Всеки ден в нашия организъм се трупат още и още токсини. Това се случва, тъй като ние сме постоянно заобиколени от тях. Те се съдържат в напитките и храните, а също и в голяма част от продуктите, които употребяваме, както и въздухът, който дишаме.

Има ли как да избягаме от този своеобразен капан? Днес на пазара се предлагат множество продукти с пречистващо действие, много от тях със съмнителна ефикасност, а някои дори изключително вредни сами по себе си.

За щастие, в индийската традиционна медицина са разработени терапии, които са способни да обърнат битката с токсините в наша полза.

В аюрведа токсините се наричат “ама”. Смята се, че те са основни причинители на дисбаланса в човешкия живот и здраве. От тяхното натрупване се стига до своеобразни блокажи в ендокринната система. Те от своя страна водят до възникване на проблеми с телесното тегло, кожни проблеми, нервна нестабилност и много други неприятни състояния.

Оптималният баланс, който е нужен, за да поддържаме здравето си, може да се постигне със стриктна програма в духа на аюрведа. Терапиите обикновено са комплексни и включват двигателна активност, хранителен режим, лечебни масажи и натурални лекове.

При назначаването на дадена аюрведа терапия трябва да се разглежда индивидуално профилът на всеки пациент. За целта се определя неговата така наречена конституция. В индийската медицина така наричаме преобладаващият тип енергия, който влияе на нашата основна природа. Това става с помощта на нещо като тест или интервю, което трябва да преминете заедно с вашия аюрведа терапевт.

Лечението в аюрведа се осланя най-вече върху природните съставки и методи. Това изобщо обаче не означава, че нейното знание се изчерпва до билкови отвари и компреси. Тук е мястото да отбележим, че  още преди хиляди години първите индийски лечители са правили дори хирургически интервенции. Днес аюрведа се изучава като специалност в редица колежи и висши училища в страните от Югоизточна Азия и дори в САЩ.

Древните индийски лекари дори са засягали теми, които на запад дълго са били смятани за табу – като например въпросите на половото и репродуктивно здраве. Те са знаели как да се справят с различните състояния, свързани с тях, с помощта на комплексно лечение.

Аюрведа лечението се основава на холистичния подход, затова и терапията включва двигателна програма. Най-често тя е базирана на основата на йога, която е възникнала паралелно с индийската медицина и по същите географски ширини. Чрез тези практики ние балансираме енергията си, пречистваме се от токсините и успокояваме своята карма.

Някои от индийските лечебни методи са наистина нетрадиционни. Сред тях определено е ароматерапията. Използват се натурални етерични масла, които освен че миришат превъзходно, имат много мощни медицински свойства.

В индийската култура храната сама по себе си е възприемана като лекарство. Смята се, че трябва да обръщаме подобаващо внимание на това какво ядем и също да го съобразяваме с нашата конституция.

Предимството на аюрведа е, че нейните лекарствени и други методи дават странични ефекти доста по-рядко, отколкото средствата от съвременната западна медицина. Тук проблемите идват по-скоро тогава, когато програмата е зле преценена от диагностична гледна точка и когато не са взети предвид възможните усложнения.

Точно по тази причина много хора, страдащи от рак, хормонален дисбаланс, алергия, автуимунни болести, избират да се обърнат за помощ към мъдростта на Древна Индия.

Добре е да потърсим лечение от индийската медицина тогава, когато вече сме получили своите изследвания и диагноза от съответния наблюдаващ лекар. Посъветвайте се с него относно това какво е вашето общо състояние, какво точно заболяване ви тормози и в каква степен е напреднало то. Само така ще можете да сте сигурни, че лекарите и аюрведа лечителите ще могат да определят най-правилната терапия за вас.

Своята аюрведа терапия, разработена специално за вашия профил, можете да намерите на уеб страниците на https://ayurvedasofia.bg/ .

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара