Лалетата ознаменуват идването на пролетта в Истанбул. Всяка година през април някои от най-известните локации в града на Босфора разцъфват със стотици цветни пролетни лалета, превръщайки града във възхитителен празник на ярката красота.

Истанбул лалета

Например, необозрим килим от лалета е изтъкан на площад Султанахмет, използвайки метода на аквакултурата за отглеждане на лалета. Тази спираща дъха гледка пленява както местните, така и чуждестранните посетители. Подобни гледки могат да се намерят в истанбулските парковете: Емирган, Гюлхане, Йълдъз, Бейкоз, Буюк Чамлъджа, Кючук Чамлъджа, Фетхипаша, Хидив Павилион и ботаническата градина – Соанлъ.

Истанбул лалета

Символът на лалето е важен в турската култура и изкуство

Истанбул лалета

Родина на лалетата са централноазиатските планини Памир, а от там в Анадола са ги пренесли турците.

Истанбул лалета

Тези прекрасни цветя са сред най-важните символи на турската култура. Лалето – луковично растение, се използва като декоративен мотив в занаятите от 12 век.

Това красиво обагрено цвете е било модерно през османския период, като обект на поеми, едикти, разкази и миниатюрни картини. Мотиви на лалета са били използвани в джамии, надгробни плочи и дворцови декорации, както и в шарки на килими и черги, върху кафтани и сандъци със зестра и дори върху монети, бойни шлемове и отливки на оръдия.

Истанбул лалета

Лалетата, диви цветя в същността си, са били култивирани през 16 век в Истанбул, столицата на Османската империя и са били засадени из целия град като градински цветя.

Тази страст към лалетата се издига и разширява по време на управлението на Сюлейман Великолепни, което води до разработването на различни сортове на растението.

По-специално истанбулското лале, идентифицирано, като символ на града, се появява през този период. В началото на 18 век, по време на управлението на султан Ахмет III лалетата достигат такава известност с техните почти две хиляди разновидности, че дават името си на една епоха – ерата на лалетата (Lale Devri).

Всеки цвят има различно значение

С отглеждането на повече сортове от тези цветя, лалетата и техните цветове придобиват различни значения. Червените лалета символизират „любовта“, докато белите лалета „чистота и невинността“.

Лилавите цветове означават „благородство и романтика“, а жълтото „радост“ и „безнадеждна любов“. Рядкото черно лале означава „уникалност“, докато шареното лале означава „имаш красиви очи“.

Това великолепно цвете, което заема толкова важно място в турската култура, е пренесено през втората половина на 15 век, първо във Виена, Австрия, а след това в Холандия и по този начин е въведено в Европа. Бързо достигнали голяма популярност в Холандия, лалетата са пренесени и в Отава, столицата на Канада, като по този наин стават световноизвестни.

В Анадола все още се отглеждат множество сортове лалета. Сред най-ярките е „обърнатото или ходжово лале“, известно още като „плачещата булка“. В света има 167 вида обърнати лалета, от тях 43 вида, 20 от които са ендемични, могат да се видят в Турция.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара