През зимния сезон тялото ни използва всичките си ресурси, за да се справи с мразовитите дни и плъзналите навсякъде вируси. Именно по тази причина през пролетта имаме нужда от малко помощ, за да “презаредим батериите”. Ако включим в живота си определени здравословни навици, тогава ще се предпазим от пролетната умора и ще се чувстваме по-енергични.

Ето какво можете да направите:

 • Консумирайте повече салати, включващи възможно най-много сезонни зелени зеленчуци. През този период от годината магазините са заредени с множество такива. Марулите и спанакът са отличен избор, включително и като допълнение към сандвича. Зеленият лук също е сред “звездите на сезона”, но не се притеснявайте да преоткриете и дивия чесън. Той е богат на витамини A, B и C, калций, желязо и магнезий. Добавете го към салатата си и ще усетите бързо ползите от него.
 • Играйте си с цветовете в чинията. Добавете щедра порция цветни зеленчуци към всяко ястие, като не забравяйте и за протеините. Имайки възможно най-много цветове пред себе си, можете да бъдете сигурни, че сте си набавили достатъчно витамини и минерали. Не на последно място, когато чинията е добре оцветена, тогава и децата ще се чувстват привлечени от идеята да дегустират.
 • Заменете месото с прясна риба поне два пъти в седмицата. Тя е важен източник на Омега 3 мастни киселини, които са важни както за тялото, така и за мозъка.
 • Заменете един от обичайните си снакове с купа свежи плодове. Ако нямате достатъчно време, дори една ябълка дневно е отличен избор. Опитайте се да консумирате възможно най-много сезонни плодове. Те са не просто вкусни, но също така богати на витамини, красиво обагрени и ни напомнят за детството.
 • Прекарвайте възможно най-много време навън. Престоят под слънцето е важен, за да приемаме нужната доза витамин D. Излезте на разходка и се насладете на цъфналите дръвчета. Изберете си чифт слънчеви очила от офертите на Fashion Days и бъдете спокойни, че очите ви са защитени.
 • Бъдете хидратирани. Пийте достатъчно количество вода, тъй като тялото ви се нуждае от нея, за да функционира правилно.
 • Пътувайте. В планината, в гората, на морето… където ви харесва. Открийте нови места, тренирайте и прекарвайте време сред природата. Изберете си дамска раница или чанта от Fashion Days и се заредете със свежи снакове, съдържащи фибри и семена. Не забравяйте и задължителната бутилка вода.
 • Опитайте се да намалите или да избегнете обработените храни и сладкишите. Те нямат никакви ползи за тялото и спомагат за покачване на теглото.
 • Дори и да имате натоварен график, опитайте се да спазвате режим на хранене. Избягвайте консумацията на твърде много храна наведнъж, особено вечер. Балансираното хранене ще ви накара да се чувствате добре.
 • Набавяйте си нужното количество сън. Липсата му понижава имунитета и подсилва чувството на пролетна умора.
 • Релаксирайте. Без значение колко натоварен е графикът ви, подарявайте си моменти на релаксация всеки ден. След кратка почивка ще бъдете по-ефективни в работата си.

Следвайте три простички стъпки: правилно хранене, упражнения и релаксация сред природата. Вашето тяло ще ви се отблагодари със здраве, енергия и добро настроение.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара