Никак не е лесно да живееш със „сова”. Но още по-трудно е ти самият да си от ятото на нощните птици, които вечер се чувстват във вихъра си, а сутрин изразът „свеж като краставичка” ги докарва до отчаяние. Рано или късно всяка „сова” трябва да се на- дигне на леглото. Мъчителна задача, особено ако има фиксирано работно време.

И така какъв е планът?

dreams-833054_960_720

Способ 1. Физически (лайт)

Два или три будилника (а може и един с възможност за  програмиране) се настройват от вечерта така, че алармите им да се включат в нужния час през интервал от пет  минути. Важно условие е будилниците да не са разположени на една ръка разстояние, тъй като “совите” нямат никакъв  проблем да продължат сладко да похъркват, след като  елиминират с един удар дразнещото виене, свирене, звънене и пиукане. Като се има предвид, че будилникът помага на  “совата” само да надигне бедното си тяло, за окончателното му събуждане са нужни допълнителни стимули.

Първият е банална физзарядка. Няма нужда да се гонят олимпийски върхове, достатъчно е да се направят няколко дълбоки вдишвания и издишвания, да се протегне човек от сърце и след това да извърши десетина енергични махове с ръце и крака. Второ – водни процедури. Апологетите на закалява- нето могат да ви говорят с часове за ползата от сутрешния студен душ. За ободряване обаче е достатъчно водата да бъде топла или просто да се редуват няколко контрастни обливания.

Как се чувстват „совите”

Ако са успели да си легнат в полунощ, да се отпуснат преди сън, да осмислят колко е важно да се подчинят на наказателната ак- ция с будилниците, то шумовата атака, съчетана с примитивна физиотерапия, е напълно достатъчна 40 минути след ставане да се чувстват долу-горе сносно.

Плюсове: Методът не изисква специализирани знания и умения, а вредата за здравето се ограничава с краткротраен стрес от звъна на будилника.

Минуси: Ранното ставане си остава насилие. Изискват се усилия на волята. Методът не гарантира стопроцентова успеваемост – срещат се индивиди, които и с топовни салюти не можеш да ги събудиш.

Способ 2. Физически (хард)

Процедурата е същата като при първия метод. Но преди да се подготви армията от будилници, трябва да се изчисли на базата на личния опит колко време след ставане въпросната “сова” започва да усеща ясна мисъл, точност и  координираност в движенията. По- лученото се вади от времето, в което трябва да се излезе от къщи, и така се стига до часа, в който трябва да започне операция “събуждане”. Промеждутъкът между ставането и настъпването на бодрост е добре да се запълни с дела, които не изискват концентрация на внимание.

Как се чувстват

Ужасно. Ако не се налага от сутринта да проявяват повишена работна активност, по-добре да не издевателстват над себе си. Способът обаче е доста ефективен, стига будилникът да не се пренастройва на „след малко”.

Плюсове: Същите като в горния случай.

Минуси: Отнема се ценно време за сън. Губят се ефективни часове за вечерно бодърстване.

Способ 3. Химичен

Веднага след като будилникът изгони “совата” от постелята, организмът трябва да получи силна доза енергия, т.е. съживяваща го “химия”. Чаша кафе или зелен чай, таблетка кофеин, енергийна напитка – тук вече всеки има право на избор. Най-безобиден е зеленият чай. Освен че съдържащите се в него танини действат тонизиращо, тази напитка е истинска съкровищница на полезни вещества. Не така стоят нещата с чашката кафе, която с времето се превръща в литър, тъй като организмът привиква към кофеина и започва да си иска по-големи дози. Да не говорим пък за енергийните напитки. Само 15 минути след изпиване превръщат нощната птица в човек. Но трябва да се използват само в краен случай, не по-чес- то от 3-4 пъти в месеца. Иначе могат да се появят проблеми с кръвното налягане.

Как се чувстват „совите”

Поносимо добре. Не се иска много време за подбор на подходящата „химия”. Обикновено от първия път става ясно дали действа. Способът позволява да се създаде приятен ритуал на събуждане, който с времето се задейства на психологическо ниво. Както рефлексът на кучето на Павлов.

Плюсове: Ефектът настъпва почти мигновено.

Минуси: Води до привикване. Развива се потребност от увеличаване на дозата. Получава се вредно натоварване на организма (особено на сърдечносъдовата система).

Способ 4. Психологически

Помните ли детското си нетърпение в нощта пре- ди семейството да тръгне море? Или пък утрото на Нова година, когато отваряхте очи в ранни зори, за да изтичате и проверите какво ви чака под елхата? В суровата реалност на живота на възрастен е трудно да се събудиш от радостна тръпка, но не и невъзможно. За да ви е по-лесно да ставате, планирайте за сутрин- та занимания, които ви доставят удоволствие.

Как се чувстват „совите”

Странно. Като участници в психологически експеримент. Първите няколко дни им е интересно, а след това всичко започва да ги вбесява.

Плюсове: Усвояването на позитивно отношение към ранното ставане помага да се осъзнаят скрити вътрешни проблеми.

Минуси: Трудно се постига траен навик. Методът не действа при отсъствие на мотивация.

Както показва практиката, ползването на тези способи – един след друг или в комбинация, може да продължи доволно дълго. Колкото до теоретичните възгледи, по отношение на „совите” и „чучулигите” лекарите и психолозите са разделени на два лагера. Едните твърдят, че човек трябва да живее в съгласие с биоритмите си и да не се опитва да ги променя. А другите настояват, че „совата” може да се превъзпита в „чучулига” само за две седмици, най-много до месец. Краят на този спор не се очертава засега, но едно може да се каже със сигурност: постоянното отсъствие на пълноценен отдих, както и насилието над себе си не минава без последствия за организма.

 

„Совини” хитрости

Никога не си доспивайте! Вечните „още пет минути” няма да ви помогнат, затова пък шансовете да се успите се увеличават многократно. Много по-лесно е събуждането при ярко осветление. Силната музика също с голям успех вдига на крак: включването от таймера на телевизора или уредбата идеално замества будилника. Мнозина разчитат на резкия скок от леглото, но медиците в един глас възразяват, че това е вредно, и съветват събуждането да започва с протягане и прозяване. Ако положението е чак толкова зле, може да се даде картбланш на домочадието за прилагане на сутрешни „екзекуции” с изключение на задушаване с одеялото или заливане със студена вода. За „совите” е по-добре да не закусват веднага след ставане – тази храна ще стои като „мъртъв” товар в стомаха. Най-правилно е да започнат деня с чаша вода , а по-нататък – според самочувствието.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара