Той е с митологична слава и статут на полубог не само в модните среди на Индия. Името му предизвиква благоговение в целия свят. Модните му дефилета са спектакли – слисващи и спиращи дъха. Пищни и респектиращо елегантни. Наречен от списание Time „Господарят на платовете и фантазията от Индия“, Рохит Бол е от онези галеници на съдбата, които не помнят провали а публиката е издигнала в заслужен култ приживе.

Rohit Bal

Прочуто е  изключителното му внимание към детайлите. Народните занаяти и традиционните десени, с които Индия е толкова богата са червена нишка която преминава през цялото му творчество.

Koroshni Collection

Колекциите му са чест за бутиците  в Индия, Близкия изток и Европа. Представял е дрехите си в големите модни столици по цял свят. Дизайнерът-философ е осъществявал творчески партньорства с международно известния дизайнер на обувки Christian Louboutin, с веригата магазини Conran Store и с други лайфстайл магазини като Crate and Barrel, Anthropology.

Actress Sushmita Sen in Bal

Рохит Бoл е притежател на награди и отличия за най-добър дизайнер на дамско облекло, най-добър дизайнер на мъжко облекло, най-добро модно шоу, най-добър дизайнер на готово облекло – мъжко и дамско, най-добър дизайнер на висша мода за мъже, най-добър дизайнер на висша мода за жени. Последните му награди са: от списание Hello за принос към модата; на месечното списание за мъжка мода и стил GQ – за най-добър дизайнер; за най-добър дизайнер на висша мода на списание Elle т.н.

Koroshni Collection   Rohit Bal and Kareena Kapoor Khan

Отличията са му присъждане от международно признати издания и списания като Vogue, Harper’s Bazaar, ELLE, Verve, Marie Claire.

Професионалното кредо на Рохит Бoл е третиране на дизайна като изкуство. Чувството му за изтънчена естетичност е изключително! Всички детайли се отличават със съвършена ръчна изработка. Големият творец има задълбочени познания за психологическото въздействи на модата и черпи вдъхновение не толкова от зримото, а от дълбоките корени  на историята, фантазията и фолклора. Колекциите му са определяни, като артефакти. Известен е с изключителното си внимание към детайла, придобито в резултат на различни влияния. Един от основните източници на влияние върху дизайна с неговия щемпел  винаги ще бъде Кашмир. Той открива, че пейзажът и природата дълбоко са формирали представите му и са същинското вдъхновение за колекциите му.

Градската среда и урбанистичния минимализъм също са дали отпечатък върху силуетите и линията на моделите му.

Защо философ?

Дизайнерът казва: „Това, което кара един художник постоянно да  създава, да унищожава, да живее, да консумира и да умре е Изкуството. Роден го обяснява съвсем просто: „Най-важното е да разчувствуваш, да обичаш, да се надяваш, да трепериш, да живееш.“ Във всичко виждам Изкуство. Изкуството и модата в света не са достатъчни. Трябва да има повече мода и по-малко свят, повече идеи и по-малко време. Моите колекции обединяват тези мисли и чувства. Те са израз на уважението ми към невероятните майстори и занаятчии от моята страна.  Това е знак на почит към красотата на дивата природа, птиците и цветята, намерила израз в индийските приложни изкуства и белязала, надявам се и моите колекции“.

От 15 до 29 юли изложба на моделите на Рохит Бол ще украсява Моста на влюбените в София. Изложбата „Индия – подиум на вечната красота“ идва у нас със съдействието на фондация „Намасте – България“ и посолството на Индия.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара