В навечерието на плажния сезон женското население на планетата се вдига на борба с целулита. Подкрепленията във вид на козметични процедури, гелове, спрейове, масла, лосиони и пластири – се предлагат в изобилие. Преди да пристъпите към този арсенал, опознайте в детайли врага.

Специалистите делят целулита на няколко типа:

МЛЕЧЕН: „Преди да се омъжа, знаех за целулита само от модните списания. Но родих, кърмата ми беше малко и започнах да наблягам на домашната извара и сметаната. Половин година по-късно вече бях 80 килограма, а бедрата ми се „тапицираха” с противни буци.”

Казусът е ясен – домашната извара и сметаната са богати на любимите на целулита млечни мазнини.

Изводът е прост: диета, изключваща напълно млечните продукти, веднага ще повлияе на портокаловата кожа.

МЕТАБОЛИТЕН: „Нямам нито грам излишно тегло. Въпреки това хълбоците ми са „покрити” с портокалова кожа. Положителна промяна настъпва само когато спортувам редовно.”

Много характерен пример. Този тип целулит се проявява най-вече при слабичките дами със заседнал начин на живот. По принцип целулитът „обича” отпуснатите, неподдържани мускули. Прибавете и задържането на течности, което е неизбежно при продължителен престой в една и съща поза, и ето я пълната картина на метаболитния целулит.

Засилването на физическата активност е една много ефективна предпазна мярка в този случай.

ХОРМОНАЛЕН: „Още от 16-годишна седмица преди цикъл качвах три килограма отгоре, които след това изчезваха от само себе си. От тази игра на кантара, когато станах на 20, гърдите ми вече бяха покрити със стрии, а по бедрата ми трайно се загнездиха „ямички”.”

Да, този тип целулит най-ясно се откроява при жени с редовни и отчетливи хормонални колебания по време на месечния цикъл или като следствие от прием на неправилно подбрани противозачатъчни таблетки. Хормоналните отклонения водят до рязко увеличаване на течностите, задържани от организма. В резултат кожата и прилежащите й влакна се разтягат, а след това се отпускат. А отпуснатата кожа прави целулита по-забележим. Играта може да се обърне във ваша полза с правилно подбрани контрацептиви (ако проблемът идва от тях), растителни препарати за облекчаване на симптомите на предменструалния синдром, балансирана диета и физическа активност.

НАСЛЕДСТВЕН (най-труден за коригиране): „И баба ми, и майка ми имаха целулит. И на мен не ми се размина!”Ето това си е нещастие. Тук става въпрос за слаба съединителна тъкан, която се предава по наследство. Но лошото наследство до голяма степен може да се промени с активен начин на живот и правилно хранене. Накратко: същността на антицелулитната диета е колкото се може по-малко мазнини и въглехидрати, колкото се може повече вода.

В морето от „анти”

Много от антицелулитните средства наистина успяват да се противопостовят в значителна степен на нашествието на тази „чума на съвременния начин на живот”. Но за да се поддържа ефектът от тях, трябва да се прилагат постоянно. Какво представляват препаратите, които обещават да ни върнат желаната форма? Повечето наистина действащи препарати разчитат на две основни групи вещества. Първата включва компоненти, които активизират разграждането на мазнини: екстракти от кафе, какао, гуарана или морски водорасли.

Към втората група се отнасят веществата, които подобряват микроциркулацията на кръвта – добре познатите ви екстракти от арника, конски кестен, лимон, гинко билоба, а също и растителни и ефирни масла (жожоба, сладък бадем, грейпфрут и т. н.), които в добавка омекотяват и изглаждат кожата.

Антицелулитни средства ще срещнете под формата на гелове, кремове, спрейове и пластири. Първоначално за геловете беше ясно, че концентрацията на активни вещества в тях не е голяма, но затова пък лесно се „поглъщат” от кожата и мигновено й придават тонус. Но днес все по-често се срещат изключения от това правило и спокойно можем да ви гарантираме – геловете не са това, което бяха! Те си остават лесноусвояеми, но с много по-голяма ударна сила.

Кремовете като цяло се смятат за по-активно действащи от геловете, с повече концентрация на активни съставки и задължително съдържание на масла. Впрочем все повече компании се стараят напоследък да радват потребителките с максимално обогатени продукти, които действат на три нива: стимулиране на клетъчната активност, заличаване на портокаловата кожа и видимо намаляване на обиколките (ханш, корем, бедра) за относително кратък период от време – от 2 до 4 седмици.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара