Доц. Весела Райкова е дерматолог в столичната естетична клиника Amber Beauty Club. Има над 10 години клинична практика по дерматология и близо 20 – по микробиология. От почти толкова преподава в Медицинския университет в София – доцент е към Катедра „Медицинска микробиология“ и завежда лаборатория по полово предавани болести.

форограф Лора Славова, гардероб Max Mara

Омъжена е за преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия, родители са на 14-годишен син и 10-годишна дъщеря. Професионалните си успехи в науката и практиката двамата дължат на взаимната си подкрепа, доброто планиране и положителната енергия, казва доц. Райкова. И добавя: „Винаги съм влагала усилия, време и сърце в това, което правя. А когато е и с усмивка, това много помага всичко да се случва по най-добрия начин“.

Дерматологията и микробиологията са две тясно свързани медицински специалности и лекарят, който ги владее, има голямо предимство. Микробиологията помага на дерматолога да установи причинителя на заболяването на кожата и да подбере най-добрата терапия за конкретния пациент. Доц. Весела Райкова е убедена, че дерматолозите трябва да възприемат кожата като една деликатна екосистема от микроорганизми, които са ключов фактор за нейното здраве и локален имунитет, предпазвайки я от болестотворни агенти.

Познаването, обгрижването и поддържането на баланса на кожния ни микробиом не е загуба на време, а благо за настоящето и инвестиция в бъдещето. И тъй като кожата ни дава външен израз на всичко, което се случва в тялото, само когато този микробиом е в хармония, са налице здраве, сияйно излъчване и красота.

Доц. Райкова е привърженик на идеята, че дори и да се опитваме механично и химично да въздействаме отвън, докато не се променят процесите вътре в нас, включително моделите на мислене, на възприятие и на реакция – то и най-съвършената и точна терапия няма да е напълно ефективна.

Въпреки солидния си научен опит в класическата медицина, доц. Райкова е отворена за алтернативните подходи на лечение и мисли, че може да се намери мост между различните идеи и терапии – в помощ на човека и неговото здраве.

Доц. Райкова, коя е най-голямата тайна на красотата?

За да изглежда едно лице красиво и едно тяло щастливо, те трябва да получават обич. Важно е да получаваме и да даваме любов, защото тя съживява множество метаболитни процеси, въздейства върху правилните клетки, така че имунната система да реагира позитивно.

Любовта е онова чудо, което може да накара тялото да започне да функционира хармонично и да се възстановява. Любовта може да заздрави и хармонизира връзката нервна-ендокринна-имунна система, така че те да изпращат позитивни сигнали, които да оздравеят кожата, както и тялото като цяло.

Категорична съм, че положителното мислене и енергия, обичта и раздаването й са важни условия, за да бъдем здрави и да изглеждаме красиви.

Живеем в безпрецедентна ситуация на пандемия от коронавирус, която ни затвори и в голяма степен животът ни протича онлайн. По какъв начин ситуацията влияе на естетиката и дерматологията като посока на развитие? Промениха ли се нагласите на жените?

На всички нас ни се удаде възможност по-дълго от нормалното време да стоим пред екраните на различни електронни устройства, които ни накараха да се вгледаме по-детайлно в лицата си и да открием неща, които не харесваме. Зуум ефектът направи това, че хората като че ли осъзнаха,  че трябва да полагат повече усилия да изглеждат привлекателни. А това даде ход на различни по вид терапии, които в момента са номер едно в естетиката – приложение на ботулинов токсин и филъри, корекции на белези и несъвършенства в областта на лицето, пилинги. От друга страна, носенето на маски, които прикриват значителна част от лицето, още повече стимулира хората да избират такива процедури.

С голям акцент са терапиите за освежаване на зоната около очите, които останаха единствените незакрити от маските на лицата ни.

Друга насока на развитието на естетичната медицина, благодарение на настоящата ситуация, е дигитализацията в света на красотата. Тя вече е факт – като се започне от постоянните постове в една или друга интернет локация за това как изглежда човек преди или след дадена процедура и стигнем до онова, което стартира, но вероятно ще стане рутина – онлайн консултирането за извършване на определена процедура. Все по-широко ще се използват цифровите технологии, ще се надградят наличните дигитални платформи, което ще осигури на клиента възможност да намери точно онова, което търси.

Обратим ли е процесът на стареене?

Необратим е. Причината е, че когато възникват негативни промени на молекулно ниво, ние не усещаме или не си даваме сметка за това. Имунната ни система има потенциала да открива и възстановява някои от промените, но когато измененията са множествени, тя не може да се справи.

В помощ на нашата имунната система може да бъде начинът ни на живот и разбирането за това какво и как правим. Не можем да очакваме, че имунната ни система ще функционира перфектно, ако самите ние сме негативни. Трябва да носим в себе си положителното. Научно доказано е, че е налична взаимовръзка между ендокринната, имунната и нервната системи.

Вие сте микробиолог и дерматолог. Смятате ли, че кожният микробиом може да бъде причинител на остаряването?

Знае се, че в тялото ни има много повече микроби, отколкото са клетките на собствения ни организъм. Тези микроорганизми изпълняват множество роли – подпомагат усвояването на хранителни вещества, синтезират други, стимулират имунитета, дори е установено, че могат да балансират психичното здраве. Има едно интересно изследване, проведенo върху местни племена от Амазонка, което установява, че при тях няма случаи на сериозни кожни заболявания. Изследователите предполагат, че причина за това е по-голямото разнообразие на микрофлората на кожата им, което е предпоставка и за по-добрия й имунитет. Някои лъчения, атмосферни въздействия и химични елементи могат да имат неблагоприятни ефекти върху кожния микробиом и да намалят видовото му разнообразие. Ако укрепим кожната повърхност и подобрим естествената й защита чрез хидратация, ако възстановим здравословния й pH баланс, както и ако намалим факторите, които предизвикват реактивност, кожата ни ще е по-здрава.

С течение на времето микроорганизмите в тялото ни – заедно с всички фактори на околната среда – водят до  качествени промени в генома на нашите тъкани и клетки. А една от причините да остаряваме е именно видоизмененият геном.

Да се научим да живеем в хармония с нашия микробиом е важен компонент за поддържане на здравето, в частност на здравата ни кожа. Когато микробиомът на кожата е в дисбаланс, това предизвиква по-бързото й остаряване или води след себе си до развитието на състояния като инфекции, розацея, акне и други.

Как ви помага в практиката на дерматолог научната експертиза в микробиологията?

Като микробиолог за мен е важно при налично инфекциозно заболяване не просто да изпиша препарат, а да открия  конкретния причинител и, вече познавайки го, да подбера подходящото лечение. За съжаление, голяма част от медиците изписват антибиотици на сляпо, без да се замислят за евентуалните последствия – както за болния, така и за обществото.

А антибиотичната резистентност или невъзможността да се справим с причинителите на бактериалните инфекции вече е реален световен проблем. Така че, ако бъдем по-прецизни в работата си, ако се грижим не за конкретен орган или система, а за целостта на нашето тяло, ще постигаме далеч подобри резултати.

Напоследък се заговори за т.нар. „чиста красота“, какво означава това?

Концепцията за чистата красота олицетворява онези процедури, които използват безопасни и нетоксични продукти и технологии. Всички съставки в козметиката трябва да са натурални и максимално близки като състав до молекулите, налични в нашето тяло. И едновременно с това да бъдат етично произведени, обработени, навременно и адекватно използвани. Също и да бъдат прозрачни процесът и технологията им на производство.

Вярвам, че естетичните марки, включително и клиниките, които поставят на преден план чистата красота и прозрачност в своите политики, ще бъдат по-добре пазарно позиционирани, ще задържат своите лоялни клиенти и ще продължат да бъдат водещи и проспериращи.

Какви ще са водещите тенденции в подходите към красотата?

Все повече се налагат лазерните процедури за възстановяване качеството на кожата и нейната цялост, излъчване, еластичност. Друга тенденция е използването на филъри на правилните места в правилните количества. Не на последно място е и желанието на мъжете да обръщат внимание на това как изглаждат и как могат да съхранят добрия си вид.

Водещият подход ще бъде интелигентността в грижата за кожата или т.н. skintelligence – подходът за добре обмислено, природосъобразно, научно доказано и правилно приложено въздействие върху кожата, което гарантира ефективност и дълготрайност.

Хората живеят на бързи обороти, нямат време за губене в поредица от процедури, които се прилагат масово и водят до загубата на идентичност, вместо да стимулират индивидуалността.

Друг интересен подход е structegrity – подходът да въздействаме едновременно на всички тъкани от повърхността до дълбочина в дадената зона на лицето или тялото според нейните нужди за постигане на единство и хармония.

Кожата, мастните депа, сухожилията, мускулите са структури, които не бива да разглеждаме поотделно. Те са едно цяло – за да може лицето да излъчва здраве и красота, трябва да се работи за структурната им и функционална цялост. Това е разковничето за красивата визия, подчинена и на личностните характеристика.

Ето защо, когато клиент поиска да му бъде направена конкретна корекция, например на назолабиални гънки, трябва да му бъде обяснено на разбираем и достъпен език как директният подход върху тях не винаги е най-успешният.

Когато говорим за филъри, не са ли вече ретро големите обеми на лицата, не състарява ли всъщност обемът?

Все по-малко хора предпочитат натрупване на големи количества хиалуронова киселина в дадена зона. Промени се и разбирането на лекарите за това как и къде трябва да се поставят филърите. Ако преди се третираше една конкретна зона – например слъзна падина или скула, в момента тенденцията е да се прецени цялото лице с всички специфики и да се предприеме такова въздействие, което максимално да хармонизира структурата на тъканите, да подпомогне тяхната функционалност и да осигури един по-свеж вид.

Друга тенденция в естетиката е поставянето на филъри и ботокс по такъв начин, че изражението на човек в спокойно състояние и при емоция (т.е. при движение – по време на усмивка, на целувка, на тъга и т.н.) да запази максимално своята естественост. Стремежът е да направим хиалуроновото запълване по най-подходящия начин, така че намесата да не изглежда нетипична. Да придадем на лицето освежаване, спокойно и позитивно излъчване, което да добави и по-добро самочувствие.

Ето тук идват на ход и се преплитат двете линии на работа – skintelligence и structegrity.

До каква степен и за какъв период от време можем да стимулираме производството на колагена в кожата?

Прилагайки директно колаген, или давайки под формата на мезотерапия структурни блокчета за синтеза му или за този на еластина, се постига добър стимул за обновяване на кожата. Този подход не може да бъде с ефекта на  производството на колаген от една 20-годишна тъкан, но категорично е по-добър от неправенето на нищо.

Важно е по време на терапията да се съблюдават хранителен режим, режим на сън и физическа активност. И ако има подход, използван извън класическата медицина, нека да бъде приложен.

Трябва ли да има мярка при поставянето на ботокс?

Дозата прави отровата и лекарството, същото е и с невротоксина. Има случаи, в които ботулиновият токсин се прилага не просто за подмладяване, а за чиста терапия. Например – при пациентите с детска церебрална парализа или при тези с мигренозни пристъпи, а защо не и при онези, които са с прекомерно изпотяване. Ботулиновият токсин се прилага и за въздействие върху мимически те бръчки.

Категорично твърдя, че когато се инжектира, трябва да се спазват правила – едно от тях е след като премине ефектът от ботокса, задължително да има период, в който мускулите отново да се раздвижат активно, да си припомнят как са функционирали и едва тога ва, при желание, да се постави нова доза. Това се налага, защото ако поставим невротоксин непосредствено след отминаване действието на предишния блокираните доскоро мускули ще продължат да бъдат блокирани и рано или късно те ще се отпуснат. За да е възможно да ползваме дълги години добрия ефект на ботулиновия токсин и да се заличават мимическите бръчки, трябва да даваме почивка на структурите.

За едно младо лице се препоръчва невротоксин в дадена зона – не по-често от два пъти в годината. При по-възрастните лица терапиите могат да бъдат до три пъти годишно.

Може ли акнето да се излекува напълно?

С търпение акнето може да се пребори. При консултация за акне винаги давам разяснение кои са възможните причини за неговото възникване и съответно методите за борба с него. Пациентът трябва да знае, че не винаги може да се постигне ефект и ако една методика не сработи, да е информиран за това какви са следващите възможни варианти.

В терапията залагам и на съдействието от страна на колеги ендокринолози, диетолози и акушер-гинеколози. Причината е, че акнето не е кожно състояние, а е заболяване на тялото. Кожна е изявата, но проблемите са и от друго естество. Ето защо е от значение да се проведат кръвни и хормонални изследвания, да се предприеме хранителен режим, режим на обгрижване на кожата.

Ще изместим ли според вас границите на старостта и живота?

Реално генетично е зададено на нашите клетки да живеят много по-дълго време, отколкото функционираме. Факторите, които ни пречат да го правим са много – от околната среда и от нашата вътрешна среда. Преди години средната продължителност на живота е била много ниска, в момента ние я увеличихме. Убедена съм, че можем да я увеличим още повече, а когато това се случи – ще имаме изисквания да изглеждаме добре за по-дълго време, това е естествено.

Дълголетието, освен с помощта на науката, трябва да дойде и с помощта на промяната – и в околната среда, и вътре в нас самите.

www.amberbeautyclub.com

Facebook Twitter Google+

0 Коментара