Младите мъже, които гледат телевизия три часа на ден, имат два пъти по-малко сперма от тези, които рядко се застояват пред малкия екран, установиха американски учени.

За първи път изследване показва, че намаляването на качеството на спермата е свързано с ниските нива на физическа активност. Мъжете, които водят предимно заседнал начин на живот, отстъпват на умерено активните мъже, показва изследването на учени от Харвардския университет.

Експертите смятат, че последиците вероятно се дължат на липсата на физическа дейност или на прегряването на тестисите заради продължителното седене. Мъжете, които искат да имат деца, трябва да избягват носенето на тясно бельо, за да подобрят качеството на спермата си, а шофьорите и колоездачите също са изложени на риск.

Изследването на здрави млади мъже, които гледали телевизия над 20 часа седмично, установило, че те

имат с 44% по-малко сперма от мъжете, които почти не гледали телевизия.

Представителите на силния пол, които спортували 15 и повече часа седмично с умерен ритъм, имали със 73 на сто по-високо съдържание на сперма от тези, които тренирали под пет часа седмично. Умерената тренировка не се отразява на качеството на спермата.

„Знаем много малко за това как начинът на живот се отразява на качеството на спермата и плодовитостта на мъжете като цяло, така че установяването на два потенциално подлежащи на промяна фактори, които изглежда имат големи последици за количеството сперма, е наистина вълнуващо“, заяви ръководителят на изследването д-р Одри Гаскинс.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара