„Кралиците на Африка“ от испанската журналистка и писателка Кристина Морато представя завладяващите истории на единайсет вдъхновяващи жени, които първи пътуват до горещия континент. Съпруги на известни изследователи, непокорни мисионерки, испанки, тръгнали на почивка, ексцентрични аристократки, елитни ловци и филмови звезди, но най-вече забележителни личности, тези дами поразяват със своята смелост и непреклонен дух.

Кристина Морато, позната у нас със заглавията „Непокорните диви“, „Прокълнатите кралици“ и „Дамите от Ориента“, пътува до Африка за първи път през 1983 година. Оттогава е посетила няколко държави на континента, привлечена от хората и красивата природа. Точно като нея множество изследователи и пътешественици са били изкушени от Африка в средата на XIX век. Но те се отправят към континента, когато вътрешността му все още е била загадка, а да го обиколиш, било равнозначно на почти сигурна смърт.

В свят на фанатични мисионери

и романтични откриватели, които искали да цивилизоват „диваците“, се появили шепа корави жени, готови да изслушат и разберат местните хора. Сами, без някой да ги пази, водени от вярата, любопитството или желанието за приключение, те прониквали в неизследвани земи, където местните никога не били виждали бяла жена.

Част от тези дами са мисионерката Мери Слесър; Хуана Мария де лос Долорес де Леон – съпруга на английския офицер Хари Смит; холандката Александрина Тине, наричана кралицата на Бели Нил; неукротимата викторианка Мери Кингсли; Флорънс Бейкър, изпитала унижението да бъде продадена в робство; повелителката на небесната шир Берил Маркам; филмовата легенда Оса Джонсън и др.

Насред джунглата

те се обличали в официални дрехи за вечеря и пиели следобедния си чай в порцеланови чаши. Също така знаели как да яздят, да ловуват с лък, да стрелят с пушка, успявали да организират експедиции със стотици носачи и да си създадат дом в най-неблагоприятните региони.

Тези истински героини имали по-модерно мислене, били по-смели и настроени за приключения, отколкото и най-добрите актриси от приключенски филми на нашето съвремие. Историите на живота им съдържат всички съставки на доброто кино, които ни карат да мечтаем и треперим – любов, риск и екзотични пейзажи. Само че в този случай те самите са авторки на сценария на филмите си, в които със смирение разказват за самота, страх и отхвърлена любов, а разказите им невинаги завършват щастливо.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара