“Кучета” – международна копродукция, подкрепена от Националния филмов център, e в официалната конкурсна програма на 69-ото издание на филмовия фестивал в Кан.

Dogs_1

Пълнометражният игрален филм е селектиран за участие в конкурсната програма на предстоящото 69-то издание на фестивала в секция „Особен поглед” (Un certain regard). Това ще е световната премиера на лентата със заглавие “Кучета”, дебют за румънския режисьор Богдан Мирика. Филмът е копродукция между Франция, Румъния и България. Продуценти от българска страна са Стефан Командарев и Катя Тричкова от продуцентската компания „Арго филм“, а продукцията е осъществена с подкрепата на ИА „Национален филмов център” и Eurimages.

Bogdan Mirica

Богдан Мирика определя филма като балкански уестърн, случващ се в едно провинциално, забравено от Бога село – където „законът”  не е нищо повече от далечна, абстрактна идея. Това което наистина има значение е закона на хората, които живеят там. Историята на филма се развива в безкрайните, пусти полета на Добруджа, близо до границата с Украйна. „Кучета” е емоционален и нравствен лабиринт, в основата на който лежи най-древният конфликт: човек срещу човек. “Най-страховитият аспект на насилието за мен не е проявата му, а психологическите подбуди и моралните ценности, които карат хората да извършват престъпления.” – споделя режисьорът.

Сюжетът на филма разказва за Роман, млад мъж от Букурещ, който пристига в отдалечено село, близо до украинската граница, решен да продаде обширната, но пуста земя, която е наследил от дядо си. Районният полицай го предупреждава, че дядо му е бил свързан с местната престъпност и че неговите “колеги”, водени от харизматичния и жесток Самир няма да го оставят да продаде земята, на която те правят своя контрабанден бизнес. Въпреки предупреждението, Роман не се отказва от намерението си. Конфликтът между тях ескалира.

Dogs

Снимките се проведоха през юли и август 2015 година в Румъния.

“Много се радваме, че „Кучета“ е селектиран в Кан. Скоро ще успеем да го покажем и на българските зрители,  защото въпреки, че историята на филма се случва в Румъния, тя е напълно актуална и за българската действителност” –  коментираха новината българските продуценти на лентата.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара