Сред най-важните мебели е гардеробът, особено позициониран в спалнята. Благодарение на него вие не само допринасяте към интериора на помещението, но и имате възможност за прилежно съхранение на различни вещи, като дрехи, аксесоари, обувки. 

Именно поради факта, че този компонент от обзавеждането е важен, изборът на конкретен модел трябва да бъде прецизен и внимателен. В онлайн и физическите магазини ще откриете голямо разнообразие от модели, различаващи се по стил, дизайн, цвят, размери, тип и разпределение. Но как да изберете най-подходящия за вашия дом? Специалистите съветват да следвате няколко важни фактора, за да достигнете до удовлетворяващ краен резултат. 

Приложение

Преди да се ориентирате към закупуването на нов гардероб е важно да обърнете внимание на приложението му. Има значение дали търсите модел за детската стая на бебе, юноша, тийнейджър или за вашата собствена спалня. Причината този фактор да оказва влияние, се дължи не само в разминаването на предпочитанията при различните възрастови категории, но и размерите. Най-често за бебешка стая се избират еднокрилни модели, докато за по-големи деца се залага на двукрилен или дори трикрилен гардероб. 

Вграден или свободностоящ

При избор на нова мебел за вашия дом е важно да конкретизирате какъв тип желаете да бъде – вградена или свободностояща. При първият тип се търси компактност, практичност и специфика. Вградените модели са много подходящи за оползотворяване на свободно пространство в стая с нестандартно разположение, както и при по-малки помещения. Най-често, в тези случаи, се избират мебели по поръчка. Както свободностоящите, така и вградените гардероби, могат да бъдат стилен и елегантен модул от вашия интериорен дизайн.

Размери

Преди да започнете търсенето на ново обзавеждане от този тип, независимо дали разглеждате физическите търговски обекти или онлайн, е важно да вземете предвид и размерите на свободното пространство, с което разполагате, и сте определили за позиционирането на новата придобивка. Обърнете внимание не само на височината и широчината, но и на дълбочината. 

Големина на стаята

Ако помещението ви е малко, то изборът на голям модел, като трикрилен, може да се окаже неподходящ и да създава представа, че стаята ви е още по-малка, отколкото всъщност е. Именно затова, е важно да се насочите към по-малки по размер компоненти, които да създават визуално впечатление за по-просторно помещение. 

Стил

Ако следвате определен стил в обзавеждането на вашия дом и искате гардеробът също да съвпада с него, трябва да обърнете специално внимание на този аспект. Ретро модернизъм, винтидж, минималистичен, скандинавски, шаби шик, индустриален и бохо, са само част от стиловете, които са популярни и биха се вписали отлично в обстановката на домашния уют.

Материал

Ще откриете изработки, които са произведени от различни материали. Сред най-популярните, които са с доказана устойчивост и дълготрайност, са МДФ, ПДЧ, ЛПДЧ и масив. 

Функционалност

Тук трябва да обърнете внимание на следните аспекти:

  • механизъм на отваряне/затваряне –  дали искате да има плъзгащи врати или да се отварят стандартно;
  • с допълнителни екстри – дали да притежава огледало или да бъде с изчистен дизайн;
  • разпределение – обърнете внимание на вътрешното съдържание, не само на външния облик. Уверете се, че чекмеджетата, рафтовете и свободното пространство за закачалки са точно така, както биха ви били удобни за съхранение на вещите ви;
  • надстройка – ако търсите допълнително място за съхранение, което да допълни интериора, то надстройката за гардероб може да ви осигури тази възможност. 

Цветове

Ще откриете много различни възможности за цвят на гардероб. Сред най-популярните предложения са светлите тонове, като бяло, бежово, шампанско, както и тъмните – черно, тъмнокафяво, венге.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара