Хормоните (тайните властелини на съдбата ни), са наричани още от най-ранните им изследователи с гръцката дума, означаваща „движа, подбуждам“.

На науката са известни повече от сто хормона, открити в резултат на приблизително век и половина изследвания. Ще разгледаме само най-важните, които действително до голяма степен предопределят нашето здраве, поведението ни, настроението и външния ни вид.

На първо място ще поговорим за стероидните хормони, които се произвеждат от човешките полови жлези: тестостерон, естроген и прогестерон.

Думата тестостерон идва от няколко латински думи, главната от които е testiculus – мъжки тестис. Още от отбиването на хормона през 1935 година се счита, че той е чисто мъжки. Само че не е така – и женският организъм също произвежда тестостерон, както и мъжкият произвежда естроген и прогестерон. Биохакерите изобщо са на особено мнение по отношение на тестостерона. Но за да има човек свое мнение, не трябва да следва сляпо общественото, сякаш е вързан за него с каишка.

Защо обаче да се обявява против стандартите?

За да промени тези стандарти! Само че за тази цел човек трябва да има достатъчно количество тестостерон, и то в отлично състояние.

Всички ние имаме и андрогени, и естрогени и прогестини (гесгогени). Но когато „ви се прииска да си поискате“, тогава става дума точно за тестостерон.

И така: тестостеронът, това са много неща.

Либидо. Здравословното полово влечение означава сексуални мисли през целия ден. Моля да не се бърка с ерекцията и директното желание. Знаете ли, понякога казвам, че в случая не става дума единствено за полово влечение, а и за либидо за цял живот. Затова…

Амбиции, целеустременост, желание да продължим напред, да живеем и да дишаме с пълни гърди, да растем и да се развиваме – това разбирам под либидо за цял живот. Ако вие или вашата половинка предпочитате дивана и купа пуканки пред вас вместо да сте в спортната зала или на разходка, без да похапвате нищичко, то това си е ваш личен избор, но в такъв случай имате проблеми с него, с тестостерона.

Добра, здрава и развита мускулна маса. Опитвате се да натрупате мускули, но не успявате? Трупате само сланина вместо мускули? Значи имате проблеми с изграждащите хормони и разбира се, с тестостерона, тъй като той има мощно анаболно действие.

Бързи реакции и бърза мисъл, включително и когато сте зад волана. Обърнете внимание, че точно затова мъжете

шофират по-добре, макар че в крайна сметка това не доказан факт. Може би са малко по-смели…

И накрая – добро настроение и положително мислене, устойчивост на стрес и увереност в собствените сили.

А какво става с онези, които са с нисък тестостерон?

Развиват саркопения – дефицит на мускулна маса. Либидото намалява, включително и либидото за цял живот.

Настъпва апатия, реакциите стават забавени.

Хронична умора.

Депресия.

И шкембе! Тъй наречената вътрешна мазнина. Да, биреното коремче е тясно свързано с хормоналния дисбаланс.

При мъжете – и гинекомастия.

При жените – нарушение на овулацията и остеопороза.

Вие знаете ли какво е нивото на вашия тестостерон?

Аз знам своето. Периодично то достига дори цифрата 6. Шест! Представяте ли си?

При това нито тялото ми е прекалено окосмено, нито гласът ми е станал дрезгав, а либидото ми е високо. Наистина, понякога се случва да сложа някого на мястото му или да го пратя на майната му, но не се обиждайте. За всичко това е виновен тестостеронът, не аз. Самата аз съм добра, истински ангел с пухкави крилца, а и никакви косми не се виждат. Управляват ни хормоните, не ние –тях. Но да се върнем на тестостерона.

От време на време, но не постоянно, се подлагам на терапия с тестостерон, защото и аз, както мнозина от вас, също имам нужда от хормонална заместителна терапия. Е, да, така е, влюбена съм в дехидроепиандростерона (DHEA), ползвам го отдавна и няма да крия, че не съм спирала.

Дехидроепиандростеронът е стероиден хормон, който надбъбречните жлези произвеждат от холестерола. Химически прилича на тестостерона и естрадиола и с лекота може да се превръща в тях. И макар че DHEA е от мъжки род, той наистина може да бъде наречен

прамайка на всички хормони,

защото е прекурсор (тоест предшественик) не само на тестостерона, но и на други стероиди.

Какво още е хубавото в него?

Той регулира множество физиологични процеси; модулира поведението, включително и сексуалното; регулира апетита; контролира и управлява мисловните процеси.

Колкото повече остаряваме, толкова по-малко DHEA има в организма. С годините намалява и тестостеронът. Неговият дефицит се проявява по различен начин и не си мислете, че импотентността е на първо място. Спомнете си кои неща изброих малко по-горе. Симптомите може да са от физическо, емоционално и дори когнитивно естество (тоест, свързани с умствената дейност). DHEA и тестостеронът влияят положително и благотворно не само на тялото, но и на психиката.

Приемът на DHEA има чудесен ефект

върху имунната и сърдечносъдовата система. Освен това той е мощен невропротектор, антиоксидант и противовъзпалителен агент. DHEA повишава нивото на допамина – хормона на удоволствието и удовлетворението и за такива „допаминови типове“ като мен той е просто спасение.

DHEA е способен да регулира неврогенезата (създаването на нови неврони) – нервните клетки все пак се възстановяват. Той подобрява и съня, влияейки главно на фазата на бързия сън, като въвлича в процеса невростероиди, а може да бъде също и техен прекурсор.

Има една доста добре обоснована хипотеза, че болестта на Алцхаймер всъщност представлява диабет тип 3, но проучванията показват, че при индивиди с болестта на Алцхаймер е нарушена сулфатазната активност или други молекулярни механизми на биоконверсията на DHEA-S (дехидроепиандростерон сулфат). Колкото е по-ниско нивото на DHEA, толкова по-тежки са тези нарушения при болестта на Алцхаймер.

Нали не искате да имате нищо общо с онова старче Адцхаймер?

Тогава вземайте DHEA и не яжте захар.

Естрогени

(наименованието идва от гръцки и означа страст, ярост, но също и раждане) е общо събирателно название на стероидните полови хормони, които при жените се произвеждат най-вече от яйчниците, но също и от тестисите на мъжете, от надбъбречната кора и други тъкани, включително костите, мозъка, мастната тъкан, кожата и космените фоликули и при двата пола.

Метаболизмът на естрогените представлява умалена снимка на здравословното състояние на нашия организъм, защото този процес не само показва как те, милинките ни естрогени, се държат, но той е отражение и на поведението на детоксикационните системи на нашето тяло.

Освен че естрогените определят развитието на организма в съответствие с женския пол, те стимулират и синтеза на редица транспортни протеини на фибриногена (на тироксин-свързващия глобулин, на транскортина, трансферина, на протеина, свързващ половите хормони); те имат и прокоагулиращо действие – улесняват синтеза в черния дроб на витамин К-зависимите фактори на коагулацията; повишават концентрацията в кръвта на тироксина, желязото и медта. Естрогените

имат подчертан антиатеросклеротичен ефект,

като увеличават количеството на липопротеините с висока плътност и намаляват липопротеините с ниска плътност.

Затихващото производство на естрогени в организма с течение на времето води до развитието на множество заболявания, включително и до остеопороза. За съжаление, това тежко заболяване засяга по-често именно жените, рисковете от тежки счупвания и деформации с възрастта нарастват с ужасяваща скорост и голяма част от дамите от лейди се превръщат в нещастни полупарализирани не-подвижни старици с рани от залежаване заради фрактури на бедрената шийка или гръбнака. И виновни за това изобщо не са хлъзгавите плочки в банята или мокрият линолеум в кухнята, а – уви! – климактериумът.

Според метаболитния път на естрогените те образуват три форми: 2-хидроксиестрон, 4-хидроксиестрон и 16- алфахидроксиестрон. Наш приятел е форма 2 – именно на нея

дължим всичко добро в организма на жената.

Форма 16 преобладава в клетките на рака на млечната жлеза и категорично се свързва с него. А от форма 4, враждебна във всяко отношение, се появяват рак на матката и яйчниците, миоми, кисти и всякаква друга сган.

Същината е в това, че онкологичните заболявания винаги се развиват бавно. Ракът на млечната жлеза от неговото начало до появата му съзрява около 15 години и всеки един ден от тези петнайсет години бихме могли да направим така, че ракът да не се появи, защото метаболизмът на естрогените може да се коригира. Доказват го многобройни клинични изследвания. А самият метаболизъм подлежи на лабораторна оценка – за целта е необходимо само да си направите тест за естрогенни метаболити в урината и да видите какво ви готви съдбата.

