Продукти:

  • натурален шоколад – 250 г
  • яйца – 4 бр.
  • захар – 50 г
  • сол – щипка
  • сметана, течна – 500 г

За соса:

  • малини – 200 г
  • захар – 30 г
  • нишесте – 1 с.л.
  • За сервиране: филирани бадеми – 20 г

Начин на приготвяне:

Нарежете шоколада на парчета и го поставете в суха купа. Подгответе водна баня, като сипете два пръста вода в подходяща тенджерка. Когато поставите купата с шоколада върху тенджерката, дъното й не трябва да се докосва до водата.

Поставете на котлона и загрейте, докато започне да се образува пара, но не допускайте водата да завира. Разбърквайте постоянно шоколада над водната баня, докато се разтопи. Щом шоколадът е стопен, свалете купата от тенджерката и оставете настрана, за да се охлади. Пригответе две сухи и чисти купи. Разделете яйцата на жълтъци и белтъци в двете купи. С помощта на миксер разбийте жълтъците със захарта до получаване на пухкав светъл крем.

Вземете силиконова шпатула и с нейна помощ прибавете на три части разбитите жълтъци към шоколада. Разбърквайте внимателно, за да запазите въздушността на жълтъците.

В отделна купа разбийте течната сметана до получаване на меки връхчета. Прибавете я на три части към шоколадовата смес, като отново разбърквате много внимателно с шпатулата.  Последно разбийте белтъците с щипка сол до твърди връхчета. Добавете и тях на три пъти към останалата смес.

Покрийте дъното и стените на формата с фолио за свежо съхранение, за да извадите лесно десерта, след като замръзне.Изсипете сместа във формата, заравнете я и приберете в хладилника до следващия ден, за да замръзне добре.

Пригответе си соса

Пасирайте малините и ги поставете заедно със захарта и нишестето в малка тенджерка. Загрейте котлона и гответе, като разбърквате постоянно с телена бъркалка, докато сместа заври. Веднага прехвърлете в подходяща купичка. Покрийте плътно с фолио за свежо съхранение. Съхранявайте соса в хладилник ,докато стане време за сервиране на терина. Запечете леко филираните бадеми на сух тиган.

Когато десертът е замръзнал напълно, извадете го от формата с помощта на фолиото и го поставете върху дъска за рязане. Отстранете фолиото и нарежете на филии с дебелина около 0.5-1 см. Сервирайте сладоледения терин в чиния, залят с малиновия сос и поръсен със запечените бадеми.

Приготвя се в правоъгълна форма с размери 26-30х10 см

Facebook Twitter Google+

0 Коментара