Проф. д-р Иван Костов, д.м.н., е мениджър с изключителен организационен талант и акушер-гинеколог с над 20-годишен опит, с когото всяка авторитетна модерна болница по света би се гордяла. В последните години той умело управлява институцията в женското здраве в България – СБАЛАГ “Майчин дом”, посреща стотици бебета, които поемат първата си глътка въздух и извършва най-високотехнологичните роботизирани операции у нас.

Приоритет за него и екипа му е грижата за жените в различните етапи от живота им.

Сега разговаряме с него за един често срещан проблем при жените – уринарната инконтиненция.

Проф. Костов, какво представлява стрес инконтиненцията?

Уринарна инконтиненция е всяко нежелателно или неволево изпускане на урина от пикочния мехур, което не може волево да се контролира. Счита се за здравословен проблем, ако се наблюдава редовно. Статистически жените има по-голяма вероятност да развият това състояние от мъжете.

Заболяването засяга над 200 милиона жени по света. Грешно е схващането, че уринарната инконтиненция е неизбежно вследствие на остаряването. Рискът от развитие на инконтиненция нараства с възрастта, но може да се наблюдава и при по-младите.

Инконтиненцията е често срещана и води до смущение и неудобство. Главната причина, поради която много хора избягват лечение, е неудобството от обсъждането на инконтиненцията с лекар.

Какви са симптомите на заболяването и по какво се различава от другите видове инконтиненция?

Почти всяка 3-та раждала жена има проблеми с тазовото дъно. Изявява се в тежест и зачестено уриниране нощем. Това с годините преминава в неволево изпускане на урина – стрес инконтиненция. В България огромна част от жените имат този проблем.

В началните етапи, когато не е толкова напреднало това състояние, жените започват да се оплакват от по-често уриниране. При едно цистоцеле – смъкване на пикочния мехур, което върви обикновено в някаква степен със смъкване на матката, започват да уринират по-често, особено нощем. Това се дължи на факта, че пикочният мехур също има тяло и шийка, разположени под съответен ъгъл. Но когато има изменение в анатомията, тогава задържането става по-трудно, а жената започва по-често да уринира. Постепенно това състояние се задълбочава и започват неволеви изпускания (инконтиненция).

Тя обикновено е стресова – т.е. при повишено вътрекоремно налягане – смях, кихане, вдигане на тежести, слизане по нанадолнище, имаме незадръжка на урина, която може да бъде в различни степени. В началото започва епизодично по една-две капки и в най-тежките форми може жената въобще да не задържа урина.

Инконтиненцията – незадържане на урина, може да бъде т. нар. „стрес инконтиненция“, която се проявява при спорт, скачане, кашляне, смях. Друг вид е „ърч инконтиненция“, която е по-скоро неврогенна – пациентката има усещането, че ѝ се уринира, но няма време да стигне до тоалетната. Често се среща и смесен тип инконтиненция.

Защо жените са засегнати по-често? Коя е опасната възраст?

Както вече казахме, това състояние засяга анатомията на малкия таз при жената, която е един сложен механизъм обединяващ репродуктивните органи на жената и отделителната система. Най-честата причина е промяна в статиката на положението на тазовото дъно след естествено раждане, особено ако раждането е било по-тежко, при две или повече раждания, защото малко или много това е травма за мекия родилен канал, с промяна на положението на органите в малкия таз.

Симптомите погрешно се свързват само с възрастта на пациентите, все повече млади жени са засегнати. В световен мащаб различни форми на състоянието засягат средно близо 30 процента от жените, родили по естествен път.

Кои са факторите, които могат да отключат стрес инконтиненцията?

Сред най-често срещаните причини за уринарна инконтиненция са:

  • Хормонална недостатъчност;
  • Слаба мускулатура на тазовото дъно;
  • Неврологична дисфункция на долните пикочни пътища;
  • Инфекции на пикочните пътища;
  • (При мъжете: доброкачествено уголемяване на простатата)

Сред най-срещаните рискови фактори са:

  • Операция на таза;
  • (Операция на простатата при мъжете)
  • Раждане;
  • Менопауза.

Възможно ли е заболяването да се преодолее само с промяна в начина на живот (хранене, алкохол, тютюнопушене)?

Превенция има дотолкова, доколкото начинът на живот е важен. Все по-модерно е сега жените да ходят на фитнес, да вдигат тежести, да скачат. Аз имам много такива пациентки, които, прекалявайки с фитнеса и не отчитайки това, че са със слаба съединителна тъкан, получават такова разстройство на урогениталния тракт. Превенцията е съответно, ако бременната жена има твърде голямо бебе и това ще е свързано с голяма травма върху мекия родилен канал, да се прецени дали да не се направи цезарово сечение.

Ако вече веднъж е раждала и има някакви симптоми и виждаме, че второто бебе е голямо, отново можем да помислим за цезарово сечение с цел да я предпазим от развитие на евентуални бъдещи изменения в органите на малкия таз.

Упражненията на Кегел също са някакъв вид превенция и възможно най-ранен вариант за лечение. Те се изразяват във волево свиване на мускулите на тазовото дъно и по този начин, правейки такива упражнения 5-10 пъти дневно, по 20-30 волеви стягания човек си тренира мускулатурата. Другото, което бих препоръчал на жени, които са родили нормално току-що, е да ходят на физиотерапия. Има устройства, който с елекетроимпулси стимулират тази мускулатура, за да влезе тя по-бързо във форма и да бъде по-здрава, така че да задържа целия този апарат.

Какви са съвременните методи на лечение, които се прилагат?

В много начален етап на проява на това състояние лечението могат да бъдат именно въпросните упражнения, за които говорихме. Има няколко много ефективни медикамента, които се прилагат при неврогенни фактори за инконтиненция.

Най-актуалното и модерно лечение в момента са лазерните терапии, които имат изключително голяма ефективност, а в същото време процедурите са абсолютно безболезнени. Съвременния гинеколог все повече разчита на достиженията на новите технологии и ги прилага в практиката си.

Разбира се има случай, в които е нужно да се намесим оперативно. Като операциите биват най-различни. Все по-модерно е на Запад, а и в България вече се използват т.нар. слингове. Това са определени мешове или ленти от синтетична тъкан, които буквално като хомот поддържат пикочния мехур нагоре. Разбира се, ползват се и различни видове платна през корема. Много популярна операция през последните години на Запад е т.нар. сакроколпоплексия. Т.е. вкарва се една лента в корема, обикновено това става ендоскопски с видеокамера, която се зашива за влагалището или за шийката на матката  от едната страна, дърпа се целият този апарат с тази лента, а другият ѝ край се зашива за кръстовата кост. По този начин всичко това стои вързано и стегнато нагоре.

Дайте няколко полезни съвета за хората, които страдат от стрес инконтиненция. Да ограничават ли количеството вода преди пътуване, например?

Не може да се даде точно предписание, защото всеки организъм е индивидуален. Обикновено дамите, страдащи от изпускане на урина се научават да живеят с него, като се съобразяват със сигналите на собствения си организъм.

Tова състояние влошава качеството на живот и е важно да се потърси медицинска помощ. В повечето случаи инконтиненцията е предотвратимо състояние, което може да се лекува с различни методи. Тук се включват упражнения за тазовото дъно, медикаментозно или оперативно лечение. Акушер-гинекологът е специалистът, с който може да обсъдите кое е най-подходящото за вас лечение.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара