В навечерието на своя 60-и рожден ден, бившият мениджър на Coca-Cola и бизнесмен Крейг Кохон решава да извърви пеш 4000 км от Лондон до Истанбул с кампания за премахването на въглеродния диоксид от атмосферата. Той ще премине през България от 7 до 23 май (вижте маршрута му по-долу) и ще бъде лектор на TEDxVitosha Salon на 10 май 2023 г. в София.

Крейг Кохон

Последният доклад на Междуправителствената експертна група по климатичните промени казва, че няма начин да спазим ангажимента за 1,5 градуса повишение, без да елиминираме въглерода, който вече е в атмосферата. Естествените решения сами по себе си не биха били достатъчни1. Развитието на технологиите за премахване на въглерод трябва да бъде драстично ускорено. Въпросът е защо никой не говори за това?

Един човек се захваща с мисията да промени ситуацията. Крейг Кохон е 59-годишен канадец, който обединява сили с глобалното младежко движение ReEarth Initiative, за да подеме глобалния разговор за премахването на въглерода от атмосферата.

Крейг Кохон

Крейг не само инвестира пенсионния си фонд в решения за елиминиране на въглеродните емисии, но решава да извърви пеша разстоянието от Лондон до Истанбул, като премине през 82 града, за да повиши информираността по темата. По пътя си той се среща и върви заедно с кметове, изпълнителни директори, активисти, учени и лидери, с които обсъжда възможностите и предизвикателствата за премахването на въглерод.

Пътешествието walk it back

Канадският предприемач стартира от Лондон на 3 януари тази година своето 5-месечно пътешествие, за да премине над 4000 км през Европа пеша. Маршрутът включва Обединеното кралство, Белгия, Германия, Полша, Чехия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, България, Гърция и Турция.

Очаква се да пристигне в Истанбул на 6 юни – точно в деня на неговия 60-и рожден ден.

Кохон ще пресече границата между Сърбия и България на 7 май на пункт Калотина. Ще стигне до София на 9 май, а на 19 май ще бъде в Хасково, за да продължи към Гърция и Турция на 23 май.

Историята на Крейг Кохон

В продължение на години Крейг Кохон пътува по света като представител на големи компании като Coca-Cola и Cirque du Soleil, преди да се установи на лодка на брега на река Темза преди 13 години.

През 2022 Крейг подема своята кампания walk it back , след като става първото частно лице, което решава да изчисли собствения си въглероден отпечатък. Процесът калкулира до най-малкия детайл колко тона въглероден диоксид е оставил след себе си след десетилетия живот на бързи обороти (далечни ваканции, множество полети и хамбургери).

Миналия ноември той изплаща своя дълг към земята, като дава над 1 милион долара от пенсионния си фонд за проекти, свързани с премахването на въглерод.

Промяна на хода на климатичната история

walk it back поставя въпроса как премахването на въглерод се възприема и подкрепя на глобално ниво, като провокира диалог, координация, знания, управленски решения и инвестиции в сектора.

Крей Кохон казва: “Както много хора от моето поколение, аз нямах представа за това колко тревожни са климатичните промени в продължение на години. Когато научих, че целият въглероден диоксид, който отделяме, все още е там горе, започнах да проучвам темата за премахването му. Открих, че макар да изисква много воля и инвестиции, всъщност Е възможно да се премахнат огромни количества CO2 от атмосферата. Технологиите са тук и се развиват постоянно. Но трябва да бъдем по-бързи и по-добри в това. Ако успеем, можем да променим хода на климатичната история.”

Създаване на общност

Сред основателите на кампанията са млади активисти от мрежата ReEarth Initiative, както и градски лидерски мрежи като United Cities and Local Governments. Партньори са климатичната платформа Patch, банка EFG и инвестиционната компания Searchlight Capital.

През ноември 2022-ра walk it back публикува доклада Getting to Net Negative , който подчертава ключовата роля на градовете при премахването на въглерода. Затова и преходът на Крейг включва 10 специални събития в 10 града по маршрута, за да се ангажират онези, които взимат решения.

Крейг и кампанията walk it back пристигат в София на 9 май – заедно с мобилна изложба, направена в рециклирани контейнери, за да покаже различни решения за премахване на въглероден диоксид. На 10 май той ще бъде лектор на събитието TEDxVitosha Salon, което ще се проведе в зала 10 на Cine Grand, Sofia Ring Mall.

Елате, за да видите как изглежда премахването на въглерод и с не изпускайте възможността да се срещнете с Крейг и да поговорите с местни експерти по темите, които са важни за всички нас.

Крейг Кохон

МАРШРУТ

ДАТА НАЧАЛНА ТОЧКА КРАЙНА ТОЧКА

Нед 7 май Polijska Rzana (Serbia) Калотина (България)

Пон 8 май Калотина Храбърско

Вт 9 май Храбърско София

Ср 10 май София София

Четв 11 май София София

Пет 12 май Габра Стамболово

Съб 13 май Стамболово Аканджиево

Нед 14 май Аканджиево Пазарджик

Пон 15 май Пазарджик Брестовица

Вт 16 май Брестовица Куклен

Ср 17 май Куклен Нови извор

Четв 18 май Нови извор Брястово

Пет 19 май Брястово Хасково

Съб 20 май Хасково Хасково

Нед 21 май Хасково Остър камък

Пон 22 май Остър камък кв. Гебран

Вт 23 май кв. Гебран Marasia (Greece)

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара