„Преди години се наблягаше на разликата между отделните продукти и се акцентираше на  качеството и съставките им. Новият повей е да се търси правилно поставената диагноза в естетичната дерматология, както имаме диагностика в конвенционалната медицина”, каза д-р Ана Пейкова след завръщането си от конгреса по естетична медицина в Монако.

ana-monaco

„Какъвто и филър да използваш,  каквато и апаратура и техника да имаш, ако не знаеш как да работиш с нея и не знаеш за кое лице е подходяща, няма да свършиш правилно работата. Набляга се на професионалната квалификация, подготовка и надграждане, благодарение на научни разработки.

Бях на обучение при изключителния тренер на „Алерган”. От неговите презентации стана ясно, че най-важното в съвременната естетична медицина е иновацията. Независимо дали ще става дума за филъри, ботокс или апаратура, тя да бъде съчетана с правилното разбиране на нещата, да се съчетае с квалификацията и образоваността на терапевта.  Така се постигат добрите резултати”, добави д-р Пейкова от „Дерма елит”.

Тя разказа, че са създадени медицински кодове, чрез които поставяйки филър в определени точки, лекарят постига най-добрият лифтинг ефект.  „Може да се коригират дори асиметрии, вследствие на катастрофа или тумор.  Различното в естетиката е, че вече пациентът може да определи как иска да изглежда – красив, щастлив, сериозен, различен или  нормален и естествен, но малко по-млад.

Инжектирайки в определени точки, лекарят може да постигне това, което

пациентът иска да постигне като като емоция.

Само по себе си запълването на едни назолабиални гънки или на една бръчка може да не доведе до положителен резултат в изражението на лицето. Затова бяха показани случаи, при които, ако умората е в следствие на отпускане на клепача, подвигайки го чрез филъри и ботокс, оформяйки горната част на лицето, човек изглежда много по-добре,  въпреки че може да да има леки бръчки около носа и устата”, казва дерматоложката.

DA-4-a

Лекарката е щастлива, че е преминала обучението и е усвоила различните кодове за коригиране на изражението, повдигане на клепачите и оформяне на лицето.

„Съществуват отделни кодове за скулите и  за долна част на лицето. То вече се разглежда като цяло и всяка една зона има свои точки на инжектиране. Примерно, за горен клепач и зоната около очите, ако хлътването е в  задната част на окото, се инжектира в точка, разположена точно там.

Посочени са три места, но лекарят избира най-целесъобразното и подходящо за конкретния пациент и нуждите му.  И понеже всичко зависи от неговата преценка, обучението му е много важно.

Ако трябва да се повдигне горната част на веждата, има определено отстояние от мускула, което трябва да се спази.  Същото важи за средната или долната част на лицето.

Дори една добре оформена брадичка, която прави овала триъгълен, променя външния облик на човека и той изглежда естествен, по-млад и свеж.

Тенденцията е да се набляга на естествената красота, макар че отделните раси имат различно виждане за нея. Европейците предпочитат да изглеждат естествени, докато ориенталците, към които спадаме и ние като манталитет, искат да изглеждат красиви. Азиатците пък мечтаят да бъдат различни. Това е новото и интересното в естетичната медицина”, поясни д-р Ана Пейкова, която усвоила и как могат да се увеличат устните, без да се инжектира нищо в тях – чрез повдигане на назолабиалните гънки и оформяне на контура.

„Американците работят в тази насока.  Лекарят става скулптор и затова трябва да познава много добре анатомията на лицето и физиологията, за да да знае на каква дълбочина се инжектира продукта. Защото и най-прекрасният продукт, ако се инжектира на неподходящо място и в неправилния слой на кожата, може да няма никакъв или

да се получи дори отрицателен ефект.

Затова акцентът е върху уменията и знанията на лекаря и правилно избрания слой на дермата”,  заяви д-р Пейкова.

Другата новост от конгреса в Монако е , че вече не се противопоставят продуктите – този е по-ефективен, а другият е по-дълготраен, а се набляга на правилното разбиране за естетиката на едно лице.  Не както преди – да превърнеш физиономията в плоска фаянсова плочка, прекалявайки с ботокса.

Преди години се залагало на 8-точковия лифтинг, докато сега освен тези 8 точки, всяка зона има по 3-4 точки за постигане на различен резултат, според желанието на пациента.

Стремежът е всички процедури да бъдат с кратък възстановителен период, или както дерматолозите обичат да казват –

„терапия в обедната почивка”.

Свирепите пилинги с лющене на кожата до дермата вече се прилагат само в случаи на тежки белези, иначе след лазерен пилинг или 4D лифтинг има само леко зачервяване и незабележим оток.

Популярност набират малките апаратчета „Дерма пен” със ситни иглички, чрез които се постига ефекта на лазер. При тях дори има възможност в кожата да се вкарва продукт с леки убождания. По този дискретен и безболезнен начин се заличават стрии, белези от акне.

Усъвършенстват се и продуктите с кръвна плазма като към нея се добавя хиалуронова киселина.  Плазменият лифтинг е истинско научно откритие на швейцарската биотехнология. Той безвредно връща младостта.  И не само! A-PRP-технологията се използва в ортопедията и спортната медицина, за зарастване на рани и заличаване на белези, при косопад и дори при синдрома на сухото око.

При естетичната медицина в бръчките се инжектира плазма, богата на тромбоцити, но понеже крайният ефект е опъване на лицето, се нарича плазмен лифтинг или регенерираща плазма. От пациента се взимат 8 мл кръв. Тя се центрофугира на специална програма около 5 минути, при което тромбоцитите в плазмата се отделят от червените кръвни клетки.

Тромбоцитите са мощен активатор на растежните фактори и когато се инжектират на точното място, имат отличен регенениращ ефект. Разбира се, за хора ,които не искат да се бодат, мястото може да бъде намазано външно, но инжектирането има много по-добър регенериращ ефект.

Растежните фактори започват да активират собствените клетки на организма да произвеждат еластин, колаген и така кожата се обновява, уплътнява се дермата и по този начин се постига много елегантен и абсолютно естествен лифтинг. А когато към плазмата се добави и хиалуронова киселина е и по-дълготраен.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара