Розова родиола (Rhodiola rosea ), известна още като златен корен, е растение, което можем да класифицираме като супербилка. Подобно на суперхраните, които доставят изключително богат спектър хранителни вещества в концентриран вид, супербилките оказват лечебен ефект едновременно на няколко нива в организма. И при тях важи правилото „по-малкото е повече”.

Вероятно една от причините родиола да нашуми във „века на депресиите” (както лекарите определят XXI век), е фактът, че представлява естествен антидепресант и е мощен адаптоген – т.е. нещо като природна „антистрес терапия”.

В народната медицина

Розовата родиола, която вирее във високи песъчливи райони с полярен и субполярен климат, е отдавна позната в Русия и скандинавския свят, където е помагала на местните да оцелеят в суровите условия на почти целогодишна зима. Викингите са я използвали, за да повишат силата и издръжливостта си. Сибирците са я почитали като „подарък от духовете” и са я ползвали като разменна монета с грузинците, за да се сдобият вино, плодове, чесън и мед. И до ден днешен в сибирските села младоженците получават ритуално букет корени от родиола  –  за да подсилят плодовитостта си и да си гарантират здраво поколение. Още по на изток в Азия, чаят от родиола е бил незаменимо природно средство при простуда и грип, а монголските знахари са го предписвали на туберкулозно болни.

Научен опит

Родиолата е научно описана за пръв път чак през 1961 г., когато руският ботаник Г.В.Крилов отива на експедиция из почти непроходимата тайга на планина Алтай и свързва прочутата билка златен корен с Rhodiola rosea – подвид на вечнозелените растения Rhodiola. От 1969 г. алкохолният екстракт от родиола е включен в официалната руска медицина като стимулиращо средство при хронична умора и намалена работоспособност.

Някои изследователи отдават оскъдната информация за розовата родиола до този момент на политиката на бившия СССР, която е искала да запази в тайна от западния свят чудодейните свойства на билката. Други приписват причината на фармацевтичната индустрия, която няма интерес това мощно оръжие във фитолечението да добие масова популярност. Всъщност, по-правдоподобната версия е, че голяма част от научната литература, посветена на розовата родиола, е била публикувана на славянски и скандинавски езици.

Кои са основните научно доказани лечебни свойства на родиола?

  • Облекчава напрежението при умора, стрес, депресия
  • Подобрява паметта и повишава психичната енергия
  • Ускорява възстановяването след активна физическа дейност
  • Подсилва репродуктивната система

Розовата родиола (Rhodiola Rosea) вирее в планинските вериги в Централна Азия, Алпите, Пиринеите, Карпатите, в Скандинавия и Великобритания. Счита се, че активните вещества в нея са розавините (розавин, розин и розарин). Повечето клинично проведени изследвания са направени с екстракти от розова родиола, съдържащи минимум 3% розавини. Тъй като целият вид Rhodiola включва около 20 подвида, е важно да се уверите, че приемате именно Rhodiola Rosea, тъй като само нейното действие е научно доказано.

Лечебни ефекти

Адаптоген§Антистрес

За да бъде една билка или храна адаптоген, тя трябва да отговаря на следните три условия:

  • да е безвредна и да не пречи на нормалните физиологични функции на организма
  • действието й да е неспецифично – да повишава устойчивостта към широк спектър от неблагоприятни фактори: физични, химични и биологични
  • да оказва нормализиращо действие независимо от посоката на патологичните промени (ако даден параметър е висок, да го понижава, и обратно)

Действието на родиола като адаптоген е безспорно. Тя  повишава производството на серотонин и едновременно с това потиска кортикотропин освобождаващия фактор (хормонът, който организмът отделя при стрес). Резултатът е, че билката помага на организма да се адаптира по-лесно и регулира инстинктивната му реакция „бий се или бягай” . А психическият стрес представлява именно това: проява на  реакцията „бий се или бягай” в неправилен момент. Отделят се свръхколичества адреналин, които физически да подготвят организма за кризисна животозастрашаваща ситуация (а такава не настъпва).

Антиоксидант с противораково действие

Родиола е богата на полифеноли, известни с антиоксидантното си действие. Експериментално билково лечение с онкоболни пациенти, приемащи три вида медикаменти, доказва, че родиола намалява токсичния им ефект върху черния дроб и в същото време повишава антиканцерогенните им свойства. При здравите хора билката има класическото действие на антиоксидант – предпазва нервната система от оксидативния стрес, причинен от свободните радикали.

Стимулира психическата активност

Изследвания на различни руски учени, проведени още в края на 60 те и през 80-те години, успяват да хвърлят повече светлина върху това как родиола повишава биолектрическата активност на мозъка. Тя стимулира производството на невротрансмитерите норепинефрин, допамин и серотонин в централната нервна система. Именно заради това родиола действа много добре на настроението, повлиява депресията (при която нивата на тези вещества са понижени) и не се препоръчва при мания и параноя (където са повишени). При всички останали хора родиола повишава познавателните функции (мислене, анализиране, планиране), както и концентрацията, паметта, възприемането и способността за усвояване на нов материал. Предполага се, че родиола може да повлияе благотворно и смущенията в паметта, свързани с възрастта.

Повишава физическия капацитет

Изследвания с велоаргометър, проведени със скиори и биатлонисти, участвали на олимпиади, и мъже, които не се занимават професионално със спорт, доказват, че родиола повишава физическия капацитет и драматично скъсява периода на възстановяване между серии с високоинтензивно натоварване. Регистрирано е и повишаване на издръжливостта (капацитетът да се поддържа физическа дейност въпреки умората). А това, което различава розовата родиола от класическите стимуланти е качеството й на адаптоген. При класическите стимуланти първоначално повишената работоспособност е последвана от значителен спад, а многократната им употреба води до забавяне на рефлексите. При родиола обаче след първоначалния скок в работоспособността и последвалия спад, нивото й все пак се задържа над средното.

Подобрява репродуктивното здраве

При мъжете родиола повлиява добре еректилната дисфункция и преждевременната еякулация и освен това стабилизира простатната течност. При жените възстановява менструацията при аменорея (липса на цикъл), подсилва маточните тръби, стимулира работата на яйчниците и подготвя организма за създаване на поколение.

В какъв вид ще я откриете

Родиола обикновено е достъпна във вид на прах (изсушени корени), под формата  на капсули или като алкохолен екстракт. Може да приемате билката и като отвара – заливате с 1 ч.ч. вода 5 g корени родиола, нарязани на парченца, запарвате за около 4 часа и прецеждате.

Дозировка и странични ефекти

Розовата родиола има ниско ниво на токсичност и минимум странични ефекти. Препоръчително е да се приема в началото на деня, тъй като има стимулиращо действие и може затрудни заспиването или да предизвика прекалено реалистични сънища (не кошмари).

Усвоява се най-добре, когато е приета на гладен стомах, 30 минути преди закуска или обед. Препоръчителната дневна доза е между 150-600 mg на ден. Когато става дума за алкохолна настойка, тогава дневната доза е около 3-6 ml. Хората, които по принцип са по-тревожни, може да се почувстват превъзбудени, по-нервни или раздразнителни.
Родиола не се препоръчва при биполярно разстойство, мания и параноя, тъй като може да засили симптомите им, и не е подходяща за бременни и кърмачки (няма изследвания за тях).

Източник: Кукуряк. Там може да откриете още полензни статии и вкусни и здравословни рецепти

Facebook Twitter Google+

0 Коментара