Родината на морковите е Средиземноморието и вече 4 хиляди години хората ги използват за храна. При разкопки на погребаните под лавата на Везувий през 79 г. от н. е. Помпей Херкуланум и Стабий на стените на някои от древните къщи били открити изображения на връзки моркови.

carrot-646108_640

По време на великите географски открития морковите били пренесени в Америка, Австралия и Нова Зеландия. Още знаменитите лекари на древността Хипократ и Гален ги препоръчвали за лечение на туберкулоза, камъни в бъбреците, кокоша слепота, болки при уриниране и задържане на           урина.

През втората половина на XIX век френският селекционер Анри Вилморен създал няколко ценни сорта моркови с ярко оранжев до червен цвят, сочни и вкусни, които се отглеждат повсеместно и днес. Колкото по-наситен е цветът на кореноплода, толкова повече каротин съдържа, а в организма под въздействието на фермент, отделян от черния дроб (в присъствието на мазнини), каротинът се превръща във витамин А. Морковите са особено богати на каротин (9 мг в 100 г сурова маса) – това представлява нуждата за 2-3 денонощия. Недостигът на каротин в храната води до нарушения в обмяната на веществата, измършавяване, задържане в растежа при децата, нарушение на функцията на нервната система и на някои жлези с вътрешна секреция, отслабване на имунната система и на остротата на зрението. Морковите съдържат още витамините В,, В2, В3, В6, В9, С, Е, К, РР, минерални соли на калий, кобалт, желязо, мед, йод, фосфор, растителен инсулин, азотисти вещества.

the-carrot-410670_640

 • За задоволяването на необходимостта на организма от витамин А за 24 часа е достатъчно да се изядат 18-20 г сурови моркови. Най-добре на салата, полята с растително масло.
 • Макар да нямат характерната миризма на чесъна и лука, морковите съдържат фитонциди и поради това количеството на микробите в устната кухина рязко спада, ако се сдъвчат няколко парченца морков.
 • Морковите и сокът от тях имат меко слабително действие. При запек и хемороиди се препоръчва сутрин на гладно да се пие по 150-200 мл сок заедно с месестата част. На малки деца се дава по 1 супена лъжица сутрин и вечер.
 • За стимулиране на отделянето на урина и очистването от камъни в пикочния мехур в продължение на няколко месеца се пие 3-4 пъти на ден по 1 супена лъжица сок от моркови, смесен с мед.
 • При простудна кашлица и пресилване на гласа също се пие сок от моркови с мед.

carrot-juice-665829_640

 • При хемороиди много добре действа чай от листата на морковите.
 • При професии, за които е много важна остротата на зрението, трябва да се консумират повече и по-често моркови.
 • Измръзвания, обгорени места, гнойни рани и язви се налагат с прясна кашичка от моркови или пък кожата се промива със сок. Така болките и възпалителните явления отслабват.
 • При хронична коронарна не­достатъчност и прояви на сте­нокардия морковите са изключи­телно полезна храна.
 • Кърмачките трябва да зна­ят, че морковите са лактогонно (увеличаващо млечната секреция) средство. Освен това подобря­ват качеството на кърмата.
 • При малокръвие и обща от­падналост добре действа прясно приготвен сок от моркови – по 1 чаша два пъти на ден.
 • Първите дни след прека­ран инфаркт на миокарда се пре­поръчва приемането на сок от моркови.

carrot

 • Те забавят стареенето на организма, защото активизират вътреклетъчните възстановително-окислителни процеси и регулират въглеродния обмен.
 • В козметиката сокът от моркови се използва и вътрешно, и за маски. Редовната употреба на пресен сок от моркови – 3 пъти на ден по половин чаша преди ядене, придава здрав и цветущ вид на кожата. Смес от морковен сок и жълтък е прекрасна маска за суха кожа.
 • Косата добива блясък и расте по-бързо, ако веднъж в сед­мицата в корените й се втрива сок от моркови и лимони.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара