Хоум офис, който стана повече правило, отколкото изключение; ограничени живи контакти; затворени молове; отменени събития; необичайно много време у дома – това са само част от характеристиките на отминаващата година в условия на пандемия от коронавирус.

Но освен вредно емоционално въздействие, този променен начин на живот влияе директно и на здравето. Добрата новина е, че има лесни стъпки, с които да с погрижим за себе си дори вкъщи, да се тонизираме и да се наслаждаваме максимално както на празниците, така и на всеки един ден до връщането към стария начин на живот.

Движението и емоциите вървят ръка за ръка, а ако внедрим спорта достатъчно добре в ежедневието, ще имаме по-добро самочувствие, енергия и имунитет, съветва Иван Василев, основател на програмата FunctionalBodies.

За него спортът е не само професионална сфера от над 10 години, но причина да се срещне с Еми, която също е част от екипа му. “Силни сме в това да видим слабите звена на човека“, добавя той. Част от тях са храна, възстановяване, сън, дишане, стречинг. Но най-силната заявка за техния успех е, че те като семейство с двете си деца са превърнали спорта не само в начин на живот, но и в забавление.

Освен индивидуалните програми, които изготвят за всеки клиент, Иван и Еми предлагат и няколко универсални метода, които всеки може да прилага у дома за тонус, настроение и засилване на имунитета.

На първо място са контрастните душове.

Те стимулират много добре имунната система и метаболизма. Специалистите акцентират, че когато сме обездвижени, метаболизмът ни спада драстично. В този случай е нужно да ядем малко храна, но има риск да не набавим всичко необходимо на организма и това е порочен кръг, който може да избегнем с тази практика.

Хубаво е да започнем с формулата 20/10 – 20 секунди студен душ, 10 – топъл и така за 3 минути. С времето трябва да достигнем 2 минути хладен или студен душ. Това мигновено подобрява настроението.

На второ място е техника, в която може да включим и децата – скачане на батут. Варианти за подобен уред има много на пазара. Той помага за раздвижване на лимфата, която “чисти тялото”, както и за заздравяване на мускулите. Освен това е и забавно. Ако нямаме батут – може да заменим с разнообразни подскоци.

А специално за жените – ако имат повече време у дома, нека се фокусират върху няколко лесни процедури за здраве и красота, съветва Еми. Едната е

“сухо четкане”

Прилага се след душ на суха кожа се използва по-твърда четка от естествен косъм. Чрез масажирането с нея насочваме лимфата към правилните места, в които да се оттече. Може да се прилага и на лицето. Освен това той премахва и горния слой на кожата и помага на долния да се ”храни” по-добре, стимулира и производството на колаген. Друг вариант е студения масаж – с бучки лед с въртеливи движения по лицето, което има подмладяващ ефект.

Най-важно е да включим

движението в ежедневието

Когато водим разговор, например, да имаме навик да се разхождаме в стаята, а не да седим. Стълбите са друг страхотен вариант за кардио – изкачването им вдига пулса. Що се отнася до разходката до хладилника – Иван съветва всеки път преди да го отворим да правим между 20 и 50 клека – рецепта, която със сигурност ще ни предпази от преяждане.

Това са малки стъпки, към които може да достигнем голяма цел – здраве, красота и добро настроение.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара