Забелязали ли сте, че през лятото – след слънце, море или планина, така нареченият целулит сякаш се скрива, бедрата се изглаждат и някак си изглеждаме по-стегнати, млади и секси. Това не се дължи само на почивката и обстановката. Всъщност с помощта на температурата и движението раздвижваме застоялата от студените сезони лимфа в лимфната система, която е един от основните виновници за целулита, отоците и наднорменото тегло.

lympha1

Целулитът се дължи на комплексен процес, резултат от настъпващи смущения в ензимните системи и ендокринни нарушения, както и засилени окислителни процеси, увреждащи колагена и хиалуроновата киселина. А във всички тези процеси участва лимфата.

Лимфната система все още разкрива тайните си за медицината и доста специалисти не отчитат нейната изключително важна функция за здравето. Оказва се, че познанията за лимфата и лимфната система са едва ли не по-важни от тези за кръвоносната. Казват, че ако кръвоносната система са  „реките“ на организма, то лимфната – санитарните зони на изворите и руслата на тези „реки“.

Лимфната система е една от най-хитроумно създадените в организма. Като биологична структура тя е много по-древна не само от кръвоносната система, но и от мозъка. Като цяло това я прави толкова важна, че от нея зависи функцията практически на всеки орган и система в тялото, в това число и на мозъка.

Името лимфа идва от латински lympha – влага. Всеки я е виждал при нараняване – лимфата изглежда като вода или мътна течност, може да е като мляко, в зависимост от това къде се намира и какво има в нея.

Функциите на лимфната система

са многостранни, но като основни, може да се дадат две насоки, които са еднакво значими и взаимосвързани:

  • очистваща – наистина много важна – система за извеждане на метаболитите от обменните процеси, както и на всякакви токсини и отрови, попаднали в тялото като химични субстанции, бактериални, гъбични, паразитарни токсини и др.
  • защитна функция – практически от нея зависи имунитета на човека, а имунитетът – това е животът. Клетките на лимфната система са лимфоцитите, а те са основните клетки на имунната система на човека.

Лимфната система осъществява връзка между всяка от клетките на организма с кръвоносната система. Лимфните съдове тръгват от междуклетъчното пространство и образуват мрежа от лимфни капиляри и различни по диаметър лимфни съдове и разположени на тях лимфни възли.

Особености на лимфната система

Като цяло лимфната система наподобява кръвоносната, но няма помпа – сърцето, и се движи само в една посока – отдолу нагоре, от пръстите на краката до гръдния лимфен проток, от периферията към центъра. Лимфната система има обратни клапани когато лимфата се издига, клапанът се затваря. Това е проблем например, ако любимият на всички масаж се прави отгоре надолу, както често се случва, защото така се рушат лимфните протоци. Ако масажираме упорито в обратна посока, работата на всички клапани ще се наруши. Освен това в лимфните възли става филтрацията и детоксикацията на лимфата, а така се нарушава и тяхната защитна функция като част от имунната система.

Целулитът, както и отоците, до голяма степен се получават от застояването и състава на лимфата – резултат от нарушено количество, голяма замърсеност и проблем в оттичането й.

orange-peel-273151_640

 

Често се случва да видим как човек изведнъж е „спаднал“, отслабнал е, или се е „подул“, напълнял. В тези случаи най-често става въпрос за бърз дренаж на лимфата или лимфен застой. Повечето от токсините, с които трябва да се справи лимфата, не са разтворими във вода и за да се предпази от тях, интелигентното ни тяло ги складира в мастната тъкан, която служи като буфер.

Токсините се складират също така в ставите, лимфната течност, лимфните възли, съдовете, плаките, черния дроб, простатата, даже и в мозъка.

 Как да запазим ефекта от лятото? Информация за размисъл:

  • През есента и зимата намалява значително двигателната активност, а движението, особено съчетано с дълбоко дишане със съкращаване на диафрагмата, е основен двигател на лимфата.
  • При студено време носенето на стегнати дрехи от изкуствени материи води до спиране на движението на лимфата. Тя дори може да се сгъсти до консистенцията на желе. Топлите дрехи, сауната, дори горещият душ помагат лимфата да остане течна и да се движи нормално. Не пренебрегвайте вълненото бельо.
  • билката Glycyrrhiza (женско биле) има свойството да раздвижва лимфата и се добавя към много билкови продукти и хранителни добавки. Има и прекрасни български билки с детоксикиращ и оздравителен ефект, които могат да се използват.
  • Има хомеопатични препарати с изключително добър ефект, както за детоксикация, така и за подобряване тонуса на съдовете. Най-добре е те да бъдат назначени индивидуално, като се отчете общото състояние на организма. Понякога проблемът не е само функционален и се налага провеждане на лечебен курс преди лимфния дренаж.
  • Чрез потенето под мишниците се отделят до половината от токсините, събрани в централната част на лимфната система. Системното използване на дезодоранти, особено с дълготрайно действие, бавно, но сигурно създава условия за задържане на токсините и разболяване. Силната миризма на потта и секретите винаги е знак, че има висока токсичност и е добре да се търси причината.
  • Задължително е необходим курс за прочистване след диети за отслабване, продължителни емоционални и физически натоварвания или лечения с антибиотици и други тежки химически лекарства.
  • Стилът на хранене е също от огромно значение. През есента плодовете и зеленчуците постепенно е добре да отстъпят място на по-топлите храни като супи и чайове. Джинджифилът е една от тези затоплящи напитки. Храни, които подпомагат детоксикацията, са подправките, особено свежите – магданоз, кориандър, целина. Морковите, броколите, зелето, както и неговата разновидност – къдравото зеле, червеното цвекло и карфиолът са много подходящи за есенно-зимния сезон. Некачествената храна унищожава здравето постепенно и подмолно, а понякога и по-бързо, именно чрез разрушаване на лимфната система, вследствие на прекомерното й замърсяване и отравяне.

Често при мен идват с очакването, че ще намерим вълшебното хапче и проблемът ще бъде решен. Някои остават разочаровани, когато се оказва, че не толкова има болест, колкото неправилно отношение към здравето и решението не е в хапчето. Да се научим да се грижим за здравето си е процес и въпрос на интелигентност.

Контакти с д-р Весела Попова-Балтова

Facebook Twitter Google+

0 Коментара