До 65 на сто от цялата смъртност в България се дължи на сърдечно-съдови заболявания. Това каза проф. Иво Петров, медицински директор и началник на Клиника по кардиология и ангиология към болница „Аджибадем Сити клиник“, цитиран от БТА. В сравнение със страните от цяла Европа, в България делът на болестите на циркулацията е много по-голям.

Очаква се до 2030 г. броят на смъртните случаи от сърдечносъдови заболявания да надхвърли 25 млн. годишно в световен мащаб, посочи още проф. Петров.

„Кардиолозите ще настояваме в България да има национална програма за борба със сърдечно-съдовите заболявания, която да е систематична, защото медицинските и здравеопазните нужди акцентират върху тях и обществените средства трябва да бъдат насочвани в тази насока“, добави още лекарят.

Близо половината от страдащите от хипертония не постигат таргетните нива на кръвното си налягане заради неподдържане на терапията или заради резистентна хипертония, обясни проф. Петров. Такива пациенти имат повишен риск от сърдечно-съдови събития. Има методика, чрез която да се нормализира състоянието на болния, но тя не се реимбурсира от НЗОК, посочи още той.

Утре се отбелязва Световният ден на сърцето.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара