Последните изследвания показват, че канелата може да направи нещо повече от това да придаде вкус на храната. Канелата подобрява здравето на мозъка и възстановяването му.

Неотдавнашен преглед на проучвания, публикуван в Nutritional Neuroscience, показва, че консумацията на канела може да подобри мозъчната функция. Експертите съветват да добавяте около една чаена лъжичка от една от най-разпространените подправки в света към ежедневната си диета.

Учените твърдят, че канелата има положителен ефект върху кръвното налягане и здравето на сърцето. Например в едно проучване се отбелязва, че малко по-малко от една чаена лъжичка канела дневно може да понижи нивата на триглицеридите и холестерола и да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар.

Сега нови изследвания показват, че канелата може да има ползи и за мозъка. Преглед на 40 проучвания (включващи комбинация от лабораторни и клинични изследвания), публикуван в Nutritional Neuroscience, установи, че канелата може значително да подобри когнитивните функции, включително паметта и ученето.

Причината за тези ползи за мозъка е, че

канелата съдържа уникални компоненти като канелен алдехид, евгенол, катехин и сирингова киселина, а заедно те осигуряват противовъзпалителни и антиоксидантни реакции, които намаляват възпалението в цялото тяло, включително в мозъка. Това може да повлияе не само на паметта, но и на настроението.

В едно проучване тийнейджъри, които дъвчат дъвка с канела в продължение на 40 дни, отбелязват, че освен подобрената памет, при тях намалява и тревожността. Особеността на канелата е, че резултатите не зависят от дозата. Това означава, че както ниските, така и високите дози в разгледаните проучвания са имали положителен ефект.

„Канелата може да се използва като хранителна добавка за спортисти поради антиоксидантните и противовъзпалителните си свойства, които могат да намалят мускулните болки и да ускорят времето за възстановяване“, казва диетологът Джулия Денисън, която специализира в областта на спортното хранене.

Тя съветва да се консумира от ½ до 1 чаена лъжичка канела дневно.

Диетологът също така подчертава, че канелата може да се добавя към различни ястия и храни, като например да поръсите подправката върху овесени ядки, фъстъчено масло, кисело мляко, нарязани ябълки, тост, зърнени храни или дори люти чушки или яхнии.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара