Солната терапия в контролирана среда се извършва в специално изградени за целта „солни стаи”. Солното покритие на стените и пода спомагат за поддържането на стерилна среда в помещението.

Съвременната солна стая е оборудвана с халогенератор (уредът, който създава фин сух солен аерозол) и прецизен сензор, който контролира равномерното, правилно и безопасно дозиране на солния аерозол по време на сесията. Целта е да се пресъздадат и поддържат нивото и параметрите на естествената концентрация на солен аерозол във въздуха както в лечебните солни мини (1-20 мг/м3). Солта, която се използва е фармацевтична, съдържаща минимално количество примеси (антислепващи агенти, йод и др.).

Солната терапия използва антибактериалните, противовъзпалителни, абсорбиращи и муколитични свойства на солта. Ефектът върху дихателната система и имунитета се постига чрез вдишване на сух солен аерозол. Солните частици навлизат в дихателните пътища, полепват по лигавиците, дехидратират и променят вискозитета на наслоени и задържани секрети, активират тяхното изхвърляне, стопират развитието на бактерии и други микроорганизми и предизвикват отчистващо действие. Така дихателните пътища са подготвени да се справят с навлизащи бактерии и вируси – повишава се локалният имунитет и се предотвратяват усложнения. Попадайки върху кожата солните частици активират регенеративни процеси, стопират възпаления и развитие на бактерии, балансират нивото на pH и имат оздравителен и подмладяващ ефект.

Децата често проявяват чувствителност към замърсяване и алергени, особено в големите градове с натоварен трафик. Техните рефлекси за управляването на секрети като “издухване” и “откашляне” не са развити напълно. Задържането на секрети е предпоставка за развитието на бактериални инфекции. Солната терапия в контролирана среда е изключително решение за справяне с упоритите, продължителни и досадни проблеми на невръстната им възраст.

Източник: Академия за родители

Facebook Twitter Google+

0 Коментара