Неносенето на маски в клас ще се наказва само в краен случай,  стана ясно от думите на зам.-министъра на образованието Таня Михайлова пред БНТ.

„Маските по принцип като изискване и всичко, което е свързано със здравословните условия, е изискване и на Министерство на здравеопазването. Но що се отнася до класната стая, маските не са задължителни. Аз мисля, че дори и ние трудно бихме издържали 6 часа в една класна стая с маска“, заяви Михайлова.

Тя обяви, че все още се уточнява наредбата, с която родителите могат да поискат децата да бъдат на дистанционно обучение за определен срок от време. „С промените в закона за предучилищното и училищното образование се дава възможност за обучение в електронна среда от разстояние в случаи на дни, които са обявени по обективни причини за неучебни“, каза Михайлова. И допълни: Дава възможност и за ученици

до 30 дни по здравословни причини да участват

и да се включат в такова обучение, но във връзка с пандемията има възможността за повече от 30 дни ученици, които съответно родителите им заявят желание или те самите да се включат в такова обучение, но условията са няколко – на първо място по здравословни причини – на детето и към членове на семейството, с които живее. Това е безусловно, разрешава се от самия директор“.

В тези случаи разрешителният режим ще минава и през Регионалното управление на образованието, за да може да се прецени дали има тези условия, дали наистина се налага, дали ученикът има отношение и към образованието.

„И днес могат да подават тези заявления, на този етап заявлението е в свободна форма, те просто само трябва да заявят своето намерение“, каза Михайлова.

Личните лекари не са тези, които освобождават учениците, допълни тя.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара