Цветомира Савова вече е позната в бизнес средите не само у нас, но и в чужбина. Тя е ексклузивен представител на Lotte Xylitol за България и целия Балкански полуостров. Амбициозната бизнесдама смята, че да развиваш бизнес в повече от една страна е предизвикателство, което носи емоция, вдъхновение и още повече мотивация. Днес тя се е отдала основно на развитието на продуктите си и налагането на здра­вословната линия сред родните потребители. Чувствена и отдадена на професията си, тя говори пред „Жената днес“ лежерно за живота, за бизнеса, за възходите и разнообразните си­туации, през които преминава.

снимки: Любо Сергеев

коса и грим: Вяра Василева за Makeup Spot Beauty

Г-жо Савова, вие сте ексклузивен представител на Xylitol за България и Балканите. Кое ви привлече в тези продукти и в цялостния бизнес модел, за да се захванете именно с този тип предприемачество?

Възможността да предложа полезен и вкусен заместител на продукти, които са масови и, за съжаление, вредни. Продуктите ни са лидери на пазара в Азия и са произведени в Южна Корея от водещия азиатски конгломерат Lotte Confectionary, чийто представител е моята компания за България и Балканите. Южна Корея се слави с производството на висококачествени продукти – от  технологии и козметика до храни. Известни са и с лоялността и професионализма в бизнес етикета им. Комплексът от всичко това ме мотивира да стартирам бизнеса, който имам в момента.

Разкажете ни малко повече за корпорацията Lotte?

Историята е много интересна и вдъхновяваща. Lotte е семейна корпорация и е основана от корейския бизнесмен Шин Кюк-хо през 1948 година в Токио, Япония, две години след като се дипломира. Компанията се разраства от това да продава дъвки на децата в Япония след войната до водеща мултинационална корпорация. Интересен е и произходът на името Lotte. Той нито е японски, нито корейски, а немски. Основателят Шин Кюк-хо е впечатлен от романа на Гьоте “Мъките на младия Вертер” и кръщава новоучредената си компания на персонажа от романа “Charlotte”(“Шарлот”). Днес Lotte е водеща международна корпорация с годишен приход над 6.6 милиарда долара.

Вие сте доказателство, че и младите бизнесдами могат да се развиват и че възрастта не е пречка за кариерното развитие. Как се постига успеха в днешно време според вас?

Това с възрастта и с пола, за да си успешен, го намирам за отживелица. Имах възможността да израсна в интелигентно семейство, което възпита пример у мен, че успехът се постига с вяра, целеустременост, последователност, образование и високо ниво на професионализъм.

Кои са качествата, които бизнес хората трябва да възпитават в себе си?

На първо място морална и емоционална интелигентност. Аз  съм човек, който се захваща с нещо, в случай че разпозная мисия, близка до мирогледа ми. Когато целта е облечена в мисия, успехът в начинанието е неизбежен. Отричам веруюто, че парите трябва да са самоцел, защото са средство за оцеляване.

Как се отрази пандемията от Covid-19, позитивно или негативно, на вашия бизнес? Как се справяте с кризата?

Не бих казала, че се е отразила позитивно, по-скоро в световен мащаб общият ръст на потребление намалява, но пък се наблюдава рязък скок в тенденциите на търсене на здравословни стоки, което за нас се отразява положително. Радва ме, че хората започват да обръщат внимание какво консумират, за съжаление на цената на пандемичната обстановка, през която минаваме.

Какви са вашите наблюдения относно вкусовете и предпочитанията на българите?

Това, което прави продуктите ни уникални в световен мащаб е, че основното им съдържание е натуралният подсладител кслилитол, извлечен от финландска бреза. Те не съдържат захар, аспартам или друг заместител на захар. Ксилитолът е съставка, която на вкус е еквивалент на захарта, което прави продуктите ни толкова вкусни. Той не повишава кръвната захар, предотвратява появата на кариеси. Продуктовата ни гама от дъвки и бонбони е богата. Основните вкусове са мента, ябълка, череша и алое вера за дъвките, а за бонбоните ни – лимон, мента, праскова и слива. У нас продуктите ни вече са разпознаваеми и продължаваме да набираме все повече почитатели. Скоро ще изненадаме потребителите ни с нови вкусове и модерни опаковки. Засега е изненада. Новите ни продукти пътуват към България.

Вие развивате вашия бизнес и в чужбина повече от успешно. Какъв съвет бихте дали на предприемачите в България, които искат да разширят своята дейност?

Да развиваш бизнес в повече от една страна е предизвикателство, което носи емоция, вдъхновение и още повече мотивация. Да виждаш как представители на различни култури и общества оценяват продуктите и усилията ти, е удоволствие. Така че – смело всички да се показваме като успешни българи във все повече страни.

Каква е Цветомира Савова – позитивна, нежна, властна, строга, креативна, силен лидер…?

Избягвам да давам оценка за себе си. Разчитам на обратната връзка с хората, с които общувам. Всеки, който идва в офиса или дома ми казва, че се чувства като в спа център и да – атмосферата е такава. Обичам да работя в хармония и спокойствие. Любител съм на натуралните аромати на Изтока, както и на българската роза и лавандула, а класическата музика и цветята са навсякъде около мен. Това е средата, която ме вдъхновява.

Как поддържате фигурата си – спорт, здравословно хранене или нещо друго?

Здравословното хранене и спортът за мен са начин на живот. Начинът, по който се чувствам и изглеждам, естествено са следствие на това. Противник съм на лишенията, диетите и ограниченията. Когато в ежедневието присъстват хубава храна, активен спорт и положителна нагласа, за да се чувстваш добре в кожата си, ограниченията и строгите режими стават излишни.

Какви са вашите лични предпочитания и интереси извън работата?

Хобито ми е да изучавам религиите и да изследвам генезиса на света. Книгите, които чета са свързани с хобито ми –  философска литература и метафизика. В библиотеката ми присъства също класическа световна и българска литература и автобиографични книги. Номер едно дестинация за мен е Франция – пример за аристокрация, класа и стил, чийто дух присъства до ден днешен. След това е Италия – „Il Dolce Far Niente“ или „Изкуството да не правиш нищо“. Любима марка – вечната класика Chanel. Като започнем с впечатляващата историята на създателката й и проследим развитието на компанията към днешна дата – от началото на XX век до ден днешен – вечен прогрес, задържане на ниво и класа.

Кои качества у лидерите цените най-много?

Алтруизмът, който рядко се среща сред днешните лидери, самоувереността и решителността.

Какви са професионалните ви планове за следващите няколко години – нови продукти, нови сегменти, нови потребители…?

Планираме нови пазари, както и нови продукти, които партньорите ни от Южна Корея да разработят специално за нас. Планираме и по-сериозно партньорство с денталните клиники. Готвим една изненада до края на годината за феновете на световно известната K-pop група BTS. Разработихме съвместен проект с тях.

Как бихте дефинирали успялата жена и какво представлява успехът за вас?

Успялата жена е тази, която с лекота и ентусиазъм твори и дарява любов. Както обичам да казвам: „Успялата жена живее живота си с капела“. Успехът е двигателят на душата. Всеки постигнат успех е мотив за следваща цел – начинът да живееш живота, а не да минаваш през него.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара