Ще кажете – защо непременно майките, бащите също могат да бъдат самотни родители. Ами защото така! Защото аз познавам един – единствен баща, който сам е отгледал детето си и поне петдесет майки, които вършат тази работа.

mama-804594_640

Защото – за добро или зло – все още се смята, че майката е незаменима, а присъствието на бащата е само пожелателно (особено, когато е артист или ловец, т.е. някой, който тепърва ще търси себе си). Защото когато 3-годишният Христо беше пребит от двамата си гледачи, обвинителните пръсти се насочиха към майка му, заета да изкарва прехраната си далече, и малцина се сетиха да попитат къде е бащата.

Признавам, обстоятелствата бяха милостиви към мен и дъщеря ми. И все пак успях да надникна в ужаса на всяка жена, която трябва да храни, възпитава, води, взима, учи, надзирава, облича, успокоява, мъмри и развеселява детето си сама. Без някой, който да поеме нощната смяна при треска, да подсили бюджета, да ти каже дали грешиш, като разрешаваш цветни кичури в косата, да направи закуската и да напомна гумите на колелото или просто да ти разтрие гърба.

Да си майка е задължително, да си самотна не е. Ето това научих, откакто се наложи да гледам сама детето си след развода. Както казва и психологът Алисън Шейфър – никой родител не трябва да отглежда детето си сам. Не само защото е непосилно за родителя, а защото е нездравословно за детето да има единствено една разкъсана на 18 и изнервена майка край себе си. Семейството не се състои задължително от мама, татко и аз. Форматът може да се разтегне до близки приятели и роднини, съседи и всички добри хора наоколо, които представляват ролеви модел за малкия човек. Един ще го научи да рисува кон, друг ще му покаже тънкостите на приготвяне на бонбони, трети ще го въведе в изкуството на ловене на пеперуди. За да отгледаш едно дете, е нужно цяло село, нали?

А докато организирате селото, един изпитан съвет от мен – погрижете се малкият ви Миташки да има поне едно куче в чекмедже. Няма да замести отсъстващия родител, но ще го направи по-добър човек. Обещавам!

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара