Проф. д-р Иван Костов, д.м.н., е мениджър с изключителен организационен талант и акушер-гинеколог с над 20-годишен опит, с когото всяка авторитетна модерна болница по света би се гордяла. В последните години той умело управлява институцията в женското здраве в България – СБАЛАГ “Майчин дом”, посреща стотици бебета, които поемат първата си глътка въздух и извършва най-високотехнологичните роботизирани операции у нас.

Приоритет за него и екипа му е грижата за жените в различните етапи от живота им.

Затова през април и май в Университетска акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ ще се проведе изключително важна кампания – за ранно откриване на рака на матката, най-разпространеното онкогинекологично заболяване в България. Проф. Костов и колегите му ще извършват безплатни прегледи и консултации, а записванията стартират чрез сайта на болницата www.maichindom.com, на тел. 029172200 или чрез имейл office@maichindom.com.

Срещаме се с проф. Костов малко след поредната му операция с робота Da Vinci и, логично, разговорът ни се завърта около възможностите на съвременната медицина и на виртуозното хирургично изкуство, което връща надеждата на хиляди пациенти.

Проф. Костов, всеки ден в „Майчин дом“ пред очите ви се ражда нов живот. Рутина ли е ежедневието ви или все още нещо ви изненадва?

Работа с хора  – особено с жени и деца, не може да бъде рутина. Медицината също не е рутина, а изкуство и философия.

Мисля, че няма медик, който да не се интересува от новостите в своята област и да не се учи постоянно. Самият аз не правя изключение. В мен има един постоянен, бих казал – детски интерес, да обогатявам професионалните си знания и да научавам нови неща за пациентите си. Това ме кара да работя с удоволствие. А и нашата специалност – акушерството и гинекологията, е много широка, пъстра и необятна.

Как се чувствате в обкръжението на толкова много жени, които разчитат на вашата помощ?

Възхищавам им се! Все пак, благодарение на тях съществува човешкият род. Когато дават живот, жените потенциално рискуват собствения си живот и това е достойно за уважение. Да не да забравяме, че и всеки от нас има майка, а връзката между майката и детето много силна. И аз мога да го потвърдя, независимо че вече не съм дете, а възрастен човек.

Какво показва вашата практика, грижат ли се българките достатъчно за своето здраве?

Като лекар познавам добре българската жена и смятам, че тя е изключително интелигентна и начетена. За нея профилактиката е важна и тя е отговорна към гинекологичното си здраве. Затова през април в „Майчин дом“ започваме една мащабна кампания – безплатни прегледи за рака на матката, който е най-често срещаното онкогинекологично заболяване у нас. В София всяка година случаите са около 700, в страната – близо 2000 и, за съжаление, растат.

Кои жени са най-застрашени от него, какъв е техният профил?

В голямата си част това са жени в менопауза, често с наднормено тегло, диабет и високо кръвно. Най-характерното за рака на матката е, че той е типичен за градския начин на живот.

Защо, какво общо има начинът на живот?

Градският начин на живот е свързан с огромен стрес, обездвижване и съответно, напълняване. Подкожната мастна тъкан произвежда повече естроген, а този хормон променя клетките в лигавицата на матката в злокачествена посока. С напредването на възрастта, особено в менопаузата, теглото се увеличава и затова е препоръчително жените да го контролират, за да намалят риска от това заболяване.

Какви са знаците, че трябва да потърсим специалист? 

Ако сте в менопауза – т.е. яйчниковият ви резерв вече е изчерпан и нямате менструация, но изведнъж прокървите или забележите розово течение, това е знак, че веднага трябва да потърсите гинеколог. Подобно състояние може да е индикация за рак на матката. Ако заболяването се докаже, трябва да се мисли за операция.

Със сигурност не е лесно за една жена да чуе тази диагноза. Колко тежка всъщност е тя?   

За радост, този вид рак се открива относително рано, не напредва бързо и най-често се хваща в стадий, в който може да бъде опериран, а жената – често напълно излекувана. Лично аз смятам, че най-добрата и щадяща хирургия в този случай е роботизираната.

Защо?

Защото е прецизна, бърза, с минимални усложнения и атравматична. При нея коремът на пациентката не се отваря, действа се през миниатюрни разрези. Жените буквално не разбират, че са оперирани. Само ден след интервенцията се чувстват отлично и могат да се приберат вкъщи, при близките си, да се върнат на работа или към обичайното си ежедневие.

При наднормено тегло пък операцията с Da Vinci е златен стандарт. При тези пациентки обикновената лапароскопска операция е много трудна заради масивната коремна стена, която пречи да използваме целя капацитет на инструментите и камерата. Ако не успеем, трябва да пристъпим към отворена операция. А това е високорисково – при жените с висок индекс на телесната маса оперативна рана зараства много трудно. Особеност, която причинява на пациентките тежки страдания, а понякога може да коства и живота им.

Може би нашите читателки не подозират, че когато оперира с помощта на робот, хирургът е далеч от пациента, буквално не го докосва. Бихте ли обяснили как точно се случва операцията?

Хирургът седи в конзола и чрез нея управлява камерата и инструментите, които извършват различни манипулации в тялото на пациента. Специалистът движи камерата в оперативното поле и получава 3D образ на екран с увеличение от 10 до 18 пъти. Междувременно извършва движения с ръцете си, които се предават към машината и тя ги повтаря.

Увеличение до 18 пъти! Т.е. с робота виждате човешката анатомия и заболявания в невероятни детайли…

Да, със собствените си очи ние никога не можем да видим анатомията на пациента така, както ги виждаме чрез робота. Da Vinci усъвършенства зрението на хирурга, но не само – той прецизира и движенията му, и му помага да оперира в най-малки детайли. Де факто, машината усъвършенства човека.

Звучи като научна фантастика…. 

Връзката между хирурга и машината не само съществува, но и е изведена до перфектност. По време на операция ние разчитаме на робота и в един момент се сливаме с него. Невероятно е как човешкият мозък и нервна система интуитивно се сливат с възможностите на машината. Самото усещане е изключително технократско, то част от съвременната медицина, от съвременната цивилизация.

Разбира се, и този тип хирургия изисква непрекъснати тренировки. Трябва постоянно да се обучаваш и да си в час с най-новите версии на робота, за да бъдеш максимално полезен на пациента и да изпитваш удоволствие от добре свършената работа.

Може ли всяка жена, която страда от рак на матката, да бъде оперирана с тази най-модерна технология в „Майчин дом“?  

В „Майчин дом“ здравната каса финансира само около 100-150 робот-асистирани операции годишно, основно в гинекологичната онкология. А ние бихме могли да правим два или три пъти повече подобни интервенции. Надявам се, че и лекарското съсловие, и пациентите разбират колко е важно да се осигури по-широко финансиране за роботизирани операции.

Възможна ли е операция с Da Vinci по време на бременност?

Разбира се. Преди около осем години направих операция на бременна жена в болница „Доверие“, където тогава работех и имах шанс да практикувам робот-асистирана хирургия. Помня добре пациентката – млада жена с изрязана шийка на матката в резултат на раково или предраково състояние. След тази интервенция тя забременява и отново се налага операция, която да компенсира липсата на шийката, която е важна част от женската полова система – „държи“ бебето в матката и по този начин предотвратява преждевременно раждане. В този случай се прави серклаж – казано на достъпен език, матката се стяга с шев като кесия отдолу. Тогава  за първи път в България направихме този специален шев през корема на пациентката чрез робота Da Vinci. За радост, интервенцията беше успешна. По-късно жената роди здраво бебе на термин.

Днес, почти десетилетие след тази интервенция, какви други операции можете да правите с робот? 

В „Майчин дом“ с Da Vinci сме в състояние да извършваме всички операции в гинекологията, но здравната каса поема само част от тях, основно на злокачествени образувания. Но ние бихме могли да използваме робота и при различни доброкачествени тумори, при ендометриоза и дълбока тазова ендометриоза, в урогинекологията. В нашата университетска болница, която е и най-старата акушеро-гинекологична болница в България, в последните години изграждаме основите на роботизираната хирургия, а вече ги и надграждаме. С радост мога да заявя, че по нищо не отстъпваме на най-добрите европейски школи.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара