Непубликуваният досега роман „Ще се видим през август“ на колумбийския писател Габриел Гарсия Маркес ще бъде издаден в Испания през пролетта на 2024 г., съобщи в. „Периодико“.

Според изданието романът ще бъде публикуван на испански език от „Пенгуин рандъм хаус“ (Penguin Random House). Издаването му ще съвпадне с десетата годишнина от кончината на Маркес (1927-2014). Очаква се по-късно книгата да бъде преведена на други езици като английски, френски, немски и арабски.

След смъртта на писателя през 2014 г. испанският вестник „Вангуардия“ публикува откъс от неизвестен роман на Маркес. Преди това всички негови ръкописи са дарени на Центъра „Хари Рансъм“ (архив на Тексаския университет в Остин, САЩ). Когато учебното заведение обяви, че материалите вече са дигитализирани, много специалисти по латиноамериканска литература проявиха интерес да ги прегледат.

„Това е роман, за който си струва хората да знаят“, казва журналистът и професор Густаво Аранго пред мексиканския вестник „Универсал“ (Universal), след като прочита ръкописа.

Носителят на Нобелова награда за литература (1982) Габриел Гарсия Маркес е един от най-видните представители на магическия реализъм. Сред най-известните произведения на писателя са „Сто години самота“, „Есента на патриарха“, „Полковникът няма кой да му пише на полковника“, „Хроника на една предизвестена смърт“, „Любов по време на холера“, автобиографията „Да живееш, за да го разказваш“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара