Приключенският център в Белоградчик предлага нова игра сред скалите на града в чест на основателя на „Тесла“ (Tesla)  Илон Мъск. Това разказа пред БТА Евтим Стефанов, основател на Adventure Center Белоградчик.

Вдъхновени от желанието на Мъск да посети Белоградчик, авторите на играта от местния приключенски център са готови да съберат средства за самолетен билет на Мъск, за да дойде в града.

На площ от близо 100 декара сред уникалните скални образувания на Белоградчик, датиращи от преди повече от 220 млн. години, играчите могат да се включат в „Портал за извънгалактически пътувания“. Порталът разкрива света на червените туркулаци, чието име е вдъхновено от местното население турлаци и легендарните за региона върколаци.

Целта на играчите е да на намерят меча на галактическия пътешественик, обхождайки скалите, и да се възкачат на престола на червените туркулаци. Играта е подходяща за посетителски групи, които имат повече от час и половина, за да се разходят по интересен начин сред скалите.

Приключенският център в града предлага още полети с балон, панорамни издигания с балон, разходка с електрически велосипеди, комбинирани приключения като вино и колело, двойна езда, разходки с драконови лодки в Рабишкото езеро, както и с моторна лодка на Дунава.

Центърът е партньор по проект „Колело и Вино“, финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество на ЕС Interreg IPA CBS, изпълняван съвместно от партньорски организации в България и Сърбия.

Целта на проекта е развитието на велосипеден и винен туризъм. В рамките на този проект са разработени три винени маршрута, а гостите на Белоградчик могат да се насладят, освен на велотуризма, и на повече oт десет  винарски изби от Северозападния район на България и други 18 в Сърбия.  Трите маршрута, които предлагат дегустация на вино са: Дунавският винен път, Тимочки винен път и маршрутът „Спа и Вино“.

Участието на местните изби цели популяризирането най-вече на сортове вина, характерни за региона. Такъв сорт е родната гъмза. За нея разказва Александър Миков, технолог на винарска изба „Видинска гъмза“.

Малката семейна винарна се справя с конкуренцията с цената на много труд, любов и всеотдайност. Мотото на технолога е, че всичко трябва да се прави с любов.  Избата разполага с около 300 декара лозя, като най-характерна е чистата новоселска гъмза.

Всички колеги имат нейни клонове, ние имаме от чистата новоселска гъмза, разказва технологът Александър Миков.

Гъмзата е за червени вина и розе, обясни той. По думите му това, което отличава винарната, е фактът, че са малка и бутикова изба, която работи с чиста новоселска гъмза. Ние имаме честта да работим с най-старата гъмза, добави Миков.

Сред другите сортове грозде, характерни за Северозападния регион, той открои памид и мускат отонел.

Според Миков вкусът на българина се променя постоянно предвид различните тенденции, идващи от Европа. Хората все повече започват да разбират от вино и да осъзнават, че виното не трябва да е евтино, казва той.

По думите на Миков повечето от технолозите в региона в момента разработват най-вече местни сортове – гъмза, рубин. Това е добре за изби като нашата, смята Миков.

Избата „Видинска гъмза“ се конкурира с „Бонония Естейт“, „Боровица“, „Ново село“, „Магурата“. Малкият семеен бизнес за Миков започва през 2007 г., а местният сорт, на който разчита младият технолог, е оцелял въпреки ексориозата, която е причината за изкореняването на големи площи лозови масиви преди 40 години, разказва Миков.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара