поисках да ги пусна на свобода и да се присъединя към тях в шествието им по улиците, разлистих бързо на всички посоки страниците на книгите – на романите, на поемите и ги пуснах да протестират навън, следвайки ги с желанието да направим поне веднъж в годината Ден на Думите за красивото. И ето ги всичките тях, навярно има и още, все значещи много красиво, добре де, страшно красиво, но всяка със свой нюанс, със своите букви и своята сила:

Върховен, Вълнуващ, Величествен, Превъзходен, Прелестен, Съвършен, Неописуем, Изумителен, Поразителен, Възхитителен, Изискан и Несравним, Световен, Шашващ, Удивителен, Разкошен, Безмерен! Неземен, Невиждан, Чудодеен, Неповторим, Бляскав, Непостижим, Онемяващ, Възвишен, Стряскащ, Спиращ дъха, Умопомрачителен, Поразяващ, Смайващ, Потресаващ, Блестящ, Необикновен, Неизразим, Влудяващ! Рядък, Забележителен, Нереален, Безподобен, Идеален, Елегантен, Пищен и Очарователен!! Направо Побъркващ, Фантастичен, Приказен, Несравним, Филигранен, Изящен, Чаровен, Разточителен, Нетленен, Ненадминат, Чудотворен, Омиротворяващ, Облагородяващ, Прелестен! Монументален, Чуден и Небивал, Озаряващ, Омагьосващ, Невъобразим, Несравним, Смайващ, Безсмъртен, Грандиозен, Нечуван, Неочакван, Неподозирано красив, Надминаващ въображението, Разточителен, Първокласен, Отличен, Изкусен, Примамващ, Съблазнителен!

Най-малко Осемдесет + Божествен

Пускам всичките на свобода, за да не ги забравим. За да ги чуят и децата ни. Да започнат да усещат различното им трептене. Да не започнат да питат какво означават. Да премине и през тях стоплящото им присъствие – думи, част от всъщност един много богат език, какъвто е нашият.

Да направим такъв ден например на 24 април, два дни след Денят на Земята, създаден също за да подтикне човечеството да бъде по-внимателно към крехката и уязвима околна среда на планетата. Или месец по-късно, точно когато започваме да говорим тъй много и за буквите, и за книгите. И в деня на думите за красивото, можем да го наречем – „Просто един ден на Красивото“, да ги чуваме през целия ден, за да се върнат в душата ни. Те носят там съвсем друг вид енергия.

Пожелавам ви Прекрасна вечер, вълнуваща нощ, фантастична седмица…

Искате да е само една дума за всичко вълнуващо: Да е Изумителна вечерта ви, изумителна нощта, изумителен месецът с много поводи за възклицание с думите за Красивото…

Facebook Twitter Google+

0 Коментара