Ние можем да влияем на това

по какъв път да поеме метаболизмът на естрогените. За да се активира добрият, здравословният, правилният път на техния метаболизъм, трябва да се ядат повече растителни храни от семейство Кръстоцветни (това са, както вече стана дума по-горе, всички видове зеле, броколи и особено сърцевината му, рукола, кресон, репички, ряпа и др.). Колкото повече нагарча зелето и колкото по-остър е ароматът му, толкова повече DIM съдържа (по-точно з,з’-дииндолилметан, само, че я го произнеси правилно!) – природно вещество, което нормализира метаболизма на естрогените.

За да се поддържа здравословен естрогенен фон, трябва да се следи нивото на фолиевата киселина, на витамините В6 и В12, а също и на цинка. Освен това е много важно съдържанието на желязо в кръвта да бъде високо, тъй като при дефицит на желязо в процеса на разграждане на естрогените се получават агресивни форми.

Впрочем, грейпфрутът и прясно изцеденият сок от него блокират производството на патологични естрогенни метаболити за около 12 часа.

Нали виждате колко много може да направим и колко е важно да знаем какво се случва с нашия метаболизъм, особено ако се вземат хормони. Ако лошият метаболизъм се съчетае и с приема на комбинирани орални контрацептиви или хормонозаместителна терапия със синтетични хормонални препарати, тогава вероятността да възникнат проблеми се увеличава многократно!

Непременно изследвайте метаболизма

на своите естрогени. Това е много лесен начин да проверите има ли риск за вашето гинекологично здраве и за здравето на млечната жлеза, имате ли проблеми с извеждането на токсините от организма, защото метаболитните им процеси сатясно свързани.

С функционирането на естрогените в организма е свързано и едно състояние, което се определя като естрогенно Доминиране. И до ден днешен много от гинеколозите не признават този термин и предпочитат да използват термина хиперестрогения, тоест излишък на естрогени, при това абсолютен, когато естрогените са над нормата, или относителен, когато са видимо в нормата, но нивата на тестостерона и прогестерона са за окайване.

Също така не всички специалисти, привърженици на официалната медицина, свързват появата на ендометриозата, синдрома на поликистозните яйчници, ендометриалните полипи и т.н. с това състояние. Макар че дори

акнето всъщност може да се дължи на естрогенно доминиране,

а не на излишък от тестостерон, както си мислят мнозина.

Изследването за естрогени в кръвта не дава кой знае каква информация и затова никога не го препоръчвам; много по-важна е клиничната картина, а тя, освен всичко друго, което вече споменахме, може да включва фиброкистозна мастопатия, кисти на яйчниците, миоми, ясно изразен предменструален синдром, наднормено тегло, депресии и тревожност, раздразнителност и истерични пристъпи, мигрени, нарушен сън, хранителни зависимости и още много, много други неща.

Защо възниква естрогенното доминиране?

Около нас, а значи и вътре в нас, има огромен излишък от ксеноестрогени (ендокринни нарушители) – чужди за организма вещества, които отчасти действат като естрогени. Нашият черен дроб прегражда пътя на всички естрогеноподобни агенти, именно той е основният отбраняващ ни щит, главният орган за детоксикация на организма. Ако черният дроб не е здрав, няма кой да се бори с естрогенното доминиране.

Искам да обърна вниманието ви на един важен факт. Различните чужди за организма вещества, или ксенобиотици, най-често притежават едни или други свойства, присъщи на естрогените. Ксенопрогестерон и ксенотестостерон на практика не се установяват, а може би прогестероно- и тестостероноподобните свойства на тези ксенобиотици са толкова незначителни, че не си струва да ги вземаме под внимание.

Естрогенното доминиране и инсулиновата резистентност са две родни сестри, тъй като глюкозата, посредством своята метаболит глюкуронова киселина, участва в  детоксикацията на естрогените и

този процес протича в черния дроб.

Осъществяването на тази важна детоксикацаонна функция зависи пряко от наличието на достатъчно количество желязо, следователно при анемия черният дроб няма да може да се справя с натоварването. Освен това, при прекомерна колонизация на червата с патогенна започва обратен транспорт на естрогени и ксеноестрогени в кръвта и естрогенното доминиране се ускорява катастрофално.

Освен това стероидните хормони, самият процес на синтеза им зависят пряко от качеството, зрелостта, концентрацията и оттока на жлъчния сок. Ако жлъчният мехур не функционира както трябва, не може да има и здравословно усвояване на мазнините, нито синтез на стероиди.

Какво да се направи?

Определено трябва да се борим за здравето на черния дроб и да възстановяваме чревната функция. Иначе естрогенното доминиране ще победи.

Текстът е откъс от книгата на д-р Ирина Баранова „Биохакинг. Бъди най-добрата версия на себе си”. 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара