Обратно на измамното усещане, което имат много хора, алкохолът и сънят не вървят ръка за ръка, сочат резултатите от международно изследване, цитирани от сп. „Сианс е авнир“. Алкохолните напитки улесняват хъркането. Но каква е причината за това?

guy-32820_960_720

След вечерните пиршества често сънят през нощта е неспокоен. Това е така, защото консумацията на алкохол улеснява хъркането и влошава качеството на съня. Хъркането е свързано със смущения в циркулацията на въздуха, които предизвикват анормални вибрации на фаринкса при вдишване. Те се дължат на стесняване на горните дихателни пътища. Ефектът от този феномен може да се влоши вследствие на наднормено телесно тегло.

Загубата на тонуса на мускулите на фаринкса по време на сън води до въпросното стесняване на горните дихателни пътища. Каква обаче е ролята на алкохола? Алкохолните напитки имат съдоразширяващ ефект, който усилва отпускането на мускулите. Отпускат се гладките мускули на стените на кръвоносните съдове.

Следователно е по-добре човек да избягва консумацията на алкохол преди лягане, особено ако е „склонен“ да хърка нощем. Всъщност алкохолът смущава качеството на съня. Усещането, че човек спи като къпан след употреба на алкохол, е измамно. Защото макар да ускорява заспиването, алкохолът смущава редуването на дълбок и
лек сън.

В началото на годината австралийски учени установиха, че консумацията на алкохол преди сън стимулира мозъчната активност и по този начин пречи на отмората.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара