Учените са установили, че при 13% от заболяванията се наблюдава недостиг на магнезий. Магнезият има многобройни „отговорности” и липсата му може да доведе до редица неразположения.

gi-magnesiumА често въобще не можем да си го набавим с храната – ако се храним небалансирано или пазим диети за отслабване. Тялото ни има по-голяма нужда от магнезий, докато расте, при бременност, по време на кърмене, както и при по-големи физически и психически натоварвания. Също така и ако пушим и обичаме да пийваме по-често алкохол.

Липсата на магнезий води до неприятни и болезнени мускулни схващания и крампи. Препоръчителен e за активно спортуващи и хора, занимаващи се с тежка физическа работа, при които има значителна загуба на магнезий с потта.

Магнезият е особено  важен за правилното функциониране на сърдечносъдовата система – подпомага функцията на сърцето, поддържа нормалния сърдечен ритъм и намалява вероятността от аритмии. Едновременно с това той действа съдоразширяващо и спомага за понижаване на артериалното кръвно налягане.

По-новите изследвания показват, че не бива да се пренебрегва връзката между липсата на магнезий и появата на ангина пекторис и остър инфаркт на миокарда.

Магнезият помага и за равновесието на нервната система, като подпомага организма при стрес и нервно напрежение. Осигурява нормалната нервно-мускулна проводимост и е в основата на енергийния обмен. Затова, при недостиг на магнезий човек се уморява бързо, става раздразнителен, нарушава се сънят. При хора, подложени на стрес, недостигът на магнезий се наблюдава много често.

Магнезият има свойството да регулира силата на реакцията на организма на дадена агресия: студ, кавга, внезапен силен шум и т.н.. Колкото по-дълбока е липсата на магнезий, толкова индивидът става по-чувствителен, нервен и притеснен. Той прекалено силно реагира на външните събития, а това е свързано с още по-голяма нужда от магнезий.

Приемайте го под формата на хранителни добавки или се погрижете да се храните с подходящи храни. Ето и някои храни с високо съдържание на магнезий:

magnesium-rich-foods

Оризови трици. Само на 100 грама здравословни храни, можете да намерите 781 мг магнезий – почти двойно повече от препоръчителния дневен прием .

Кориандър, градински чай и босилек. Те не само снабдяват организма с много микроелементи и минерали, но са и много богати на магнезий. В една супена лъжиза се съдържат 690 мг.

Черен шоколад. Имате ли нужда от причина да се поглезите с него? Черният шоколад (какаото) е богат на антиоксиданти и много магнезий. 100 грама съдържат около 230 мг магнезий .

Тъмнозелени листни зеленчуци, спанак, цвекло. В една шаша варен спанак се съдържат 157 мг магнезий.

Кафяв ориз, киноа, ечемик, овес. Купа варен кафяв ориз например съдържа около 86 мг .

Боб и леща.

Авокадо. Освен, че е богето на полезни мазнини, авокадото е и чудесен източник на магнезий. В едно средно голямо авокадо се съдържат 60 мг.

Млечни продукти. Най-вече кисело мляко и сирене.

Небелени сурови ядки – бадеми, лешници, орехи, фъстъци.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара