Цветовете на  шипката се употребяват като чай при кръвотечение, диария, спазми в стомаха. Листата имат подобно действие. Най-много се употребява плода, който се бере в края на август и септември. Изсушаването му става при 80-100° температура, а при домашна обстановка на сенчесто и проветриво място. При бавно изсушаване се губи голяма част от витамин С. 100 грама шипки съдържат от 100-400 мг витамин С, витамин А (каротин), витамин К, витамин В2, плодови киселини, захари и др. Те са 3-4 пъти по-богати на витамин С от пиперките и 12 пъти от лимона. Използват се против възпаление, пясък и камъни в бъбреците, мехура, жлъчката и болести на черния дроб. Употребени като чай добре действат против коклюш, мъчно уриниране, чревен катар, засилват защитната сила на организма, действат благотворно върху сърцето, а също така при главоболие, албуминурия и диабет.

През зимата и началото на пролетта храната обеднява откъм витамин С. За да се набави той в организма, за предпочитане е да се приемат хранителни продукти, които съдържат повече витамин С. Най-богат продукт на витамин С у нас през зимата, са изсушените шипки – люспи или брашно.

Шипките се използват и за приготовление на тъй нареченото „шипково вино“. Най-икономична е следната рецента: 1/2 кг изсушени шипки, леко счукани и измити, се поставят в стъклен съд с 1/2 кг захар и 4 литра студена вода. Оставят се на топло (зимно време до печката) в продължение на 5-6 дни. След появяване на лека ферментация питието е готово. Плодовете се прецеждат (обикновено през марля) заливат се с ново количество вода и захар до второ и най-много до трето извлечение.

За по-добър цвят на шипковото вино

се поставя 1-2 супени лъжици изсушени боровинки или къпини, а за аромат – горната жълта част от кората на лимон или портокал.

Прецедено шипковото вино се налива в бутилки, които се затварят добре. Вследствие продължаващата ферментация, след десетина дни, то става силно газирано. Когато престои повече получава се ароматичен шипков оцет.

Шипковото вино е добро разхладително

и приятно питие за деца и възрастни. Алкохолното му съдържание е незначително, подобно на алкохолното съдържание на бозата. Особено е полезно през зимата, когато липсват пресни плодове и зеленчуци.

Шипковото питие може да се при-готви и с вино. 1/2 кг счукани шипки и 1/2 кг захар се заливат с 3 литра бяло вино и се оставят да престоят така 8 дни. Прецежда се и пие по една чашка преди ядене.

В открит здрав алуминиев или емайлиран съд се поставя 300 г вода (1 и половина водни чаши) и се оставя да ври 5 минути. Поставят 10 г (1 супена лъжица) шипкови люспи, съдът се захлупва и варенето продължава 30 минути. Прецежда се през марля – получава се отвара с червено-кафяв цвят, приятен дъх и вкус. Пие се подсладена със захар вместо чай или вода. Такава шипкова отвара съдържа повече от 90% витамин С и към 54% хранителни вещества. Повторното варене на шипките с цел да се получи отвара не е за препоръчване. Тя е съвсем бедна на хранителни вещества, соли и витамин С.

Плодът на шипката може да се използва още като чай, като шипково брашно или шипков мармалад.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара