Едва ли доброволно бихте глътнали пълна лъжица с токсични химикали. Но да ги впръскате и размажете под мишниците си под формата на дезодоранти може да бъде дори по-лошо, пише сп. Time.

spray-548167_960_720

„При хранене черният дроб и храносмилателната система преработват продуктите, но когато поставите химикалите върху кожата си, те могат да влязат директно в кръвта, без да премине метаболизма“, обяснява Хедър Патисол, професор по биология от държавния университет в Северна Каролина.

Патисол изучава химичните вещества, които могат да нарушат ендокринната система на тялото.

Кръвните тестове показват, че много от съставките на дезодорантите успяват да преминат епидермиса и да навлязат в организма. Някои съединения, използвани в дезодорантите, се абсорбират и съхраняват в мастните клетки, широко разпространени в зоната на подмишниците, казва д-р Филип Харви, главен редактор на Списание за приложна токсикология. Подмишниците имат и хормонални рецептори, които биха могли да реагират на някои от същите тези съставки в дезодорантите, казва Харви.

Двамата учени се притесняват, че някои съединения в антиперспирантите могат да причинят или да допринесат за проблеми с развитието и репродуктивната система и дори да отключат рак.

Ето 5-те съставки на дезодорантите, които предизвикват тревога у учените:

Парабените

Има много различни парабени, които се използват като консерванти в дезодорантите и други продукти за лична хигиена. Изследванията показват, че някои парабени могат да повлияят на начина, по който тялото ви произвежда и регулира естроген и други хормони, казва Патисол. „Има естроген-чувствителни тъкан в гърдите, така че тревогата е, че ако поставяте ежедневно парабени в близост до тази тъкан, те могат да насърчават растежа на раковите клетки“, обяснява тя. Това важи и за мъжете, както и жените.

Алуминий

Този метал може да причини „генна нестабилност“ в тъканите на млечната жлеза, показват изследвания. Това може да доведе до стимулация на туморни клетки. Над 50% от случаите на рак на гърдата започват в горния външен квадрант на гърдата, до подмишниците. Обръснатите подмишници са особено чувствителни към алуминия заради наранената кожа.

Триклозан

Козметични производителите добавят този химикал в много продукти, за да се предотврати бактериално замърсяване и да убие бактериите по повърхността на кожата. Триклозан се използва толкова масово, че 75% от американците имат доловими нива на химикала в урината си. Някои изследвания с животни свързват триклозана с извънредна хормонална активност. Други показват, че химикала уврежда микробиома.

„Има доказателства от земноводни и риби е, че триклозанът уврежда функцията на щитовидната жлеза, което е от решаващо значение за развитието на мозъка“, казва Патисол.

Фталати

Тези съединения, които се използват в дезодорантите, за да задържат миризмата по тялото, нарушават андрогенната функция и начина, по който тялото произвежда и използва тестостерона. Наай-голямото опасение на учените е, че съединението може да навреди на оплодителната способност на мъжете и да повлияе на развитието на плода при бременни жени. Проучванията свързват фталатите с нисък коефицент на интелигентност и по-високи заболявания от астма.

Аромати

Почти всеки дезодорант има „аромат“ или „парфюм“ в своите съставки. Невъзможно е да се определи какви точно химикали са отделени чрез ароматите, тъй като те са защитени от търговското право. Според учените обаче те често предизвикват алергии.

Изследователите препоръчват внимателно да се четат етикетите на дезодорантите и да се избягват химикалите, които носят риск за здравето.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара