Знаеш ли, че всяка от нас има персонален стил на хранене, който определя отношението й към храната и към собственото й тяло? Често пъти стилът на хранене е повлиян от възпитанието ни, убежденията ни, начинът ни на живот и знанията, които имаме, пише нутриционистът Магдалена Пашова в своя блог Naturelita.

c3cc7b797d6cdec144450509f9f56bef

Ако например си мислиш, че да се храниш здравословно, означава да подбираш само полезни и здравословни храни, ще те разочаровам. Здравословният стил на хранене, който аз наричам “интуитивен” съчетава както избора на храна, така и емоциите, свързани с храненето, насладата от храненето и позитивната нагласа на хранещия се. Когато започнеш да се храниш интуитивно, за теб няма значение дали например си веган, суровоядец или консумираш животински продукти, а как храната те кара да се чувстваш физически и емоционално.

Интуитивният стил на хранене е крайната дестинация в едно пътуване на себепознание и осъзнатост, едно лично пътуване към здравето. За разбереш какъв е твоя стил на хранене и как да го развиеш в интуитивен, направи следния тест от 7 въпроса. На всеки от въпросите можеш да даваш повече от един отговор:

1. Закуската ти обикновено включва:

а) не закусвам, защото до обяд тялото ми се чисти
б) сандвич, баничка или нещо друго от кафето в офиса
в) мляко с овесени трици и годжи бери в добрите дни; кроасан, когато не се чувствам ок
г) зависи дали съм на диета
д) дояждам закуската на децата
е) обикновено не закусвам, но ако ми предложат нещо в офиса, си взимам
ж) зависи как се чувствам, може да закуся нещо леко като смути или да избера протеинова закуска като малък омлет със зеленчуци

2. Похапваш ли между отделните хранения

а) да, задължително 2 междинни закуски, за да поддържам стабилна кръвна захар
б) случва се, ако ми остане време
в) да, ако съм под стрес
г) не, ограничавам калориите
д) ако ми е останало нещо от закуската или обяда го дояждам
е) да, ако съм на гости или ми предложат нещо в офиса
ж) понякога плод или шепа ядки; когато интервалът между храненията ми е по-дълъг, планирам някаква междинна закуска

3fe24c8be4360720fe97e090e68dbe22

3. Как се чувстваш, ако хапнеш повече на едно хранене

а) внимавам и не допускам да ми се случи
б) случва ми се да прекаля на вечеря, защото често пропускам обяда
в) изпитвам чувство на вина и угризения
г) на следващия ден започвам диета
д) става ми тежко, но предпочитам да доям нещо, вместо да го изхвърля
е) случва ми се само на гости и по време на празници
ж) на всеки може да му се случи понякога, не му отдавам чак такова значение

4. Вечерята ти обикновено

а) е преди 19:00ч, задължително включва салата и малко чист протеин
б) е нещо полуготово, което претоплям или си поръчвам храна за вкъщи от някой ресторант
в) е салата и супа, освен ако не се чувствам зле и имам нужда да се наградя с пица, паста и нещо сладко
г) е малка салата, след което много огладнявам и преди да легна си хапвам “скришом” няколко диетични бисквити, шепа ядки или няколко лъжици течен шоколад
д) е нещо, което съм сготвила през уикенда
е) е в ресторант с приятели
ж) риба със задушени зеленчуци и черен ориз или къри с киноа или голяма салата с порция хумус

5. Ако си на хотел тип all-inclusive:

a) не ми се случва, защото храната на такива места обикновено е евтина и с ниско качество
б) започвам да си сипвам веднага от първите подноси, без да разгледам всичко, което се предлага
в) винаги първо разглеждам и си взимам от подносите с деликатеси, сирената и десертите
г) се чувствам зле през цялото време, защото си развалям диетата
д) си сипвам задължително от всичко
е) мога да изям повече или по-малко, зависи от компанията
ж) първо разглеждам какво предлагат и после си избирам 3-4 неща, които бих си поръчала и в нормален ресторант

6. Готвенето за теб е:

а) задължително, за да съм сигурна в произхода и качеството на храната
б) загуба на време
в) понякога забавно и креативно, друг път досадно и изморително
г) свързано с точно следване на рецепта
д) необходимост да измисля меню, което да се хареса на всички вкъщи и да не остане неизядено
е) нещо, което обикновено прави някой друг
ж) част от храненето

3335101bc656c30e9e53accee5ed12f5

7. Храненето за теб е:

а) нещо, за което непрекъснато мисля и планирам
б) нещо, за което не ми остава много време и често наваксвам вечер
в) нещото, което най-много ми помага да се справя със стреса
г) свързано с непрекъснато пресмятане на грамажи и калории
д) нещо, което не пропускам
е) част от всяко забавление
ж) нещо, което ми дава енергия и носи наслада

Сега преброй кои отговори преобладават в теста ти и ако твоят отговор е преобладаващо:

А. – стилът ти на хранене е тип “хранителен експерт”

Ти си от хората експерти по здравословно хранене без диплома. Знаеш почти всичко за ползите и вредите от храните, за различните режими на хранене, за супер-храните и т.н. Внимаваш какво и откъде пазаруваш, четеш внимателно етикетите, разпитваш детайлно преди да поръчаш или да купиш нещо, чувстваш се зле, когато ти се наложи да хапнеш некачествена храна, често убеждаваш другите как да се хранят, защото си наясно с риска от нездравословното хранене и искаш да им спестиш проблемите!

Колкото и правилни да са мотивите ти, бъди внимателна с този подход, защото той крие редица рискове. Прекаленото фиксиране в храненето е излизане от баланса, а всяко излизане от баланса е нездравословно. Граничната линия между строгото спазване на правилата за здравословно хранене и орторексията е много тънка. Прочети повече за орторексията.

Колкото до желанието ти да помогнеш на другите, напълно те разбирам, защото и аз съм минала по този път! Убедих се обаче, че насила не можеш да направиш добро и днес предлагам знанията и помощта си само на онези, които целенасочено ги търсят, като четат текстовете ми, включват се в груповите ми програми или идват на индивидуална консултация.

Това, което бих те посъветвала, е да запазиш жив интереса си към здравословното хранене, но да не се фиксираш прекалено върху всеки избор на храна, а да обръщаш повече внимание на физическите си усещания и на емоциите си. Опитай се да изместиш фокуса върху удоволствието, което ти дава хубавата храна, да се наслаждаваш на вкусовете, цветовете и ароматите, да бъдеш по-игрива и свободна в избора си на храна!

a4f9a64f509464db5985848d075b7884

Б. – стилът ти на хранене е тип “хаотично-хранещ се”

За теб храната е нещо, за което се сещаш едва когато вече си сериозно гладна. Ежедневието ти е толкова заето с други неща, че не ти остава време да мислиш, избираш и планираш храненията си. Често пъти ти се случва да пропуснеш едно или две хранения през деня и да си наваксаш с обилна вечеря или да се отдадеш на хранителен маратон през уикенда.
Този начин на хранене крие сериозни рискове за здравето, защото рано или късно може да ти докара храносмилателни проблеми, хормонален дисбаланс, нестабилна кръвна захар, разстроен метаболизъм и нежелани килограми.

Вероятно си убедена, че няма как в напрегнатото ти ежедневие да включиш пазаруване и приготвяне на храна, но те уверявам, че дори това не е задължително! Ако заетостта ти не позволява да готвиш, би могла да си поръчваш готова храна от проверени кетъринг фирми или ресторанти. Важното е да имаш 3-4 обособени хранения в рамките на деня, на които да отделиш средно 15 до 25 минути. Затова всичко, от което се нуждаеш, е да се научиш да се вслушваш в тялото си и да умееш да планираш дневното си меню – умения, които можеш да развиеш за няколко седмици, но които коренно могат да повлияят на качеството ти на живот и на здравето ти!

В. – стилът ти на хранене е тип “емоционално-хранещ се”

За теб храната често играе ролята на спасителен пристан, в който намираш спасение, утеха, забрава. Един шоколад вечер може да компенсира негативните емоции през деня, да те успокои и да повдигне духа ти. Често пъти, когато си под стрес мислиш за храна и си способна да хапнеш повече, отколкото физически имаш нужда, а после да се чувстваш гузна и виновна.

Емоционалното хранене е много разпространено, особено сред жените, защото храната е най-достъпният и най малко-разрушителен компенсаторен механизъм. Други такива са алкохола, цигарите, наркотиците и т.н. Макар и далеч по-малко опасна от другите субстанции в списъка, храната съществува, за да ни дава енергия и хранителни вещества, а не за да решава емоционалните ни проблеми.

Ако определяш стила си на хранене като емоционален, започни да наблюдаваш по-внимателно какво стои зад глада ти – физическа нужда или емоция. Изграждането на навици за самонаблюдение и осъзнато хранене, овладяването на механизми за справяне със стреса без храна, са сигурен начин да се справиш с емоционалното хранене и да подобриш здравето и фигурата си.

Г. – стилът ти на хранене е тип “професионален дието-любител”

Ти си опитала почти всички диети, за които си чула и си готова да опиташ нови с надеждата най-накрая да попаднеш на перфектната система, с която трайно да постигнеш перфектното тяло. За жалост обаче се налага да те разочаровам – такава диета не съществува. И колкото по-рано се откажеш от напразното и изтощително усилие да я търсиш, толкова по-скоро ще можеш да постигнеш истинската си цел – тяло, което обичаш и харесваш, в което се чувстваш добре и щастлива.

Защото пътят към желаното тяло не минава през диетите и лишенията, а през любовта и приемането. Когато се приемеш такава, каквато си с любов и започнеш да се грижиш истински за тялото си, да му осигуряваш качествена, разнообразна и вкусна храна в достатъчни количества, то резултат няма да закъснее да се появи.

Като начало ти предлагам да прочетеш следните текстове в сп. Жената днес, а също и всички книги на Джанин Род, които намериш:
– Спри диетите!
– Моето тяло, което обичам

ad02e7eb5ea656c6c938248fd741d44c

Д. – стилът ти на хранене е тип “неспособен да изхвърля храна”

Ти си убедена, че е грешно да се изхвърля храна, защото това е разхищение и защото по света има хора, които гладуват. Помисли обаче, дали изхвърляйки излишната за теб храна, ще помогнеш на тези хора да се нахранят. Както казва Джанин Род в бестселъра си “Жените, храната и Бог”: ” Все едно е дали изхвърляш излишъка в контейнера или в собственото си тяло, той така или иначе се озовава на боклука!”. Твоето тяло обаче не е кошче за отпадъци и не заслужава да го третираш така. Някой ден то има нужда от повече храна, друг ден – от по-малко. Това е нормално и ако в чинията ти има излишък, по-добре е да си остане там.

Когато обаче дълго време си следвала принципа на “празната чиния” и си дояждала всичко в нея, може да си загубила връзката с тялото си и да не разпознаваш добре кога си се заситила. Освен това е много трудно да се разделиш с едно дълбоко вкоренено убеждение, което вероятно е с теб от най-ранното ти детство.
За да го постигнеш, е необходимо да изградиш отново връзката с тялото си, да се научиш как да подхождаш осъзнато към храненето и да се пребориш с ограничаващите убеждения.

Е. – стилът ти на хранене е тип “социално-хранещ се”

Ти си от хората, за които храненето е част от социалния живот. Често се храниш навън, в компания на приятели или колеги, ходиш на гости, посещаваш различни пътувания. Готвенето не е силната ти страна, а това колко време ще прекараш на масата, зависи изцяло от компанията, с която си. Трудно ти е да откажеш, когато ти предлагат храна, за да не засегнеш отсрещната страна, защото за теб хората са винаги преди храната.

Въпреки че този начин на хранене пасва на характера и начина на живот на много хора, които са млади, динамични, модерни и общителни, не забравяй, че храненето е преди всичко начин да си набавим нужната енергия и хранителни вещества. Ако искаш дълго време да си здрава и енергична, е важно да помислиш как да съчетаваш ангажирания си социален живот с индивидуалните нужди на собственото си тяло. Да намериш баланса между социалното и индивидуалното, да започнеш да поставяш себе си на първото и най-значимо място, да превърнеш грижата за себе си в удоволствие, което не ограбва а допълва живота ти и го прави по-смислен и по-цветен.

Ж. – стилът ти на хранене е тип “интуитивно хранещ се”

Поздравления! Ти си извървяла пътя до осъзнатото здравословно хранене. Овладяла си изкуството да се храниш с мярка и с удоволствие. Познаваш нуждите на собственото си тяло и се вслушваш в тях. Подбираш храната си и й се наслаждаваш, без да я превръщаш в център на съществуването си и да ангажираш всичките си ресурси (време, енергия, креативност) с нея. Знаеш, че тайната е в баланса, и че ако епизодично ти се случи да хапнеш повече или да избереш нещо не съвсем здравословно, това няма да има пагубен ефект върху живота и здравето ти. Продължавай все така! Обичай себе си, обичай храната си, храни се с наслада и благодарност и ще поддържаш перфектната хармония на физическо и емоционално здраве!

За всички останали, които все още не сте достигнали точка Ж. на интуитивен стил на хранене, добрата новина е, че сте някъде по пътя. Дали ще го извървите и колко бързо ще стане това, зависи изцяло от вас!

Защото пътят към интуитивното хранене минава през себепознанието и това да определиш кои твои навици и убеждения ти пречат да се храниш осъзнато; да откриеш механизмите затова как да се откажеш от старите си и неработещи навици и да ги замениш с нови; да създадеш нова връзка със собственото тяло и с храната, при която храненето да ти носи здраве, енергия, удоволствие и наслада.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара