Острото желание да изгълташ кило кисели краставички и да закусиш с купичка течен шоколад посещава не само дамите в интересно положение. Вкусовите вманиачавания могат да разкажат много и за здравето на мъжа.

И така, ако в последно време те тегли със страшна сила към…

Сладко

praline-182861_640

Възможно е да прекаляваш с работата и нервната ти система да е пред срив. Глюкозата, в която организмът ти преработва всичко сладко, участва активно в производството на хормона на стреса – адреналин. Затова при нервно и умствено пренапрежение захарта се изразходва бързо и организмът иска постоянно нови дози.

В такъв момент не е грях да си угодиш с нещо сладичко. Но не се увличай по практическото изследване на менюто с тортички, защото в тях има много тежки въглехидрати. Ограничи се с шоколад или захаросани фурми. Позволен заместител са две лъжици шипков мармалад или конфитюр от горски плодове, череши, вишни.

Солено

Ако се нахвърляш като звяр на кисели краставички или туршия, ако храната постоянно ти се струва безсолна, може да те тормози обостряне на старо възпаление или поява на нова инфекция в организма. Практиката показва, че проблеми от този тип най-често са свързани с отделителната система — цистит, простатит и т. н.

cucumber-761682_640

Отслабналият имунитет също възбужда страстта към соленото.

Кисело

Нерядко това е сигнал за понижена киселинност на стомаха. А тя пък може да се дължи на гастрит, при който производството на стомашен сок е недостатъчно. Може да се провери с гастроскопия.

Храната с кисел вкус също така има охлаждащо и укрепващо действие, облекчава дискомфорта при простуда и повишена температура, възбужда апетита.

Горчиво

Това може да е сигнал за интоксикация на организма след недолекувана болест или затлачване на храносмилателната система.

Ако често ти се хапва нещо горчиво, редно е да започнеш редовно да се подлагаш на разтоварващи дни и да правиш очистващи процедури.

Люто

Не усещаш храната, докато не изсипеш в нея половината от шишенцето с черния пипер? Това може да означава, че имаш ленив стомах, който преработва бавно съдържанието си и се нуждае от стимул. А лютите и пикантните подправки стимулират храносмилането.

chili-peppers-692007_640

Влечението към пикантната храна може да бъде и сигнал за нарушение в липидния обмен и повишаване на лошия холестерол в кръвта. Лютото разрежда кръвта, чисти съдовете и подпомага извеждането на мазнините от организма. Не случайно се препоръчва на всички, страдащи от хипертония, да ядат чесън всеки ден. Но пък лютото дразни стомаха, не се нахвърляй гладен на чили соса!

Тръпчиво

Ако изведнъж ти се прииска да хапнеш шипки, дренки или къпини, значи защитните ти сили отслабват и спешно се нуждаят от подкрепа.

Продуктите стръпчив вкус подпомагат деленето на клетките на кожата (и респективно зарастването на рани), улесняват отделянето на секрети при заболявания на дихателните пътища.

Но тръпчивата храна сгъстява кръвта. А това е опасно при склонност към образуване на тромби, варикозни разширени вени, високо кръвно и някои сърдечни заболявания.

Леко, сочно, безсолно

Неистовото желание за такава храна често се появява при гастрит или язва на стомаха с повишена киселинност, при запек, а също и при проблеми с черния дроб и жлъчката.

Лекото безсолно полутечно блюдо успокоява стомаха, потушава коликите, действа разхлабващо.

Но ако всяка храна ти се струва блудкава и безвкусна, надникни в душата си — може би караш депресия с нарушение на вкусовите възприятия.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара