Панцанеллата не е салата, както пише в нашите кулинарни сайтове. Тя е предястие, а в миналото е била и основно ястие за бедните италианци. Лично аз много го харесвам, не само защото се приготвя бързо и лесно, а и защото е много лека храна. Особено подходяща е през лятото, в горещините. Има охлаждащ ефект.

Другото, което трябва да се знае за нея е, че предизвиква засилено отделяне на стомашни сокове. Каквото и да изядете след една порция панцанелла, то няма да ви тежи в стомаха, няма да ви предизвиква киселини и други неприятни усещания.

Как да си приготвим панцанелла?

Просто е. Трябва ви един бял хляб, който да е съвсем сух, но без мухъл. В Италия, за панцанелла се купува неаполитански бял хляб. Оставят го три дни в хартиен плик и на четвъртия ден с него можете да убиете бик с един удар. За нас най-добър е белият заводски хляб. Оставете го да изсъхне добре. Нарежете го на три части и ги потопете в студена вода. Когато омекне, но без да става на каша, го изцедете така, че вода да не остане. Размачкайте го с ръце в дълбока купа. Нарежете 4 средно големи домата на кубчета, но не много малки, обелете една глава лук и я нарежете на тънки филии. Лукът смачкайте предварително със сол, за да омекне. Накълцайте една връзка босилек. Всичко объркайте с ръце. Прибавете зехтин, сол и оцет на вкус. Панцанеллата е готова. Оставете я да престои няколко часа в хладилника, покрита с фолио.

Това е оригиналната тосканска панцанелла. Към нея можете да прибавите маслини или риба тон, ако решите да се поглезите. Много върви с бира.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара