Плодовете, освен вкусно, могат да са и много полезни. Те често се използват в народната медицина.

Вишна

В медицината се използват дръжките на плодовете. При сушенето трябва да се запази зелената им окраска.
Отвара от дръжките се прилага против пясък в бъбреците. Приготвена с прясно мляко, отварата лекува кашлица.

 

Дюля

Като лекарство се употребяват листата, плодовете и семената. Семената се вадят от семенната кутия, която също се реже и изсушава. Отвара от семената е лечебна при кашлица и хрема. Плодът „затяга“ венците и зъбите. Мъхестата кора на плода се използва като кръвоспиращо средство при рани. Сокът на дюлята тонизира храносмилането. Чай от листата на дюлята намалява повишеното кръвно налягане.

Лоза

Гроздето е не само диетична, лесно усвоима и витаминозна храна. То е лекарство при болести на бъбреците, на жлъчката и др. От листата на лозата се приготвя отвара, която се употребява при диарии. За същата цел се употребява и сок от зелено грозде. Сокът от зелено грозде е полезен при затлъстяване. В народната медицина отвара от листата се препоръчва при възпаление на очите (конюнктивит). При възпалени очи са лековити и „сълзите“ на лозата, които се събират при резитбата на асмите.

Ябълка

„Една ябълка на ден държи лекаря далеч“ – казват англичаните. Плодът на ябълката освен като богат източник на витамини действа лечебно особено против стомашно-чревни смущения, ви-соко кръвно налягане, излишни тлъстини. Кората на дървото се е употребявала за лекуване на диабет.

Мушмула

В медицината се използват листата (отвара) и плодовете при диария, дизентерия и при болести на гърлото.

Нар

Нарът се отглежда в южните райони у нас. Като лекарство се употребяват цветовете и корите на плода, стъблото, клоните и корените. Нарът е лечебен при диария, ангина, кръвохрачене, при глисти и тения. Трябва да се взема по предписание на лекар фитотерапевт.

Ягода

Листата се използват главно против болести на пикочните органи – пясък в бъбреците и пикочния мехур, и против болести на черния дроб. Плодът – като източник на витамини. Ягодата е полезна против анемия при децата.

Орех

Орехът намира доста голямо приложение в народната медицина. Листата и обвивката на още зеления плод са средство „за пречистване на кръвта“, против диария и болести на стомаха, болки в червата, циреи, хемороиди и др. Ореховите листа се използват като отвара за бани на рахитични деца.

Къпина

Употребяват се младите, още не напълно развити листа. Отвара от листата на къпината е била препоръчвана против диария, кръвохрачене, диабет и др.

Малина

В народната медицина се използват и листата, и плодовете против диария, простуда, хрема и др. Сироп от плода на малината понижава повишената температура.

Черна боровинка

Народните лечители са прилагали плодовете и листата срещу захарна болест, бронхит, стомашно-чревни разстройства.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара