В седемте милиарда активни умове на планетата непрестанно текат безкрайни потоци от мисли за всеки аспект от творението. Някои  мисли възприемат реалността такава, каквато е,  други са въображение, а трети – просто погрешни схващания.  Кажи думата “медитация” и всякакви представи се зараждат в главата ти: това за мен ли е? Не мога да стоя часове наред! Кой всъщност иска да медитира?

peaceful-442070_640

Ето списък на най-често срещаните митове за медитацията.

Мит 1: Медитацията е концентрация

Медитацията е всъщност липса на концентрация. Концентрацията е полза от медитацията. Концентрацията изисква усилие, а медитацията е абсолютно отпускане на ума. Медитацията е да се отпуснеш напълно, и когато това стане, ти си в състояние на дълбока почивка. Когато умът е спокоен, можем да се концентрираме по- добре.

Мит 2: Медитацията е религиозна практика

Йога и медитация са древни практики, които надхвърлят всички религии. За медитацията няма никакво ограничение за религия, нация и вяра. Точно както слънцето свети за всички, и вятърът духа за всички, медитацията помага на всички.

Мит 3: Да стоиш в поза лотос и да медитираш

Йога Сутрите на Патанджали са може би най-научните и подробни изследвания, които човек е направил относно това как да се справяме с ума. “Щирасукхамасанам”, йога сутра от Патанджали, обяснява, че по време на медитация най-важно е да си неподвижен и да ти е удобно. Това ни помага да имаме по-дълбоко преживяване. Може да седнете с кръстосани крака, на стол, диван. Когато започнете своята медитация, добре е да поддържате поза с изправен гръбнак, отпуснати глава, врат и рамене.

Мит 4: Медитацията е за стари хора

Медитацията е универсална и добавя стойност към живота на хора от всякаква възраст. Някой може да започне да медитира на 8-9 години. Точно както душът поддържа тялото чисто, медитацията е като душ за ума.

Мит 5: Медитацията е все едно да се хипнотизираш

Медитация е антидот на хипноза. При хипнозата човек не осъзнава през какво минава. Медитацията е пълна осъзнатост на всеки един момент. Хипнозата прекарва човек през същите впечатления, които са в ума му. Медитацията ни освобождава от тези впечатления, така че съзнанието ни да остане ясно и свежо. Хипнозата увеличава метаболизма, а медитацията го намалява. “Тези, които редовно правят пранаяма и медитират не могат да се хипнотизират лесно,” казва Шри Шри Рави Шанкар.

Мит 6: Медитацията е контрол на мислите

Мислите не идват при нас с покана. Ние ги осъзнаваме едва след като пристигнат! Мислите са като облаци в небето. Те идват и си отиват от самосебе си. Да се опитваш да контролираш мислите изисква усилие, а ключът към спокоен ум е безусилието. При медитация, ние не копнеем за хубави мисли, нито сме против лошите мисли. Ние просто ставаме свидетели на мислите и евентуално ги подминаваме, навлизайки в дълбокото, тихо пространство вътре в нас.

Мит 7: Медитацията е начин за бягство от проблемите

Точно обратното, медитацията ти дава сила да се изправиш пред проблемите си с усмивка. В нас се развиват умения да се справяме със ситуации по приятен и градивен начин чрез йога и медитация. Развиваме възможността да приемаме хората и ситуациите такива, каквито са, и да вземаме осъзнати действия, вместо да премисляме миналото и да се тревожим за бъдещето. Медитацията подхранва вътрешната ни сила и самооценка. Тя е като чадър в дъждовно време. Ще се появяват изпитания, но въпреки това ние вървим напред с увереност.

Мит 8: Трябва да медитираш с часове, за да навлезеш дълбоко

Ти не трябва да стоиш часове, за да имаш по-дълбоко преживяване по време на медитация. Връзката с тази дълбока вътрешна сърцевина на твоето съществуване, твоят източник, може да се осъществи за части от секундата. Само 20 минути медитация всяка сутрин и вечер е достатъчна да те отведе на това красиво пътешествие навътре. Практикувайки медитация всеки ден, качеството и ще се подобрява постепенно.

Мит 9: Ако медитираш, ще станеш саняси (монах или отшелник)

Не трябва да се отказваш от материалния живот, за да медитираш или да се развиваш на духовната пътека. Всъщност качеството на твоята способност да се наслаждаваш се подобрява значително, като медитираш. С тих и спокоен ум,  можеш да живееш щастливо.

Мит 10: Можеш да медитираш само в определено време, обръщайки се в определена посока

Всяко време е добро за медитация и всички посоки са добри за медитация. Единственото нещо, което трябва да помниш е, че не трябва да си с пълен стомах; иначе може да задрямваш, вместо да медитираш. Въпреки това, добре е да медитираш по време на изгрев и залез (сутрин и вечер), тъй като ще те държи спокоен и енергичен през деня.

Източник: www.artofliving.org. Вдъхновено от беседите с мъдрост на Шри Шри Рави Шанкар

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара