Всяка двойка, живот и здраве да има сериозни намерения, в даден момент стига до важното решение: „Да заживеем заедно!“ Това обаче може да се отрази зле на фигурата на жената, предупреждава изследване на Изследователския център по хранене към университета в Нюкасъл.

anniversary-17521_640

В стремежа си да угодят на партньора си по време на медения период жените започват да приемат повече нездравословна храна и напълняват, установили учените от Нюкасъл.

Мъжът обаче има голяма полза да дели общ хладилник с жената. Особено ако попадне на половинка, която се грижи за външния си вид. Когато се откажат от ергенския живот, мъжете започват да обръщат повече внимание на здравето си и дори се подлагат на диети.

Съвместният живот включва и напасване към хранителните навици на другия. Тогава мъжете започват да консумират повече зеленчуци и по-малко сладки и мазни храни. А жените започват да ядат повече месо, пълномаслено мляко, повече сосове и по-калорична като цяло храна.

Освен това жените често търсят утеха в храната, когато първоначалната еуфория от съвместния живот утихне. Ядат повече в периоди на емоционален стрес и много наддават, ако отношенията започнат да се разпадат.

А защо когато двойката премине в следващия етап от отношенията си — брак, — напълняват и мъжете. Много просто: защото жените (заедно с придобитите вече вредни хранителни навици) имат по-голямо влияние върху хранителния режим на семейството, коментира диетоложката Амелия Лейк от екипа, извършил това любопитно проучване във Великобритания. Освен това отшумява и тенденцията дамите да избират мъжа по размера на портфейла. Както преди, те пазаруват и готвят, но са достатъчно финансово самостоятелни, за да подбират менюто според собствените си настроения и желания. Това е още един повод мъжът, поканил приятелката си да живеят заедно, да внимава за фигурата си, смята д-р Лейк.

coffee-786813_1280

Не бива да се хвърля вина върху партньора за собствения неправилен режим на хранене. Ос­вен него върху това какво правите и какво ядете влияние оказват много други фактори. Просто пом­нете, че партньорът ви може да окаже съществено влияние върху вашия начин на живот“, съветва доктор Лейк.

За мъжа и жената храната се изпълва с много символика, когато започнат да живеят заедно. За много двойки съвместните обеди и вечери са мно­го важна част от представата им за живот заедно. Според д-р Лейк „бракът или съвместното съжи­телство често се съпровожда с преход от тийнейджърския навик да се похапва на крак към изграждането на семейно самосъзнание“.

Скъпи влюбени, използвайте медения месец, за да промените начина си на живот и режима си на хранене, като ги ориентирате към финала на всяка приказка: ,,…и живели дълго и щастливо“. А тези от вас, ко­ито отдавна са заедно, да не се отчайват. Никога не е късно за промяна, стига да сте единни, отбелязват учените.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара