Само 8 седмици са достатъчни да превъзпитаме тялото си и да го настроим на ултраметаболизъм. Как? С подробна и практична програма, в основата на която са научни открития за гените. Тя е разработена от един от най-нашумелите диетолози в САЩ — д-р Марк Хаймън, а книгата му „Ултраметаболизъм“ е издавана и у нас. Предлагаме ви малък, но полезен откъс от теорията и практиката на Хаймън.

diet-403588_640

Чудили ли сте се някога как тялото ни контролира теглото? Как тялото ни знае кога да яде и кога да престане?

Отговорът на тези въпроси е системата ни за контрол на апетита: комплекс от химически взаимодействия между мозъка, нервната система, метаболитните хормони, специалните мастни клетки и имунната система.

Тези биохимически взаимодействия ни казват дали имаме нужда от храна и ни карат да ядем. Когато работят правилно, са като елегантна машина, която пиука, щом имаме нужда от енергия, и ни кара да консумираме калории, за да си я набави. Но когато са объркани, те ни карат да ядем, без да имаме нужда, което не само води до натрупване на килограми, но и допринася за почти всички други здравословни проблеми, с които се сблъскваме. За да подпомогнем телата си и да останем здрави, трябва да следваме 6 основни стъпки. Ще се спрем на всяка от тях накратко.

diet-861173_640

Първа стъпка: Планирайте умело всяко ядене

Сентенцията, че „човек е това, което яде“, е съвсем вярна. Най-важното нещо, за да съставите менюто си, е да включвате възможно най-много пълноценна, непреработена храна. Трябва да се върнем към историческите корени на човешкото хранене. Като начало е важно да започнете да обръщате внимание на етикетите! А още по-добре е да избягвате да приемате храни с етикет. Консумирайте храни, които са минимално обработени.

Ето няколко примера за истински храни:

 • Цели плодове — неконсервирани или под формата на сокове.
 • Зеленчуци — неконсервирани.
 • Риба, но не изкуствено отгледана.
 • Цели зърна, а не преработена пшеница.
 • Месо от хранено с паша теле, а не изкуствено угоявано.
 • Ядки, семена и бобови култури, но не пържени или осолени.

Специално внимание изисква вредното влияние на изкуствените подсладители — аспартам, неотам, калиев ацесулфам, захарин, сукралоза и дихидрохалкон.

soup-greens-869075_640

Втора стъпка: Яжте рано и често

Яжте често. Ако се храните редовно и относително по едно и също време всеки ден, можете да ядете по-малко, ще изгаряте повече мазнини и ще намалите нивата си на холестерол и инсулин. За целта трябва да ядете често. Препоръчват се 3 основни хранения и 2 леки закуски.

Закусвайте. Старата поговорка „Закуската изяж сам, обяда раздели с приятел, вечерята дай на врага си“ вече е подплатена и научно. Много от нас смятат, че ако пропуснат закуската, ще намалят цялостния прием на калории за деня и ще отслабнат. За нещастие истината е точно обратната. Пропускането на закуската означава, че ще ядем повече през остатъка от деня.

Не яжте непосредствено преди лягане. Яденето точно преди сън гарантира забавяне на метаболизма и трупането на килограми. Решението е: вечеряйте по-рано и с по-лека храна и се опитайте да не си лягате поне 2-3 часа след вечеря.

Трета стъпка:

Наслаждавайте се на храни, контролиращи апетита, и избягвайте храни, които го изкарват извън контрол. Наблягайте най-вече на храните, посочени в първа стъпка, сложните въглехидрати и добрите мазнини.

Четвърта стъпка:

Използвайте билки за контрол на хормоналния баланс. Някои билки са доказали благоприятното въздействие върху контролирането на апетита. Сред тях са:

 • Женшен
 • Зелен чай
 • Замбун (сминдух, тимен, тилчец)
 • Канела

Използвайте хранителни добавки, за да контролирате апетита си и връзката мозък-храносмилателна система- мастни клетки. Следните хранителни добавки са доказали способността си да помагат за контрола на апетита:

 • Алфа-липоева киселина — силен антиоксидант, подобряващ глюкозния метаболизъм.
 • Гама-линоленова киселина — намира се в маслото от пупалка.
 • Фибри от коняку корен — абсорбират захарта и мазнините в храносмилателната система.

fruit-560915_640

Шеста стъпка:

Помислете за медицински тестове, за да установите защо апетитът ви е извън контрол.

 • Тест за поносимост към инсулин и глюкоза.
 • Тест за нивото на триглицеридите и на „добрия“ холестерол.

Предписанието на „Ултраметаболизъм“ се основава на всяка една от тези стъпки. То ще ви помогне да балансирате взаимодействието мозък-храносмилателна система-мастни клетки, така че те да работят за вас, а не срещу вас. Ако направите няколко малки промени в начина си на живот, в структурирането на храната, на честотата на ядене, ако намалите гликемичния товар и увеличите фибрите, консумирайки само пълноценна храна, ще промените метаболизма си от глад към ситост, от трупане на килограми към отслабване, от това да се чувствате зле, към това да се чувствате прекрасно.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара