Това сигурно сте го правили. Като ви е много криво или много радостно или търсите отговор на въпрос, който силно ви терзае, взимате някоя любима книга и отваряте на произволна страница. На което изречение първо попадне погледът ви, това е отговорът на вашето питане. Хубава игра, но защо да се осланяте само на нея? Научете се да получавате успокоение и вдъхновение от всичко, което ви заобикаля. Така определено ще се чувствате по-добре и винаги ще имате подръка поне една спасителна мисъл. Звучи изкушаващо, нали? Ето няколко примера, избрани от Поляната, за да знаете за какво да гледате.

boat-164989_960_720

Слънчеви лъчи, които пробиват облаците след буря

Струва ви се банално? Може, но кога за последен път ги забелязахте? А и не бързайте да отхвърляте величественото завръщане на светлината като баналност. По-добре отделете няколко минути, за да го погледате. Бавно и упорито лъчите пробиват облаците. Светлината завзема все по-голямо място. Разбутва ги. Не спира чак, докато не изгони и последния облак от небето.

Какво по-вдъхновяващо от това, ако се намирате в тежък момент? Какъв по-ясен знак, че след всяка житейска катастрофа идват и по-добри дни? Няма думи, които да предадат чувството за сила и радост, които ще ви изпълнят. Просто изчакайте бурята, погледайте слънцето и продължете напред по вашите си дела.

Упоритостта на мравките

Достатъчно е да слезете пред блока, да поседнете на някоя пейка, близо до мравуняк и да наблюдавате мравките. Не бързайте. Просто стойте и ги следете внимателно. Ще ви направи впечатление упоритостта, с която мъкнат товара си. Ако опитате да им пресечете пътя, ще ви заобиколят, но няма да се откажат. Те си имат цел и не позволяват на нищо да им попречи да стигнат до нея. Понякога по-бавно, понякога по-бързо, понякога като се отклоняват от най-краткия път и заобикаля препятствията. Една мравка е по-малка от върха на пръста ви. Вземете пример от нея и не се предавайте.

Тревите, поникнали върху камъни и скали или между плочките на тротоара

Виждали сте ги. Инатливи треви и цветя, които надничат между тротоарните плочки. Има ги и в планината – незнайно как подали глава между две скали. Ако ви е толкова зле, че не ви се живее, ако всичко ви се струва безизходно, вземете пример от тях. Те са доказателството, че животът е сила и трябва само да му се доверите и да не се предавате, за да намерите своя път.

sea-1025689_960_720

Настроенията на морето

Когато се чувствате зле, предадени или омърсени, отидете при морето. Поседнете на плажа, без значение дали е лято или зима, и погледайте морето. Независимо дали е спокойна, бурна или с леко вълнение голямата вода действа успокояващо. Тя успява да се пребори с всичката мръсотия, която изсипваме в нея. Оставя децата да си играят в нея. Снизходително пуска кораби да кръстосват тялото й. И нищо от това не може да я засегне. Вземете пример и вдъхновение от нея.

Красотата на камъните

Дори най-незначителните имат своя физиономия, свои грапавини, резки, своя форма. Може на пръв поглед да ви изглеждат еднакви, но ако се приближите, ще видите, че грешите. Ако ги вземете в ръка, ще се убедите, че всяко камъче има своя тежест, различна от тази на останалите. Така е и с хората. Вглеждайте се в тях. Научете се да различавате техните неравности и помнете, че те са необходими за красотата на цялата картина. И вие сте такова камъче – със своя тежест.

Не губете сили и чувства, за да се окайвате и терзаете. Учете се от природата. Тя винаги ще ви даде идея и сили да се справите с лошите моменти.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара